Blogolj!

Csütörtök délután harminc hatásértőt kapott el a Csongrád megyei rendőrség a Tisza árterében Szeged közigazgatási területén.

Fotó: police.hu

A police.hu beszámolója szerint a csoport tagjai afgán és iráni állampolgárnak vallották magukat, de személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét sem tudták igazolni.

A hatóságok feltartóztatták a törvénysértő csoportot, majd a magyar jogszabályoknak megfelelően az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

2018.06.24.

Hamis görög személyigazolvánnyal jelentkezett belépésre egy iraki nő egy autó utasaként Röszkénél. A Csongrád megyei rendőrök a járműben ülő három férfi közül kettőt embercsempészés miatt őrizetbe vettek.

A holland rendszámú gépkocsi vezetője és a jármű három utasa június 22-én éjfél előtt akart az ország területére lépni Röszkénél. Az útlevélkezelőknek gyanús lett a személyautóban üldögélő 28 és 35 éves görög állampolgárságú férfi utas által átadott okmányok közül a nő nevére kiállított görög személyigazolvány. Nem tűnt valódinak az irat, ezért a járművet alaposan leellenőrizték. A gyanú beigazolódott: a rendőrök megállapították, hogy az okmány hamis, azzal a feltételezett elkövetők az iraki nőt schengeni területre akarták csempészni, majd Hollandiába szállítani.

Az utaztatókat a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. Ellenük embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. A rendőrök a feltételezett elkövetőket őrizetbe vették, az ügyészségen előterjesztést tesznek előzetes letartóztatásukra. Az iraki nőt a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

(rual)

2018.05.29.

Vádat emelt a Makói Járási Ügyészség azzal a román férfival szemben, aki tavaly ősszel 28 illegális bevándorlót próbált meg Magyarország területére csempészni.

Fotó: illusztráció

A vádirat szerint a férfit 2017. október 8-án délután ellenőrizte a rendőrség az M43-as autópálya kéthalmi pihenőhelyén. Ekkor a vádlott által vezetett kisteherautó rakterében a rendőrök 28 illegális bevándorlót, köztük magát irakinak, iráninak, illetőleg afgánnak valló személyt találtak. A raktérben tartózkodók egyike sem rendelkezett a jogellenes beutazáshoz és tartózkodáshoz szükséges okmányokkal.

A sofőr a Magyarország területére történő belépését megelőzően egyezett meg Romániában ismeretlen embercsempészekkel abban, hogy pénzért a migránsokat Nyugat-Európába szállítja. A megbízók az illegális bevándorlókat Temesváron összegyűjtötték, majd őket a vádlott autójába beszállítva Magyarország felé indultak.

A román-magyar határ előtt a migránsok kiszálltak az autóból, majd a zöldhatáron keresztül Magyarország területére léptek és az autópálya közelében ismét visszaszálltak a vádlott által vezetett tehergépkocsiba.

Az ügyészség a vádlottat az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A vádemeléskor előzetes letartóztatásban levő vádlott bűnösségének kérdésében a Makói Járásbíróság fog dönteni.

(rual)

2018.05.24.

Egy bolgár férfi által vezetett kisteherautó ellenőrzése során hat határsértőt találtak megbújva a magyar és a román rendőrök Csanádpalotán. Velük szemben a román hatóságok járnak el.

A sofőr május 23-án nem sokkal éjfél előtt akart a gépkocsival Magyarországra lépni a csanádpalotai határátkelőhelyen. A magyar és a román rendőrök a közös ellenőrzés során, a jármű rakterében kialakított rejtekhelyen hat iraki állampolgárt találtak. Ők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hiteles okmányokkal igazolni.

A kisteherautó sofőrjével szemben embercsempészés, a határsértőkkel szemben tiltott határátlépés miatt indított eljárást a román határrendőrség.

(rual)

2018.05.23.

Egy teherautóban megbújva próbált Magyarország területére bejutni két, magát bangladesinek valló illegális migráns Tompánál.

A Tompai Közúti Határátkelőhelyen május 23-án reggel egy Szerbiából belépő macedón kamion átvizsgálásakor a jármű rakterében, a rakomány között elbújva két külföldit találtak a rendőrök. A férfiak bangladesi állampolgárnak vallották magukat.

A migránsok sem személyazonosságuk, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hiteles okmányokkal igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

(rual)

2018.05.16.

Röszkénél három pakisztáni egy kamion rakterében, Kelebián egy iráni férfi vonatülés alatt akart illegálisan bejutni magyar területre. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

Május 16-reggel egy szerb kamion rakterében megbújva három határsértőt találtak a rendőrök a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő tehergépjármű-termináljában. Ellenőrzésükkor a férfiak magukat  pakisztáni állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelesen igazolni.

Pár órával korábban a Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség vasúti határátkelőhelyen a Szerbiából belépő személyvonat ellenőrzése során egy iráni állampolgárként bemutatkozó férfi az egyik fülke ülései alatt megbújva próbált meg Magyarországra jutni. Ő sem tudott hiteles okmányokat felmutatni, ezért, a rendőrök – akárcsak a pakisztániakat – a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

(rual)

2018.05.02.

