Blogolj!
2020.06.08.

A Pesti úti idősotthonban kirobbant tömeges koronavírus-fertőzés miatt indított vizsgálatok keretében újabb hatósági figyelmeztetést és 200 ezer forintos büntetést kapott az intézmény.

Dorogi László
2020.04.26.

A kelleténél több kábszi csúszhatott le annál a fickónál, aki azzal fenyegetőzött a fővárosban, hogy egy Molotov-koktél tisztító tüzével szabadítja meg az emberiséget a koronavírustól.

Illusztráció

Vagy legalábbis az angyalföldieket. Az incidens még csütörtökön történt egy angyalföldi üzletben, amikor egy ötvennégy éves férfi azt szerette volna elérni, hogy csökkentsék az áruház látogatóinak számát a koronavírusra való tekintettel, ám kérése süket fülekre talált.

Ekkor telefonált a rendőröknek, akiknek elmesélte, hogy szerinte túlságosan sokan tartózkodnak egyszerre a XIII. kerületi boltban, s ha ezt nem változtatják meg a hatóságok, akkor ő bizony egy Molotov-koktéllal kezd önkényes igazságszolgáltatásba. A flúgos telefonáló két napot adott a rendőröknek, hogy oszlassák fel a tömeget az üzletben, de itt még nem állt meg, személyesen megjelent a boltnál és alkoholos filccel küldött el mindenkit melegebb éghajlatra, aki tojik a kijárási korlátozások betartásába.

A hatóságok gyorsan azonosították a férfit és terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette, valamint falfirkálással elkövetett rongálás miatt gyanúsítottként hallgatta ki. A Fővárosi Főügyészség indítványozza a férfi letartóztatását.

Pintér M. Lajos
2020.04.14.

A szerbek tényleg nem viccelnek, ha a járványról van szó!

Illusztráció: pixabay.com

Letartóztatták egy szerbiai állami idősotthon igazgatóját hétfőn, mert járvány tört ki az általa vezetett intézményben. A férfit a közegészség súlyos veszélyeztetésével gyanúsítják

– idézi az MTI a szerb belügyminisztériumot.

A dél-szerbiai férfit azután fogta el a rendőrség, hogy az általa vezetett nisi idősotthonban 135 bentlakó és 4 dolgozó fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

A közlemény szerint az intézmény vezetője nem tett meg minden szükséges elővigyázatossági intézkedést a járvány megfékezése érdekében és nem tartotta be a kormány szükséghelyzetben kihirdetett intézkedéseit, vagyis megengedte, hogy a lakók kijárjanak az intézményből és látogatókat is fogadhattak. A jogszabályok szerint az otthon vezetője akár 12 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhető.

Pintér M. Lajos
2020.04.07.

Magánszemélyeket, háziorvosokat és gyógyszertárakat is átvertek.

Illusztráció: pixabay.com

Szájmaszkokkal csaltak Magyarországon a koronavírus-járvány idején, de lebuktak az érintettek – jelenti a police.hu.

A csalók az interneten kínálták a védőeszközöket, előre kértek átutalást, ám nem szállítottak. Összesen több tízmillió forinttal károsíthattak meg magánszemélyeket, háziorvosokat, gyógyszertárakat. A Baranya megyei rendőrök egy 33 éves budapesti férfit és egy 32 éves, szintén fővárosi nőt őrizetbe vettek. Mivel a csalássorozat nem csupán Budapestet érintette, hanem több megyére kiterjedt, országos bűnügyi koordináció segíti a nyomozást.

2020.04.05.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint csalás gyanúja miatt letartóztatott a Budai Központi Kerületi Bíróság vasárnap egy férfit, aki szájmaszkokat és kézfertőtlenítőt árult a honlapján, azokat azonban a vételár átutalása után már nem juttatta el a vevőknek.

2020.03.31.

Az EMMI minisztere levelének meghamisított verziója terjed a közösségi médiában. A rendőrség közveszéllyel fenyegetés bűntett miatt nyomoz.

2020.03.16.

A Magyarországon élő hondurasi férfi kihasználta a szájmaszok iránt megnövekedett igényeket.

Címkék: Csalás, koronavírus
2020.03.13.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya az új koronavírus magyarországi megjelenését követően folyamatosan monitorozza az interneten a fertőzéssel kapcsolatos tartalmakat.

Pintér M. Lajos
2020.02.12.

Legyenek nagyon óvatosak, a WHO nem folytat telefonos kampányt Magyarországon. Ellenben a Budapesti Rendőr-főkapitányság csalás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.

Illusztráció: pixabay.com

Olyan csalók jelentek meg Magyarországon, akik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nevében telefonon kérnek pénzt jóhiszemű emberektől a koronavírusra hivatkozva. Erre figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon.

A hívások során egy gépinek tűnő hang a WHO nevében tájékoztatást ad az új betegségről, egyúttal felkínálja, hogy a készülék 1-es gombjának megnyomásával bizonyos összeg ellenében megrendelhető egy megfelelő védettséget nyújtó maszkot és fertőtlenítőszert tartalmazó csomag. Az ügyben eddig érkezett két bejelentés alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság csalás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a WHO sem telefonon, sem más formában nem árusít termékeket. Arra kérik továbbá az embereket, hogy csak hivatalos szervektől fogadjanak el tájékoztatást a koronavírusról.

Kérdés esetén a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalát ajánlott felkeresni, esetleg hívható a 0680/277455 vagy a 0680/277456 ingyenes telefonszámok valamelyike is.

Pintér M. Lajos
2020.02.08.

Azt terjesztették, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében.

Fotó, videó: police.hu

A koronavírus kapcsán kattintásvadász címekkel operáló álhírgyáros weboldalak szerkesztőit számoltatták el a rendőrök.

A friss hír szerint Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. Internetes oldalakon több olyan hírt jelentettek meg valótlanul, amelyek

azt állították, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében.

A rendőrök megállapították, hogy a több tucat „kamuportál” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken a közvélekedést éppen aktuálisan foglalkoztató témájú – de valótlan állításokon alapuló – cikkeket osztottak meg. A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el. Az oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak.

A rendőrök a hálózat felszámolására pénteken összehangolt akciót tartottak, amely alkalmával több helyen végeztek kutatásokat, és számos informatikai eszközt foglaltak le. Egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, akik az eljárás során szabadlábon védekeznek – jelenti a police.hu.