Blogolj!
Dorogi László
2020.06.14.

Összefogtak a magyar és a horvát rendőrök, és jókora halat akasztottak horgukra: egy új típusú pszichoaktív anyaggal seftelő drogbanda kerülhet hűvösre az összehangolt akció után.

Fotó: police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztálya bűnszervezetben elkövetett új pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatt folytat nyomozást Z. Vilmos szigetvári lakos és az általa irányított bűnözői csoport tagjai ellen - számolt a police.hu vasárnap.

A drogbanda módszere az volt, hogy a kriptovalutával megvásárolt kábítószert személyes találkozások nélkül, kizárólag online eladással, postai vagy futárcégeken keresztül történő kézbesítéssel juttatta el a vásárlóknak, a kiválóan konspiráló bűnözők külön informatikust és logisztikust is alkalmaztak, hogy a lehető leghatékonyabban működjön a drogbiznisz. A nyomozás adatai szerint a Z. Vilmos által irányított csoport legalább 14 ezer csomagot kézbesített közel két év alatt, amivel körülbelül 200 millió forint bevételre tettek szert.

A banda nem két éve kezdte el a bűnözést, több tagnak már korábban is voltak hasonló bűncselekményei. A magyar hatóságoknak azért kellett együttműködniük a horvát kollégákkal, mert a június elejére tervezett, leleplező, a bűnszervezet felszámolását célzó akció idejére Z. Vilmos feleségével és testvérével együtt Horvátországba utazott.

A rajtaütésre végül június 11-én került sor Magyarországon és Horvátországon, a magyar nyomozók hét bandatagot fogtak el, a horvát hekusok pedig előállították Z. Vilmost és két bűntársát. A hazai intézkedések alkalmával a rendőrök új pszichoaktív anyagot, a csomagoláshoz és postázáshoz felhasznált kellékeket, valamint a bűncselekményhez kapcsolódó bizonyítékokat foglaltak le.

Az akcióval párhuzamosan a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársai a bűnös úton szerzett jövedelem elvonása érdekében számos kényszerintézkedést alkalmaztak a gyanúsítottakhoz kapcsolódó ingóságok és ingatlanok vonatkozásában. Ezek alkalmával zár alá vettek 14 ingatlant és közel 31 millió forint értékben foglaltak le nagy értékű autókat, ékszereket és készpénzt.

A horvát rendőrök szintén kutatásokat tartottak az elfogott gyanúsítottak lakóhelyén, és összesen 30 millió forint értékben foglaltak le eurót és forintot, tíz mobiltelefont, valamint egy luxusautót.

A KR NNI Pécsi Osztályának nyomozói a bűnözői csoport hét elfogott tagját gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket és kezdeményezték letartóztatásukat. A Horvátországban elfogott két férfi és egy nő Magyarországnak történő átadásáról a későbbiekben dönt a bíróság.

2020.04.28.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya több nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. 

Pintér M. Lajos
2020.02.08.

Azt terjesztették, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében.

Fotó, videó: police.hu

A koronavírus kapcsán kattintásvadász címekkel operáló álhírgyáros weboldalak szerkesztőit számoltatták el a rendőrök.

A friss hír szerint Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. Internetes oldalakon több olyan hírt jelentettek meg valótlanul, amelyek

azt állították, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében.

A rendőrök megállapították, hogy a több tucat „kamuportál” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken a közvélekedést éppen aktuálisan foglalkoztató témájú – de valótlan állításokon alapuló – cikkeket osztottak meg. A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el. Az oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak.

A rendőrök a hálózat felszámolására pénteken összehangolt akciót tartottak, amely alkalmával több helyen végeztek kutatásokat, és számos informatikai eszközt foglaltak le. Egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, akik az eljárás során szabadlábon védekeznek – jelenti a police.hu.

2020.01.10.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Miskolci Osztálya emberkereskedelem és kitartottság bűntettek megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy 45 éves férfival szemben.

2019.12.14.

Már több éve bujkáló, Írországban gyermekpornográfia miatt körözött férfit fogtak el Budapesten – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalán.

Dorogi László
2019.06.28.

