Blogolj!
2018.05.03.

Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a Németországban élő török férfival szemben, aki közel 5 millió forint értékű aranyékszereket próbált meg Röszkénél az Európai Unió területére csempészni.

Fotó: illusztráció

A vádirat szerint a férfi 2017 októberének elején jelentkezett belépésre Szerbiából Magyarországra a röszkei határkirendeltség utasforgalmában egy német rendszámú gépkocsi utasaként. A pénzügyőrök bejelentendő vámárura vonatkozó kérdésére a vádlott nemmel válaszolt, ám a tételes vámvizsgálat során a kézitáskájából közel 5 millió forint értékű aranyékszer került elő. Így végül 22 db karkötő, 16 db aranyérme, 5 db nyaklánc, 10 db gyűrű, 12 db medál és 6 pár fülbevaló lett a fináncok zsákmánya.

A török aranyfutár az ékszerek Magyarországra történő behozatala során azokat a vámellenőrzés alól elvonta, és így a magyar költségvetésnek mintegy 1,4 millió forint, míg az európai közösség költségvetésének mintegy 60.000 forint vagyoni hátrányt okozott.

Az ügyészség a török férfit nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja és többek között indítványt tett a bíróságnak, hogy a bűnösség megállapítása mellett kobozza el a csempészett ékszereket is.

(rual)

2018.04.18.

Közel négy kiló adózatlan dohányt és 430 doboz adózatlan cigarettát, valamint 101 üveg alkoholt találtak két személyautóban és egy buszban a fináncok Röszkén.

A pénzügyőrök egy bolgár rendszámú autót ellenőriztek a röszkei határállomáson. A járművet vezető férfi elmondta, hogy bejelenteni való árut nem visz magával. A pénzügyőrök a nyilatkozatot ugyan elfogadták, azonban a sok csomagtól roskadozó jármű tételes átvizsgálása mellett döntöttek. A kartondobozokkal teli csomagtartóból összesen 101 üveg, fél literes kiszerelésű, 40 százalékos, a feliratok szerint konyakot pakoltak ki a NAV munkatársai. A férfi a jövedéki termékek származását, adózott voltát igazolni nem tudta.

Rövid idő elteltével egy Szerbiából Ausztriába tartó autóbuszon lévő csomagokat ellenőrizték a pénzügyőrök. Egy gazdátlan utazótáskából 430 doboz, különböző márkájú adózatlan cigaretta került elő.

Pórul járt az a Belgiumba tartó férfi is, akinek BMW-je első ülése alól mintegy négy kilogramm vágott dohányt pakoltak ki a pénzügyőrök. A NAV munkatársai a majdnem egymillió forint értékű dohányt, cigarettát, alkoholt lefoglalták és a három ügyben költségvetési csalás miatt tett feljelentés mellett megközelítőleg kétmillió forint bírságot szabtak ki.

(rual)

2018.04.16.

Több mint 12 kiló marihuánagyanús anyagot találtak a NAV pénzügyőrei ez elmúlt hétvégén két személyautóban Röszkén.

A NAV munkatársai egy finn rendszámú BMW-t ellenőriztek Röszkén. A járművet vezető finn férfi úgy nyilatkozott, hogy bejelenteni való árut nem visz magával. A pénzügyőrök a nyilatkozatot elfogadták ugyan, azonban felkeltette gyanújukat az autó egyes részeiből áradó erős szag. A gyanút tovább erősítette, hogy a rendőrség szolgálati kutyája is jelzést adott. Kisebb szerelést követően, a vezető ülés alatti részen, a szőnyeg alól, egy „Orbit” feliratos dobozból, 30 gramm növényi törmelék került elő, amely a marihuána tesztre pozitívan reagált.

Néhány óra múlva egy szerb férfi által vezetett, német rendszámú Volkswagen lett gyanús a röszkei pénzügyőröknek. Vezetője már sokkal nagyobb tételben „utazott”. Az autót illatosító szaga lengte körül és szerkezeti felépítése is eltért a gyáritól. A gyanú ebben az esetben is beigazolódott, mivel a hátsó lökhárító mögötti házilag barkácsolt rejtekhelyről, a műszerfalban a légzsák helyéről és a jobb első ülés előtti kárpit alól, fekete nejlonzacskókba csomagolva, összesen több mint 12 kilogramm marihuánagyanús növényi törmelék került elő.

A pénzügyőrök a 24 millió forint feketepiaci értékű marihuánagyanús anyagot, valamint a finn és szerb férfit feljelentéssel átadták a rendőrség munkatársainak.

