Blogolj!
2018.04.02.

Úgy megverte a barátnőjét inzultáló férfit egy szegedi fiatal, hogy az súlyosan megsérült. Ellene életveszélyt okozó testi sértés miatt indult eljárás.

A gyanú szerint a sértett 2017. február 26-án éjszaka egy szegedi diszkóban szeretett volna megismerkedni egy lánnyal, aki a párjával szórakozott. A vonzalom nem volt kölcsönös, a fiatalt elutasította a kiszemeltje. A férfi nem tudta elfogadni ezt a kudarcot, és azon az éjszakán tovább próbálkozott, sikertelenül.  Miután a lány és párja hazaindultak, követte őket, és obszcén kifejezéssel sértegette a nőt.

A 20 éves M. Alexandra erre válaszul a hajánál fogva megrángatta a férfit, és meg is akarta rugdosni. Ezután párja, a 24 éves O. Dániel először egy közelben parkoló autónak lökte, majd ököllel, többször meg is ütötte az inzultáló személyt. A férfi az ütésektől magatehetetlenül, összegörnyedve az úttestre borult, ahol a gyanúsított nekifutásból kétszer még fejbe rúgta.

A sértett a bántalmazást követően súlyosan megsérült. A párt, akik a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsíthatók a rendőrök előállították és kihallgatták, amikor is beismerő vallomást tettek.
A férfival szemben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon életveszélyt okozó testi sértés bűntettének elkövetése, a nővel szemben garázdaság miatt indult eljárás. A rendőrök a nyomozást a napokban befejezték, és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal az ügyészségnek továbbították

(rual)

2018.03.22.

Indítványt tett a Csongrád Megyei Főügyészség a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírójának, hogy rendelje el annak a férfinak az előzetes letartóztatását, akit a kedden vettek őrizetbe a NAV nyomozói.

Fegyőrök vezetik 2018. február 22-én Czeglédy Csabát a Szegedi Törvényszék tárgyalótermébe. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A gyanú szerint a férfi a Czeglédy Csaba által vezetett Humán Operátor Zrt. alkalmazottjaként működött közre a bűnszervezet működése során az állami költségvetés megkárosításában. Az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a férfi a szombathelyi székhelyű részvénytársaság működése során többek között könyvelési tevékenység végzésével, az iskolaszövetkezetek adóbevallásainak elkészítésével és benyújtásával vett részt a bűncselekmény elkövetésében.

A gyanúsítottal kapcsolatban közölt megalapozott gyanú szerint a közreműködésével az állami költségvetést ért vagyoni hátrány összege 950 millió forint.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult nyomozásban a főügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán indítványozta a férfi előzetes letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését.

(rual)

2018.03.21.

Vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség azzal a hódmezővásárhelyi nővel szemben, aki egy ásóval több mint 12-szer ütötte meg a vele együtt élő, a támadáskor ágyban fekvő férfit.

A vádirat szerint a vádlott több éve szívességi lakáshasználóként lakott a 60. életévét már betöltött férfinél Hódmezővásárhelyen. Az asszony 2017. június 18-án a város különböző kocsmáiban italozott, majd éjjel ért haza és a konyhában főzni kezdett. Az éjszakai főzés miatt a sértett és a vádlott között szóváltás alakult ki, ekkor a férfi is megütötte a vádlottat. Erre a nő az udvarra ment és magához vette egy falhoz támasztott ásót, majd a házba visszatérve az ágyban fekvő sértettet néhány perc alatt legalább 12-szer fejen és felsőtesten ütötte.

A férfi a hirtelen támadással szemben védekezni próbált, oldalra fordult, kezével igyekezett az ütéseket elhárítani és a fejét megvédeni. A nő, amikor látta, hogy az ásócsapások miatt a sértett erősen vérzik, nem ütötte tovább, hanem felhívta a rendőröket, majd kerékpárjával eltávozott. A helyszínre kiérkező rendőrök a sértetthez mentőt hívtak, míg a támadót másnap délben sikerült Hódmezővásárhelyen elfogniuk.

