Blogolj!
2018.06.04.

Tovább dagad a röszkei „vámosbotrány”. Újabb tizenhárom pénzügyőr előzetes letartóztatását rendelte el az elmúlt hét végén a Szegedi Járásbíróság, akiket bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt vettek őrizetbe.

Fotó: pixabay.com

Nincs olyan hét, amikor nem foglalkoznánk a röszkei határállomáson feltárt bűncselekményekkel. Hazánk egyik legforgalmasabb országkapujában narkó- és szeszcsempészek, cigarettával kitömött autóval érkezők buknak le a vámvizsgálaton, és embercsempészek kezén is gyakran csattan a bilincs. Ám olyan esetről még nem számolhattunk be – szerencsére – amikor egyetlen határállomáson dolgozó, éppen a bűn üldözésével megbízott fináncokat vitt el a rendőrség, méghozzá olyan nagy számban, ami szinte példa nélküli a magyar vámos bűntörténelemben.

A Központi Nyomozó Főügyészség a közelmúltban közel három tucat, a röszkei határátkelőhelyen dolgozó pénzügyőr ellen indított nyomozást. A gyanú szerint a fináncok már tavaly októberben megkezdték „áldásos” tevékenységüket, legalábbis azóta tűnik bizonyíthatónak, hogy rendszeresen fogadtak el pénzt a Magyarországról kilépő külföldiektől. A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult akció eredményeként az elmúlt héten két nap alatt a Terrorelhárítási Központ és több megyei rendőr-főkapitányság munkatársai vették őrizetbe a gyanúsítottakat. A házkutatások során jelentős összegű készpénzt foglaltak le. Eddig 32 embert gyanúsítottak meg, akik közül 26-ot vettek őrizetbe, és a Szegedi Járásbíróság, mint azt korábban megírtuk, 13 pénzügyőr előzetes letartóztatását már el is rendelte.

Azóta a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya újabb gyanúsítottak előzetes letartóztatását indítványozta, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozott a gyanú arra, hogy ők is több alkalommal pénzt vettek át. A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsítottak a bűncselekményt rendszeresen, hosszabb időn keresztül, egymás tevékenységéről tudva, szervezetten, beosztásukat felhasználva követték el.

A bíróság esetükben is azt állapította meg, hogy a gyanú szerinti bűncselekmény tárgyi súlyára és magas büntetési tétellel fenyegetettségére tekintettel megalapozottan kell tartani attól, hogy a pénzügyőrök szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszöknének vagy elrejtőznének. Emellett alappal lehet következtetni arra is, hogy az ezidáig fel nem derített bizonyítási eszközök megsemmisítésével és tanúk befolyásolásával a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekednének, ezért előzetes letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

Vagyis már 26 finánc került rács mögé, és az ügyet még korántsem zárták le. És hogy milyen büntetésre számíthatnak, ha bűneik bebizonyosodnak? A meggyanúsított pénzügyőrök között van egy vezető beosztású is, ő akár 10 évre is rács mögött maradhat, a beosztottak maximum 8 éves börtönbüntetésre számíthatnak.

(rual)

2018.05.28.

Pár napja még balesetnek tűnt. Mára az is kiderült: nem véletlen okozta a vásárhelyi ház leégését, és a bent égett idős embereket a tűz előtt baltával agyonverte saját lányuk barátja.

A Szegedi Járásbíróság – mint arról már beszámoltunk – nem jogerősen elrendelte annak a nőnek és férfinak az előzetes letartóztatását, akik megalapozottan gyanúsíthatóak több ember sérelmére, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen, bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy ellen elkövetett emberölés bűntettének elkövetésével.

A bűncselekmény elkövetésekor az áldozatok lánya és annak barátja élettársként éltek együtt a sértettek hódmezővásárhelyi családi házának külön lakrészében. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján megalapozott a gyanú, hogy a gyilkosság elkövetése előtt a gyanúsítottak és az idős emberek között elmérgesedett a viszony lányuk és barátja folyamatos alkoholizáló életmódja miatt, és azért, mert a szülők többször felszólították a párt az elköltözésre.

Kettős gyilkosság gyanúsítottjait fogták el Hódmezővásárhelyen

Megölte szüleit egy helybeli nő és élettársa Hódmezővásárhelyen. A rendőrök a feltételezett elkövetőket egy órán belül elfogták, majd őrizetbe vették - hangzott el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján. A tájékoztatón - amit május 26-án Piros Attila dandártábornok, megyei főkapitány, Rádi Norbert ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes és Harkai István alezredes, Hódmezővásárhely rendőrkapitánya tartott - elmondták: egy hódmezővásárhelyi tűzesetről érkezett bejelentés 25-én hajnalban.