(rual)

2018.04.10.

Háromszázharminc doboz adózatlan cigarettát találtak egy személyautóban és egy buszban, Röszkén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei.

2018.04.09.

Közel 10 kiló marihuánát próbált meg Magyarországra csempészni tavaly nyáron az a montenegrói férfi, akivel szemben most emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség.

Fotó: illusztráció

A vádirat szerint a vádlott 2017. július 26-án éjfél körül jelentkezett belépésre Szerbiából Magyarországra a röszkei autópálya határátkelőhelyen az általa vezetett gépkocsival. A belépéskor elrendelt tételes vámvizsgálat során a gépkocsi pótkerekében 24 csomag, közel 10 kiló marihuánát találtak meg és foglaltak le az ellenőrök.

A férfi által Magyarország területére csempészni szándékozott kábítószer tiszta hatóanyag-tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határát meghaladta. Ezért a főügyészség a vádlottat különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettével vádolja.

A vádemeléskor előzetes letartóztatásban lévő vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

(rual)

2018.04.05.

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy pakisztáni férfi Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

A rendőrök április 4-én délután négy pakisztáni férfira találtak rá a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő tehergépjármű-termináljában, akik egy bolgár honosságú kamion rakterében bújtak el. Ellenőrzésük során a határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hiteles okmányokkal igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően az illegális migránsokat visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

(rual)

2018.04.04.

A NAV pénzügyőrei közel 15 kilogramm marihuánagyanús anyagot találtak egy személyautóban, Röszkén.

A fináncok egy svájci rendszámú BMW-t ellenőriztek Röszkén. A járművet vezető nő úgy nyilatkozott, hogy bejelenteni való árut nem visz magával. A pénzügyőrök a nyilatkozatot elfogadták, azonban felkeltette gyanújukat a csomagtartóból áradó erős autóillatosító szaga, ezért „jó szimattal” a jármű tüzetes átvizsgálása mellett döntöttek.

Az autó hátsó ülésének lehajtható könyöklője mögött, a ragasztott plüss kárpitborítást leszerelve, festett csavarokkal rögzített lemezajtót találtak. Az ajtó mögött kialakított rejtekhelyről megközelítőleg 15 kilogramm növényi törmelék került elő, amely a cannabis-tesztre pozitívan reagált.

A pénzügyőrök a 28 millió forint fekete piaci értékű marihuánagyanús anyagot, valamint a svájci állampolgárságú nőt feljelentéssel átadták a rendőrség munkatársainak.

(rual)

2018.03.23.

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Röszke közelében.

A rendőrök március 22-én 23 óra 45 perckor a település határában két szír és két iráni férfit tartóztattak fel. Ellenőrzésük során a migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően az illegális migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

(rual)

2018.03.20.

Két pakisztáni férfi jogellenesen próbált meg bejutni az országba Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

Fotó: Illusztráció

A rendőrök március 20-án 10 óra 30 perckor a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő tehergépjármű-termináljában találtak rá a két határsértőre, akik egy szerbiai kamion rakterében bújtak el. Ellenőrzésük során a férfiak magukat pakisztáni állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlő okmányokkal igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően az illegális migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

(rual)

2018.03.19.

Több mint 52 kiló kábítószer előállítására alkalmas prekurzort találtak a pénzügyőrök és a rendőrök egy autóbuszban, Röszkén.

A NAV munkatársai a rendőrséggel közösen egy Koszovóból Ausztriába tartó koszovói autóbuszt ellenőriztek Röszkén. A jármű sofőrje úgy nyilatkozott, hogy bejelenteni való árut nem visz magával.

A pénzügyőrök a nyilatkozatot elfogadták, azonban feltűnt, hogy a busz belső szerkezeti felépítése eltér a szokásostól, ezért röntgenvizsgálat mellett döntöttek. A röntgenképek elemzésekor egyértelműen látszott, hogy valamit elrejtettek a busz hátsó utasterében, a tetőkárpit mögött. A hátsó világítás burkolata mögül, 40 csomag, összesen több mint 52 kiló fehér színű tabletta került elő. A sofőr a fináncoknak azt elmondta, azok fejfájás csillapító tabletták.

Az előzetes szakértői vélemény szerint a több mint 52 kiló tabletta, kábítószer előállítására alkalmas prekurzor. A pénzügyőrök a kábítószergyanús anyagot, valamint a férfit feljelentéssel átadták a rendőrségnek.

(rual)