Blogolj!
2020.05.24.

Nem unatkozott az az 51 éves férfi, aki többször is próbálkozott rablással Szegeden.

Címkék: rablás, Szeged
2020.04.01.

Az OBH elnöke, dr. Senyei György 2020. április 1-étól fél évre dr. Hámori Attilát bízta meg a Szegedi Ítélőtábla elnöki feladatainak ellátásával. Az előző elnök, dr. Kiss Gabriella elnöki megbízása 2020. március 31-én járt le, munkáját megköszönve az OBH elnöke tanácselnöki munkakörbe helyezte.

2018.06.06.

Olyan, jogerős szabadságvesztés büntetését töltő férfival szemben emelt vádat a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség, aki pénznyeremény valótlan ígéretével telefonegyenlege feltöltésére vette rá a sértetteket.

Fotó: pixabay.com

A vádlott 2016 júniusában jogerős szabadságvesztés büntetését töltötte. Ekkor ismeretlen módon birtokába került telefonkészülékébe két hajléktalan személy nevére vásárolt SIM-kártyát helyezett be, azokat felváltva. A vádlott a börtönből véletlenszerűen különböző telefonszámokat hívott fel annak érdekében, hogy a telefont felvevőket megtévessze, őket pénznyeremény ígéretével telefonegyenlegek feltöltésére vegye rá, amelyeket azután a későbbiekben felhasznált.

Ezzel a szándékkal hívta fel a vádlott azt a szegedi sértettet, akinek álnéven az egyik magyarországi mobilszolgáltató képviselőjeként mutatkozott be. Közölte a sértettel, hogy 125.000 forintot nyert. Ehhez úgy juthat hozzá, ha az összeget a vádlott utasításai szerint bankautomatán keresztül feltölti a bankszámlájára. A hiszékeny sértett az egyik bankautomatánál a vádlott által megadott telefonszámra 15.000.-forintonként 125.000 forintot töltött fel még aznap. A további tranzakciók csak azért nem sikerültek, mert a bankautomata a fenti összeget meghaladóan a megbízásokat elutasította.

Ugyanezzel a módszerrel hívta fel a vádlott 2016 júniusában azt a pécsi sértettet is, akinek szintén 125.000 forintos nyereményről számolt be, mint az egyik magyarországi nagy mobilszolgáltató képviselője. Ebben az esetben 15.000 forintonként 135.000 forint került a vádlott által használt telefonkártyára.

A vádlott cselekményeit az ugyanilyen bűncselekmények miatt ugyanezen időszakban indult más büntetőeljárásokra is figyelemmel rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el. A járási és nyomozó ügyészség a vádlottat 2 rendbeli kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja, amelyeket többszörös visszaesőként követett el.

(rual)

2018.05.31.

Eljárást indított a Szegedi Rendőrkapitányság három férfival és egy nővel szemben kábítószer birtoklása miatt. Egyikük a lakóhelyén termesztette is a növényt.

A 19 éves lány és 28 éves élettársa tanyáján május 30-án tartottak házkutatást a szegedi nyomozók. Az udvarban, egy vödörben, valamint a virágok közé ültetve összesen 13 tő gondozott kendernövényt találtak a rendőrök. A fiatalokat előállították és gyanúsítottként kihallgatták, melynek során beismerő vallomást tettek.

A lány elmondta, hogy ő a termesztésben nem vett részt. Párja viszont bevallotta, hogy ő töltötte be a kertész szerepét, de minden próbálkozása ellenére palántái nem nőttek nagyobbra, mint 15-20 centiméter, abból fogyasztani nem tudtak. A házkutatás során a rendőrök egy jegyzetfüzetet is lefoglaltak, ami részletes leírást tartalmazott a növényről és a kendertermesztésről is.

A nyomozás során bebizonyosodott, hogy a füvet, amit a pár egyébként fogyasztott, két üllési férfitól vásárolták. A nyomozók őket is előállították, míg lakóhelyüket átkutatva, zacskókba csomagolva, kábítószergyanús növényi törmeléket, krémet és kendermagokat találtak, illetve foglaltak le. Valamennyi gyanúsítottal szemben a kábítószergyorsteszt pozitívan reagált. A feltételezett elkövetőkkel szemben kábítószer birtoklása miatt indult eljárás.

(rual)

2018.05.24.