A férfit kórházba szállították és 8 napon keresztül gyógykezelésben részesült, ugyanis a felsőtestén, a fején többszörös vágott sérüléseket szenvedett el, arccsontja is eltörött, valamint koponyaűri vérzése is keletkezett. A mentő kiérkezésekor a sértett közvetett életveszélyes állapotban volt.

A főügyészség a vádlottat emberölés bűntettének kísérletével vádolja. A vádemeléskor előzetes letartóztatásban levő asszony bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

(rual)

2018.03.20.

Miután a Szegedi Törvényszék jogerősen helybenhagyta dr. Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásának az elrendelését, az ezzel összefüggő ügyészi eljárást törvénysértőnek, a jogállamiságot megcsúfolónak minősítő nyilatkozatok jelentek meg. Ezekkel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást kaptuk a Csongrád Megyei Főügyészségtől.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

"Az előzetes letartóztatás ismételt elrendelését követően a gyanúsított védője az egyik kereskedelmi televízióban kifejtette, hogy az ügyészség megsértette védence mentelmi jogát, mivel olyan bűncselekmény miatt rendelték el őrizetbe vételét, és hallgatták ki gyanúsítottként, amelyre nézve a mentelmi jog felfüggesztése nem történt meg. A védő hivatkozott arra az eljárási akadályra is, amely szerint ugyanabban az ügyben nem lehet újra a gyanúsítottat őrizetbe venni.

Ugyanebben a műsorban más, magukat jogi szakértőknek nevező megszólalók kifejtették azt is, hogy az ügyészség eljárása, a törvénysértés mellett, a jogállam megcsúfolása is. Megismételték azt a véleményt, hogy ugyanabban az ügyben nem lehetett volna Czeglédy Csabát újból őrizetbe venni, vagy amennyiben mégis egy új ügy miatt történt az őrizetbe vétele, akkor a mentelmi jogát sértették meg, tehát az ügyészség eljárása így is, úgy is törvényt sért. Hivatkozási alap volt az is, hogy Czeglédy Csabát a nyolc hónap alatt egyszer hallgatták ki gyanúsítottként, és azt is ő kérte. Felrótták azt is, hogy az ügyész az ülésen Czeglédy Csaba érdekében megnyilvánuló politikai befolyást emlegetett. Jogsértésként hívták fel azt is, hogy a védő az ülés napján reggel 8 órakor kapott 2000 oldalnyi iratot, és esélye sem volt így a felkészülésre.

Az ügyészség eljárását törvénysértőnek és a jogállamiság megcsúfolásának minősítő, nyilvánosság előtt tett nyilatkozatokkal kapcsolatban kiemelendő, hogy az 1998. évi XIX. törvény, vagyis a büntetőeljárási törvény 126. § /4/ bekezdése szerint ugyanazon bűncselekmény miatt, ha a körülmények nem változtak, az őrizetbe vétel újra nem rendelhető el. Az ezzel kapcsolatos, az ügyészség eljárását minősítő nyilatkozatok folyamatosan és tendenciózusan az ugyanazon ügyben történő őrizetbe vételt hívták fel a törvénysértés alapjául, szemben a jogszabály ugyanazon bűncselekmény miatt történő őrizetbe vételre vonatkozó tilalmával.

A bíróság jogerős végzésében megállapította, hogy a legfőbb ügyész indítványozta a gyanúsított mentelmi jogának felfüggesztését, és az eljárás folytatásának, a gyanúsított őrizetbe vételének törvényi akadálya nem volt. A mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványban szerepelt mind a korábbi gyanúsításban közölt költségvetési csalás bűncselekménye, mind pedig a nyomozás során feltárt, és az ismételt őrizetbe vétel alapjául szolgáló további bűncselekmény, a gazdasági csalás bűntettének gyanúja is.