Időközben újabb részletekre derítettek fényt az ügyet vizsgálók.

Az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok alapján május 24-án nagy mennyiségű szeszes ital és gyógyszert elfogyasztása után az áldozatok lánya a 86 éves férfit kicsalta a konyhába, ahol élettársa többször baltával fejbe ütötte. Ezután a férfi a 78 éves asszonyt támadta meg, és az ő fejére is több ütést mért a baltával. A gyilkosok úgy döntöttek, hogy egy gázpalackot is felrobbantanak azért, hogy a szülők biztosan meghaljanak. A gázpalackból kiáramló gáz meggyújtása után a ház lángra kapott, a gyanúsítottak pedig szórakozni indultak. A hajnali órákban hazaérkezésükkor látták, hogy a ház nem égett le teljesen, így ismét felgyújtották az ingatlant.

A sértettek halálát a fejükre mért nagy erejű ütésektől kialakult sérülések okozták.

A bíróság álláspontja szerint az alapos gyanú arra utal, az élettársak kiemelkedő tárgyi súlyú, tíz évtől húsz évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követtek el. Ezért megalapozottan feltételezhető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének, vagy elrejtőznének, illetve – a gyanúsítottak előéletére figyelemmel – megalapozottan feltehető az is, hogy újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el. Emellett az egyik gyanúsított esetében attól is tartani lehet, hogy a bizonyítékok megsemmisítésével vagy elrejtésével a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekedne.

Minderre figyelemmel a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését a bíróság mindenképpen indokoltnak tartotta.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem emelkedtek jogerőre.

(rual)

2018.05.15.

Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a szegedi férfival szemben, aki tavaly ősszel két ittasan alvó férfit is kifosztott.

A vádirat szerint a vádlott 2017. év szeptemberében Szeged belvárosában az éjjeli órákban odaült egy férfi mellé, aki azt megelőzően alkoholt fogyasztott és ettől bódultan elaludt a padon, testével az asztalra borulva. A vádlott ezt kihasználva ellopta a sértett mobiltelefonját, bankkártyáját, diákigazolványát és egyéb más okiratait, majd az egyik bank-automatából pénzt akart felvenni, azonban a tranzakció sikertelen maradt. A vádlott a sértettnek mintegy 68 ezer forint kárt okozott.

Röviddel ezután a vádlott ugyancsak Szeged belvárosában ismét éjjel támadott. Ekkor egy villamosmegállóban levő padon ülő és ittas mámorát éppen kialvó férfi mellé ült. Mivel a sértett mielőtt elaludt volna, a telefonját maga elé tette és fülhallgatóval zenét hallgatott, a vádlottnak nem volt nehéz dolga. A fülhallgatót a telefonból kihúzva elvitte a padra letett mobilt, a férfi készpénzét, bankkártyáját és egyéb személyes okmányait. Ismét megpróbált pénzt felvenni az egyik automatából, de ezúttal sem járt sikerrel. Végül az éjjel aktív támadó a békésen szunyókáló sértettnek mintegy 100 ezer forintos kárt okozott.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottat 2 rendbeli kifosztás bűntettével, 2 rendbeli okirattal visszaélés vétségével és 2 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének kísérletével vádolja, amely cselekményeket különös visszaesőként követett el.

A más ügyben előzetes letartóztatásban levő vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

(rual)

2018.04.13.

Vonat elé hajtott tavaly nyáron Szatymaz külterületén az a szerb férfi, akivel szemben most vádat emelt Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség.

A vádirat szerint a vádlott 2017. július 20-án délután 4 órakor hajtott át a Szeged-Budapest közötti vasútvonal átjáróján Szatymaz külterületén a kamionjával. Tette ezt a piros jelzés ellenére. A vészhelyzetet még időben észrevette az egyébként mintegy 100 km/h sebességgel közlekedő mozdony vezetője, aki az átjáró előtt úgy 160-170 méterrel gyors-fékezésbe kezdett. Ennek ellenére a vonat nekiütközött a kamion pótkocsijának, és azt a sínekről lesodorta úgy, hogy a pótkocsi fel is borult, és kidöntötték a vasúti átjárót védő lámpaoszlopot is. A vonat végül az ütközéstől 300 méterre állt meg. A kamionnal ütköző mozdonyhoz hat személyszállító kocsi volt csatolva és a vonaton mintegy 180 utas ült.