Harmincnégy határsértőt találtak a magyar és a román rendőrök közös ellenőrzésük során egy bolgár kamion vontatmányában Csanádpalotánál. A tehergépjármű vezetőivel szemben a román hatóságok járnak el.

A bolgár kamion német vontatmányával május 2-án délelőtt jelentkezett belépésre a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen. A járművel egy bolgár és egy francia sofőr is érkezett, akik a fuvarlevél szerint Németországba tartottak. Az ellenőrzéskor a magyar és román rendőrök észrevették, hogy a ponyva felül több helyen megrongálódott. A pótkocsiban a rakomány tetején 34 illegális migránst találtak megbújva. A csoport tagjai magukat afgán, iraki, iráni és szír állampolgárnak vallották. Ők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hiteles okmányokkal igazolni.

A kamion sofőrjeivel szemben a román hatóságok embercsempészés miatt kezdeményeztek eljárást.

(rual)

2018.04.27.

Vádat emelt a Makói Járási Ügyészség azzal a török férfival szemben, aki tavaly decemberben kamionnal próbált migránsokat Magyarország területére csempészni.

Fotó: illusztráció (police.hu)

A vádirat szerint a vádlott 2017. december 14-én éjfélkor jelentkezett belépésre Romániából Magyarországra a csanádpalotai autópálya határátkelőhelyen. Itt elrendelték az általa vezetett kamion ellenőrzését, mivel a ponyvazáró zsinór sérült volt. A kocsi röntgenes ellenőrzése után megállapították, hogy a rakomány között 13, magát irakinak, és 2, magát szír állampolgárnak valló személy bújt el, akik az Európai Unió területére történő belépéshez szükséges érvényes úti okmányokkal nem rendelkeztek.

A vádlott korábban Törökországban állapodott meg az eljárás során ismeretlenül maradt személlyel abban, hogy Romániában egy parkolóban a kamionja rakterébe felvesz több migránst, akiket Magyarországon keresztül Szlovákiába fog elvinni. A megbeszélteknek megfelelően a vádlott röviddel a határátlépést megelőzően vette fel a migránsokat, akik elbújtak a rakomány között. A vádlottnak az ismeretlen férfi több ezer eurót ígért, amit akkor kapott volna meg, ha sikeresen leszállítja a rakományt, benne az elbújt személyekkel Szlovákiába.

A Makói Járási Ügyészség az államhatár átlépéséhez vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja a török férfit.

(rual)

2018.04.05.

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy pakisztáni férfi Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

A rendőrök április 4-én délután négy pakisztáni férfira találtak rá a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő tehergépjármű-termináljában, akik egy bolgár honosságú kamion rakterében bújtak el. Ellenőrzésük során a határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hiteles okmányokkal igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően az illegális migránsokat visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

(rual)

2018.04.04.

A Szegedi Törvényszék helybenhagyta a Szegedi Járásbíróság elsőfokú ítéletét, melyben a bíróság A. S. afgán férfit hivatalos személy elleni erőszak bűntette és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt bűnösnek mondta ki, és ezért 5 év fegyházra ítélte.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei 2016. augusztus 26-án a kapitányság fogdájából szállították át az afgán férfit a Bevándorlási és Állampolgári Hivatal szegedi épületébe, idegenrendészeti eljárás lefolytatására. A férfival szemben az intézkedés során mindvégig kényszerítő eszközt alkalmaztak, kezei elől meg voltak megbilincselve, továbbá bilincsrögzítő deréköv és vezetőszár is volt rajta.

Az épület ügyfélvárójában várakozó afgán az adminisztratív okok miatt elhúzódó ügyintézés miatt egyre türelmetlenebbé és agresszívabbá vált, majd az őt lefogni próbáló rendőr fegyvertokban tartott pisztolyának markolatára ráfogott, kioldotta a fegyvert rögzítő klipszet, a fegyvert kihúzta a tokból. Ezután a pisztolyt két kézzel behúzta mellkasához úgy, hogy a fegyver csöve előre nézett.

Ekkor a rendőrök földre teperték a vádlottat, aki a fegyvert nem akarta visszaadni. A rendőrök dulakodásra kényszerültek. A férfi ekkor megharapta az egyik intézkedő rendőr két ujját. A rendőröknek végül együttes erővel sikerült lefogniuk a vádlottat.

Ezzel a magatartásával a vádlott a vele szemben intézkedni szándékozó rendőröket, mint hivatalos személyeket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozta, valamint engedély nélkül szerezte meg a lőfegyvert.

A másodfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokat maradéktalanul betartva, az ügyben megalapozott tényállást állapított meg, abból helyesen következtetett a vádlott bűnösségére, és arányos büntetést szabott ki. Ezért a Szegedi Törvényszék az elsőfokú ítéletet helybenhagyva ítélte jogerősen 5 évre az afgán férfit.

(rual)

12

Ezeket a cikkeket olvastad már?