A bíróság a jogerős végzésében azt is megállapította, hogy az előzetes letartóztatás elrendelésének feltételei mind az általános okok, mind a különös okok tekintetében fennálltak. Így kimondta a bíróság, hogy mind a korábbi gyanúsítás tárgyát képező bűncselekmények – így a költségvetési csalás –, mind az újabb bűncselekmény – a gazdasági csalás – kapcsán a megalapozott gyanú fennáll. A különös okok tekintetében felhívta a bíróság azt is, hogy az eljárás meghiúsításának a veszélye többek között azért is fennáll, mert Czeglédy Csaba a nyomozás során utasításokkal látta el az eljárás több szereplőjét arra nézve, hogy a nyomozó hatóság előtt milyen magatartást tanúsítson, milyen adatokat közöljön.

A gyanúsított érdekében megszólalókkal szemben tény az, hogy Czeglédy Csabát mindeddig öt alkalommal hallgatták ki gyanúsítottként. Ezen túl az előzetes letartóztatás tárgyában tartott üléseken is vallomást tehetett. Több alkalommal szembesítésre hívta a nyomozó hatóság a gyanúsított védőjét, aki ezen alkalmakkor közölte, hogy az időpontok nem felelnek meg, a nyomozati cselekmények ezen okból hiúsultak meg.

Az eljáró ügyész az ülésen arra tett indítványt, hogy a bíróság az iratok tartalma alapján döntsön, és hagyja figyelmen kívül azt a politikai nyomásgyakorlást, amely, többek között, a bíróság épülete előtt a döntést megelőzően tartott sajtótájékoztatón elhangzottakban, az eljárás résztvevőinek felelősségre vonására tett nyilatkozattal nyilvánult meg.

Az előzetes letartóztatás elrendelése előtt maga a védő jelentette ki, hogy amennyiben 6 órával az ülés előtt nem kapja meg az iratokat, nem indul el, és nem vesz részt az ülésen. Bár a jogszabály ezzel kapcsolatban határidőt nem, csak annyit ír elő, hogy az ügyészi indítványt megalapozó iratokat a védőnek kézbesíteni kell, az ügyészség kifejezetten a védő kérésének megfelelő időpontban, az ülés kezdete előtt 6 órával, rendelkezett azok kézbesítéséről, így az ezen eljárást jogsértőnek minősítő hivatkozás értelmezhetetlen.

Az ügyészség eljárása a bíróság jogerős végzésével is megállapítottan jogszerű és törvényes volt. Az ügyészség nemcsak Czeglédy Csaba, hanem ezt követően Kőrös Gusztáv országgyűlési képviselőjelölt esetében is hasonlóan, ugyanezen jogszabályhelyekre hivatkozva, hasonló időszerűség mellett járt el.

Mindezekre figyelemmel az ügyészség eljárását törvénysértőnek és a jogállamiságot megcsúfolónak minősítő nyilatkozatok minden alapot nélkülöznek" – áll az ügyészég közleményében

(rual)

2018.03.17.

Őrizetbe vettek a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói egy szegedi asszonyt, aki egy konyhakéssel hátba szúrta élettársát.

A megalapozott gyanú szerint vita alakult ki március 16-án valamivel 18 óra előtt a pár otthonában. Az 53 éves asszony végül a konyhába ment, ahol egy henteskést vett magához. Áldozata az ágyban feküdt, háttal a nőnek, mikor beleszúrta a kést.

K. Ilona a férfi sérülését látva megijedt, és értesítette a mentőszolgálatot. A sértettet súlyos, életveszélyes sérüléssel szállították kórházba.

Az asszonyt a főkapitányság nyomozói előállították, gyanúsítottként kihallgatták, és ekkor beismerő vallomást tett. Ellene emberölés kísérlete miatt indult büntetőeljárás. A rendőrök a gyanúsítottat őrizetbe vették, valamint az illetékes ügyészségen előterjesztést tettek az előzetes letartóztatásának indítványozására.

