Blogolj!
Kálovics Tibor
2020.07.30.

Hatályon kívül helyezte a Szegedi Törvényszék másodfokú döntését a Pécsi Ítélőtábla ezzel új eljárásra utasítva a törvényszéket a Szeviép-ügyben.

Fotó: promenad.hu

Csődbűncselekmény elkövetésével emelt vádat az ügyészség magasépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével foglalkozó, felszámolás alatt álló Szeviép Zrt egykori vezetője ellen, aki a társaság vagyonának másfél milliárd forintos csökkentésével meghiusította a hitelezők kielégítését. 

Első fokon korábban a vádlottakat bűnösnek mondta ki a Szegedi Járásbíróság, ám a Szegedi Törvényszék bizonyítottság hiányában másodfokon a felmentés mellett döntött. Az ítélőtábla azért emelte harmadfokra az eljárást, mert a törvényszék megalapozott döntést hozott. Azt kifogásolták, hogy a bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül állapítottak meg a járásbíróságétól eltérő tényállást. 

Címkék: Szeviép-ügy
2020.07.08.

Sajtóhírek szerint az ügy elsőrendű vádlottja a közelmúltban elhunyt, de a bíróság várja a szükséges papírokat...

Illusztráció: MTI

Nem érkezett meg az elsőrendű vádlott halotti anyakönyvi kivonata, emiatt nem tudott végleges döntést hozni az úgynevezett Szeviép-ügyben harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla, ezért elnapolta a határozathirdetést július 30-ára – írja az MTI.

A táblabíróság Krémer László vezette büntetőtanácsa előtt a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a másodfokú, felmentő ítélet megváltoztatását, a vádlottakra csődbűncselekmény elkövetése miatt végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

A Szegedi Járásbíróság előtt indult ügyben az elsőfokú bíróság a három vádlottat társtettesként elkövetett csődbűncselekmény bűntettében bűnösnek mondta ki, és végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte őket, de másodfokon a Szegedi Törvényszék felmentette a vádlottakat.

Sajtóhírek szerint az ügy elsőrendű vádlottja a közelmúltban elhunyt, Krémer László ezért a halotti anyakönyvi kivonat beérkezéséig, július 30-ára elnapolta a határozathozatalt. A tárgyaláson egyébként a másod- és harmadrendű vádlott védője is vitatta az első fokon megállapított tényállást. Emellett a szakértői jelentésekkel kapcsolatban is megfogalmazták fenntartásaikat, és védenceik felmentését kérték.

Az elsőfokú bíróság az útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó Szeviép Zrt. egykori vezetőit 2018 végén ítélte el a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, a tényleges vagyon különösen jelentős mértékű csökkenésével járó csődbűncselekmény miatt. Az elsőrendű vádlottat öt év két hónap fogházra, a másodrendűt hat év börtönre, a harmadrendű vádlottat öt év két hónap börtönre ítélték.

Másodfokon, tavaly decemberben a vádlottakat bizonyítottság hiánya miatt felmentették. 

Szabó Bálint: ki kell borítani végre a szegedi bírósági bilit!

Ha valahol ténylegesen és látványosan sérül a jogállamiság, az egy balliberális polgármester városában, a hozzá kötődő bírósági vezetők és bírók kapcsán történik: Szegeden, Botka László városában - állítja Szabó Bálint. A jogász-független önkormányzati képviselővel a soha véget nem érő Szeviép-ügyről, a kormányzati szinten vizsgált bírói összeférhetetlenségről, a VIP-parkolóbotrányról és Botka sunyításáról beszélgettünk.

Ezeket a cikkeket olvastad már?