Május elején még úgy tűnt, szabadulhat fegyház-büntetéséből Bene László, a magát korábban gengszterkirálynak nevező többszörös gyilkos, a XX. század végének egyik legismertebb magyar bűnözője. Ám mégis a Csillag-börtönben kell maradnia – döntött a Szegedi Törvényszék.

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanács megváltoztatta az elsőfokú bíróság azon döntését, melyben Benét feltételes szabadságra bocsátotta, és mellőzte a feltételes szabadságra bocsátást az életfogytig tartó fegyház-büntetésből.

A döntés előzménye, hogy a büntetés-végrehajtási bíró május hó 8-án a több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Benét nem jogerősen feltételes szabadságra bocsátotta. Tette ezt annak megállapítása mellett, hogy a feltételes szabadság ideje 15 év, amely idő alatt az elítélt pártfogó felügyelet alatt áll. Az elsőfokú bíróság emellett az elítélt részére külön magatartási szabályokat írt elő, figyelmeztetve az elítéltet, hogy ezek megszegése esetén erre irányuló ügyészi indítványra a feltételes szabadság megszüntethető.

Az elsőfokú bíróság végzését az elítélt és védője tudomásul vette, míg az ügyész fellebbezést jelentett be az elítélt feltételes szabadságra bocsátásának mellőzése érdekében, így Bene szabadon bocsátására nem került sor.

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa az elsőfokú bíróság végzését felülbírálta és azt megváltoztatta. Úgy ítélte meg, hogy a feltételes szabadságra bocsátás azon feltétele, mely szerint az elítélt szabadlábra kerülése esetén törvénytisztelő életmódot fog folytatni, azaz a büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhető, Bene László esetében nem állapítható meg. Emellett a jogszabályban meghatározott és az elítélt magatartását kontrolláló eszközök – így a pártfogó felügyelet és az előírt magatartási szabályok – a másodfokú bíróság álláspontja szerint az elítéltnél feltárt negatív kockázati tényezők kivédésére nem elegendőek.

Ezekre figyelemmel a másodfokú bíróság az ügyész által bejelentett fellebbezést alaposnak tartotta és az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta, mely során az elítélt feltételes szabadságra bocsátását mellőzte.

Bene egyébként 1989 és 1994 között számos rablásban vett részt és. társával, Donászi Aladárral négy gyilkosságot is elkövetett. Ezek közül kiemelendő, amikor egy fiatal egyetemistát ölt meg Donászi, Bene közreműködésével a Skálánál, hiszen a bűnözőkre ekkor tapadt rá a „Skálás-gyilkosok” név. Pár hónappal később egy vadászpárost végeztek ki Sárszentmihálynál. 1994-ben elfogták őket, Donászi öngyilkos lett a börtönben.

(rual)

2018.05.17.

Egy telephely irodaépületébe tört be két helybéli férfi Szegeden, ahonnan készpénzt loptak el. Egyikőjük kihallgatása során további 21 pavilon feltörését is elismerte.

A két férfi május 16-án hajnalban mászott át a telephely kerítésén, majd befeszítette az épület ablakát. Az egyik irodahelyiségből két pénzkazettát vittek el, a benne levő készpénzzel.

A bejelentést követően, rövid időn belül a kiérkező rendőrök lefoglalták a helyszínen működő biztonsági kamera felvételeit, amely alapján azonosították a feltételezett elkövetőket. A férfiakat nem sokkal később elfogták, majd gyanúsítottként kihallgatták, amely során beismerő vallomást tettek. Tőlük az ellopott összeget lefoglalták, majd visszaadták azt a tulajdonosnak.

Ekkor jött csak az igazi meglepetés. Az egyik betörő nem tudott lakatot tenni a szájára, és arra is válaszolt, amire a rendőrök korábban talán rá sem akartak kérdezni. Így aztán elmondta, hogy a város egyik piacának 21 pavilonjába is betörtek idén márciusban, ahonnan szintén készpénzt vittek el.

A betörők ellen lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Szegedi Rendőrkapitányságon.

(rual)

2018.05.15.

Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a szegedi férfival szemben, aki tavaly ősszel két ittasan alvó férfit is kifosztott.