(rual)

2018.03.13.

Terrorizmus finanszírozásának bűntette megalapozott gyanúja miatt előzetes letartóztatásba vettek pénteken Szegeden két személyt, akik tevékenysége a nyomozás eddigi adatai alapján nem hozható összefüggésbe az Iszlám Állammal.

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványára a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója március 9-én egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte azt a két személyt, akik több módon járultak hozzá egy a nemzetközi egyezmények szerint terrorszervezetnek minősülő szervezet működéséhez. A gyanú szerint a férfi és a nő 2009-ben illetőleg 2010-ben önkéntesen csatlakoztak egy szervezethez, amely a vonatkozó nemzetközi szerződések és egyezmények szerint terrorista szervezetnek minősül. A terrorista szervezet tagjaként mindketten 2010 és 2014 között a szervezet érdekében Irakban logisztikai tevékenységet végeztek, katonai kiképzésben részesültek és a terrorszervezet tevékenységét egyéb módon támogatták. Ezt követően szöktek el a szervezettől és indultak el Európába. A gyanú szerint 2017 végén jelentkeztek belépésre a röszkei tranzitzónában és nyújtottak be menekültkérelmet.

A terrorizmus finanszírozásának bűntette miatt indult eljárást, figyelemmel arra, hogy az elkövetők nem magyar állampolgárok, valamint a bűncselekményt nem Magyarország területén valósították meg, a legfőbb ügyész rendelte el.

Az eddigi nyomozás során olyan adat, amely szerint az ISIS-szel összefüggésbe hozható lenne a két személy, nem merült fel.

A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala folytatja a Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett.

(rual)

2018.03.13.

A szegedi rendőrök vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást egy üllési férfival szemben, aki 2017 novemberében több aranyláncot lopott el Szeged egyik ékszerüzletéből.

A gyanúsított 2017. november 17-én 17 óra körül terelte el a bolt eladójának figyelmét, majd 12 aranyláncot eltulajdonított az üzletből. A szegedi nyomozók rövid időn belül kiderítették, hogy a bűncselekmény elkövetésével egy üllési férfi gyanúsítható. Vele szemben elfogatóparancsot bocsátottak ki, amely alapján a siófoki rendőrök őt 2017. december 13-án 19 óra körül a városban elfogták.

A terhelt gyanúsítotti kihallgatása során elismerte a lopás elkövetését, ezért a Szegedi Rendőrkapitányság nyomozói a feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. A rendőrök az illetékes ügyészségen vádemelést javasolnak az előzetes letartóztatásban lévő 36 éves férfival szemben.

(rual)

2018.03.07.

Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a három férfival és egy nővel szemben, akik 2016 őszén Forráskúton egy idős nőt raboltak ki.

A vádirat szerint a vádlottak ismeretlen helyről olyan információt kaptak, hogy Forráskúton egy ingatlanban több milliós készpénz található. Ennek megszerzésére a vádlottak közül hárman 2016. október 28-án gépkocsival megjelentek Forráskúton és terepszemlét tartottak, majd beszervezték negyedik társukat is. Három nappal később az esti órákban mind a négyen gépkocsival Forráskútra utaztak, ahová magukkal vittek kötözéshez szükséges kábelkötegelőket.

Sötétedést követően a vádlottak közül ketten a gépkocsiban maradtak, figyelve és biztosítva társaik cselekményét, míg ketten bemásztak az ingatlan udvarába és a nyitott ajtón keresztül a lakóépületbe mentek. Egyikük a televízió előtt alvó asszony száját befogva pénzt követelt tőle, míg társa átkutatta a házat. Ezután kábelkötegelővel összekötözték a sértett kezét, továbbá ruhákkal a lábait és tovább folytatták a ház átkutatását. Mivel jelentősebb értékeket nem találtak, ezért összesen 14 ezer forint értékű mobiltelefonnal, ékszerrel, karórával, valamint 2 ezer forint készpénzzel távoztak. Ezt megelőzően áramtalanították a házba telepített segélyhívó berendezést is azért, hogy az idős asszony ne tudjon segítséget kérni.