A baleset következtében a mozdonyvezető szenvedett 8 napon túl, mintegy 3-4 hónap alatt gyógyuló sérüléseket, míg az utasok közül senki sem sérült meg. A mozdony megrongálásával, az eredeti állapot helyreállításával a MÁV Start Zrt.-nek mintegy 50 millió forint kára keletkezett.

A vádlott cselekményével megszegte azon közlekedési szabályt, mely szerint a vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni, valamint az átjáró előtt meg kell állni, ha a fénysorompó villogó, piros jelzést ad. Ezért a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottat a vasúti közlekedés biztonsága elleni súlyos testi sértést okozó gondatlanságból elkövetett vétséggel vádolja. A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

(rual)

2018.03.26.

Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a jogerős szabadságvesztés büntetését töltő férfival szemben, aki 2016 nyarán két zárkatársát is bántalmazta, és megalázó magatartásokra kényszerítette őket a szegedi bévéintézetben.

A vádirat szerint a vádlott 2016. július 19-án a szegedi büntetés-végrehajtási intézet zárkájában szóváltásba keveredett az egyik rabtársával, majd őt órákon keresztül ütötte ököllel, könyökkel, tenyérrel, többször meg is rúgta. A verés során a vádlott ráparancsolt a zárkában tartózkodó másik rabra, hogy ő is vegyen részt a bántalmazásban, mert ha nem engedelmeskedik, akkor őt is megveri. Hogy fenyegetésének nyomatékot adjon, őt is megragadta, több alkalommal megütötte, amely miatt a kényszer hatása álló fogvatartott is bántalmazni kezdte a korábban már megvert férfit. A vádlott arra is kényszerítette mindkét rabtársát, hogy vetkőzzenek boxeralsóra, táncoljanak a zárkában, valamint a bántalmazás közben cipőfűzőt kötöttek az egyikőjük nyakára, s négykézláb kutyaként kellett őt sétáltani.

A veréstől mindkét sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A járási és nyomozó ügyészség a vádlottat kényszerítés bűntettével, valamint könnyű testi sértés vétségével vádolja. A jogerős szabadságvesztés büntetését töltő vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

(rual)

2018.03.22.

Indítványt tett a Csongrád Megyei Főügyészség a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírójának, hogy rendelje el annak a férfinak az előzetes letartóztatását, akit a kedden vettek őrizetbe a NAV nyomozói.

Fegyőrök vezetik 2018. február 22-én Czeglédy Csabát a Szegedi Törvényszék tárgyalótermébe. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A gyanú szerint a férfi a Czeglédy Csaba által vezetett Humán Operátor Zrt. alkalmazottjaként működött közre a bűnszervezet működése során az állami költségvetés megkárosításában. Az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a férfi a szombathelyi székhelyű részvénytársaság működése során többek között könyvelési tevékenység végzésével, az iskolaszövetkezetek adóbevallásainak elkészítésével és benyújtásával vett részt a bűncselekmény elkövetésében.

A gyanúsítottal kapcsolatban közölt megalapozott gyanú szerint a közreműködésével az állami költségvetést ért vagyoni hátrány összege 950 millió forint.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult nyomozásban a főügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán indítványozta a férfi előzetes letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését.

(rual)

2018.02.17.

Fotó: hvg.huFeljelentő és feljelentett veszett össze egy tárgyaláson, Szegeden, a bíróság épületében. A vita a tárgyaló termen kívül folytatódott, ekkor az egyik fél megütötte vitapartnerét és annak hozzátartozóját.

A feszült hangulat már a tárgyalóteremben kialakult a becsületsértés miatt folyamatban lévő ügy terheltje és a feljelentő között február 16-án délelőtt. A vita a bíróság folyosóján folytatódott, majd a feljelentett, egy 23 éves algyői férfi, háromszor tarkón ütötte a másik fél testvérét. Nem sokkal később, az épület bejáratánál az ügy sértettjét is bántalmazta, annak ellenére, hogy a biztonsági őrök korábban már szétválasztották őket.

A rendőrök a férfit a Szegedi Rendőrkapitányságra előállították. A gyanúsított kihallgatása során beismerő vallomást tett. Ellene garázdaság és könnyű testi sértés vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

2017.07.14.

A Czeglédy-ügy újabb gyanúsítottjának előzetes letartóztatását rendelte el a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája, nem jogerősen - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-t.

Ezeket a cikkeket olvastad már?