A vádirat szerint a vádlott 2017. év szeptemberében Szeged belvárosában az éjjeli órákban odaült egy férfi mellé, aki azt megelőzően alkoholt fogyasztott és ettől bódultan elaludt a padon, testével az asztalra borulva. A vádlott ezt kihasználva ellopta a sértett mobiltelefonját, bankkártyáját, diákigazolványát és egyéb más okiratait, majd az egyik bank-automatából pénzt akart felvenni, azonban a tranzakció sikertelen maradt. A vádlott a sértettnek mintegy 68 ezer forint kárt okozott.

Röviddel ezután a vádlott ugyancsak Szeged belvárosában ismét éjjel támadott. Ekkor egy villamosmegállóban levő padon ülő és ittas mámorát éppen kialvó férfi mellé ült. Mivel a sértett mielőtt elaludt volna, a telefonját maga elé tette és fülhallgatóval zenét hallgatott, a vádlottnak nem volt nehéz dolga. A fülhallgatót a telefonból kihúzva elvitte a padra letett mobilt, a férfi készpénzét, bankkártyáját és egyéb személyes okmányait. Ismét megpróbált pénzt felvenni az egyik automatából, de ezúttal sem járt sikerrel. Végül az éjjel aktív támadó a békésen szunyókáló sértettnek mintegy 100 ezer forintos kárt okozott.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottat 2 rendbeli kifosztás bűntettével, 2 rendbeli okirattal visszaélés vétségével és 2 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének kísérletével vádolja, amely cselekményeket különös visszaesőként követett el.

A más ügyben előzetes letartóztatásban levő vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

(rual)

2018.05.07.

Egy nap alatt elfogták a rendőrök azt a csanádpalotai férfit, aki szegedi lakásból lopott arany ékszereket, karórákat és pólókat.

A 36 éves férfi május 3-án éjszaka felmászott a ház előtti állványzatra, majd onnan a nyitott ablakon keresztül jutott be a lakásba. A helyiségek átkutatását követően gyűrűkkel, medálokkal, nyakláncokkal, fülbevalókkal, karórákkal és pólókkal távozott.
A rendőrök a bejelentéstől számított 24 órán belül megállapították a feltételezett elkövető kilétét. Elfogása után a lopott vagyontárgyakat lefoglalták. A betörő az ékszereket otthon, a fürdőszobában, a kád alá rejtette el, majd kihallgatásán beismerő vallomást tett. A gyanú szerint csaknem két hónappal korábban egy irodahelyiséget is átkutatott, azonban akkor zsákmány nélkül távozott.

Ellene nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Szegedi Rendőrkapitányságon. A nyomozók a férfit őrizetbe vették, majd az illetékes ügyészségen előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására.

(rual)

2018.05.04.

Egy szegedi oktatási intézménybe tört be egy röszkei férfi, ahonnan műszaki cikkeket és készpénzt vitt magával. A rendőrök azonosították, majd őrizetbe vették a feltételezett elkövetőt.

A 34 éves férfi még tavaly december 27-ére virradóra az ajtó befeszítésével jutott be az épületbe, amelynek helyiségeit átkutatta. A bezárt szekrényekből és fiókokból készpénzt, valamint laptopokat lopott el, amellyel ötven sértettet károsított meg.

A rendőrök a feltételezett elkövetőt néhány napja, április 30-án elfogtak, majd őrizetbe vettek. Ellene üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Szegedi Rendőrkapitányságon.

(rual)

2018.04.26.

Vendégségből hazafelé tartva egy ruzsai ház melléképületéből lopott kerékpárokat egy szatymazi férfi és párja. A rendőrök Üllésen fogták el a feltételezett elkövetőket.

Fotó: illusztráció (PestiSrácok.hu)

Ásotthalmi ismerősüktől gyalogoltak haza a gyanúsítottak április 22-én éjszaka. Ruzsára érve elfáradtak. Ezért úgy döntöttek, hogy mit sem adva a magántulajdont védő jogszabályokra, az egyik ingatlan melléképületéből elvisznek két biciklit. A drótszamarakkal egészen Üllésig jutottak, ahol a körzeti megbízott április 23-án délelőtt igazoltatta őket. A 23 éves férfi és 26 éves párja nem tudott elszámolni a kerékpárokkal. A rendőrök a gyanúsítottakat előállították, akik kihallgatásuk során beismerő vallomást tettek.

Ellenük lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Szegedi Rendőrkapitányságon. A nyomozók a bicikliket visszaadták a tulajdonosnak.

(rual)