A járási és nyomozó ügyészség a vádlottakat a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével, valamint aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolja. A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

(rual)

2018.02.27.

Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a mórahalmi férfival szemben, aki tavaly nyáron a NAV adóellenőreit próbálta meg ezer-ezer euróval megvesztegetni.

A vádirat szerint 2017. július 8-án próbafogyasztással ellenőrizték a nyugtaadási kötelezettség teljesítését az egyik mórahalmi fagylaltozóban. A kormánytisztviselőként eljáró adóellenőrök a próbavásárlást követően elhagyták az üzletet, majd visszatértek, igazolták magukat és közölték, hogy az adóellenőrzés keretében kameramentést, illetőleg leltárellenőrzést végeznek.

A férfi kezdetben közreműködő volt, majd amikor az egyik adóellenőr megkezdte a kameramentést, elment a helyszínről, fél óra múlva visszatért és ingerlékenyen közölte, hogy az adóhatóságnak nincs joga lementeni a kamera adatokat. Az ellenőrök közölték a vádlottal, hogy az információja nem helytálló és tovább folytatták a mentést. A vádlott először a kameramentést végző informatikust próbálta meg meggyőzni, hogy ne a pénztárt is rögzítő kamerát mentse le, majd a zsebét ütögetve ajánlatot tett neki, hogy mindezért pénzt is hajlandó lenne fizetni.

Miután az informatikus elutasította az ajánlatot, a férfi a másik adóellenőrhöz fordult és közölte vele, hogy hajlandó lenne ezer-ezer euró összeget fizetni azért, hogy ne a pénztárt rögzítő kameraanyagot másolják le. Az ellenőrök az ajánlatot visszautasították és lefolytatták a vizsgálatot.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottat 2 rendbeli kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével vádolja.

(rual)

2018.02.26.

Vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség azzal a nagyéri férfival szemben, aki egy helyi kocsmában törött pohárcsonkkal okozott sérüléseket.

A vádirat szerint a vádlott tavaly március 29-én 5 órakor ült be az egyik helyi presszóba, ahol italozott, és beszélgetni kezdett a sértettel, kölcsönösen meghívták egymást egy-egy italra. A közepes fokban részeg vádlott este 10 órakor kiment a presszó elé dohányozni, ahová magával vitt egy talpas üvegpoharat is. Nemsokkal ezután kilépett a sértett is, amikor a vádlott minden előzmény és ok nélkül a falhoz lépett a kezében levő pohárral és azt összetörte. A pohár több darabra tört, azonban a vádlott kezében maradt az üvegpohár törött talpa, az abból kiálló csonkkal.

A vádlott egy hirtelen mozdulattal, közepes erővel a sértett nyaka felé vágott, és a nyakán mintegy 15 centi hosszú, erősen vérző sérülés keletkezett. A sértett és a körülötte állók megpróbálták földre nyomni a támadót, aki a dulakodásban többször a törött pohártalppal megpróbálta sértettet hason szúrni. A férfi kezéből a jelen levők csak nehezen tudták kicsavarni a pohárcsonkot.

A nyak vágott sérülés néhány centiméterrel haladt el a bőr alatt futó nyaki nagy-erektől, a légutaktól és amennyiben a vágás ezeket éri, a ténylegesen okozottnál sokkal súlyosabb, halálos eredménnyel járó sérülés is bekövetkezhetett volna, amely a vádlotton kívül álló okból, véletlen miatt maradt el.

A sértett sérülése 8 napon túl gyógyult, tényleges gyógytartama kb. 2 hét. A főügyészség a vádlottat emberölés bűntettének kísérletével vádolja.

(rual)

Ezeket a cikkeket olvastad már?