A rendőrség pénteken lezárta a Fenyő-gyilkosság ügynek 22 évig tartó vizsgálatát. A megalapozott gyanú szerint a gyilkosságot Gy. Tamás megbízásából P. Tamás szervezte meg, és ő adott utasítást Jozef R.-nek, hogy ölje meg a vállalkozót.

Fotó: police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön küldte meg a Fővárosi Főügyészségnek a Fenyő János sérelmére elkövetett emberölés felbujtóira vonatkozó nyomozás iratait - írja a police.hu.

Fenyő Jánost 1992. február 11-én 17 óra 50 perc körül lőtték le a II. kerületi Margit utcában, ahol akkor forgalmi okok miatt várakozott. Az ismeretlen tettes ellen folyó nyomozás 2010-ben vett fordulatot, amikor sikerült az elkövető által hátrahagyott ruházatból nyert DNS alapján Jozef R. szlovák állampolgárt azonosítani, majd a Magyarországra kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján elfogni.

A rendőrségi beszámoló szerint a férfit a Fenyő-gyilkosság, továbbá az Aranykéz utcai robbantás elkövetőjeként életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság, ugyanakkor a Fenyő-gyilkosság háttere, így a felbujtó személye is ismeretlen maradt.

A hatóságok 2017-ben újabb perdöntő bizonyítékokat találtak az üggyel kapcsolatban, a nyomozók ekkor azonosították a bűncselekmény többi elkövetőjét. A megalapozott gyanú szerint Gy. Tamás megbízásából P. Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő János megölésére.

A 2017-ben újraindított nyomozás során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kutatásokat és lefoglalásokat hajtott végre, nemcsak Magyarország, hanem Németország területén is, számos szakértői véleményt szereztek be és összesen 75 embert hallgattak ki tanúként.

Pintér M. Lajos
2018.07.06.

Nemzetközi bűnbandára mértek megsemmisítő csapást a helvét és a magyar zsaruk.

Fotó: police.hu

Széles körű nemzetközi összefogásnak köszönhetően csapott szét egy drogmaffiát a magyar és a svájci rendőrség – számol be róla a police.hu.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát hónapokkal ezelőtt azzal kereste meg a Zürichi Rendőrség, hogy támogassák egy folyamatban lévő svájci nyomozásukat, mivel egy helyi kábítószer-kereskedő szervezet vezetője Magyarországról irányítja a bűnözői csoportot.

A svájci nyomozás adatai szerint az életvitelszerűen Magyarországon lakó svájci–francia kettős állampolgár legalább két bűntársával együttműködve, futárokkal nagy mennyiségű – alkalmanként több kilogrammnyi – kokaint csempészett Svájcba. A drogot ezt követően egy, az irányításával működő forgalmazó-hálózat értékesítette Zürichben. A férfi a szervezett elkövetői csoportot részben Magyarországról vezette, részben pedig ugyanebből a célból rendszeresen Svájcba utazott. Tevékenységét a szoros és naprakész ügyészi és rendőri együttműködés segítségével a svájci és a magyar nyomozóknak közösen sikerült feltérképezniük.

Július 3-án aztán pont került a sztori végére. A Zürichi Rendőrség hajnalban arról értesítette a magyar kollégákat, hogy a férfi két bűntársát: egy olasz férfit és egy osztrák nőt, valamint öt kolumbiai kábítószerfutárt tetten érték, és elfogták. Már nem volt más hátra, mint a nemzetközi szervezett bűnözői csoport Magyarországon tartózkodó vezetőjének lelakatolása.

A férfival szemben a svájci államügyészség haladéktalanul nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki. A Nemzeti Nyomozó Iroda kemény legényei azonnal biztosították a helyszínt, majd a Készenléti Rendőrség Bevetést Támogató Osztályának munkatársai bilincsbe verték a svájci–francia kettős állampolgárt. Adathordozókat, telekommunikációs eszközöket, illetve iratokat foglaltak le a lakásában.

A Zürich-Limmati Államügyészség kérte az őrizetbe vett személy kiadatását. A svájci jogszabályok szerint akár 20 év börtönt is kaphat.

Négy maroklőfegyvert, két engedély nélkül tartott Flóbert lőfegyvert, két átalakított gázriasztó fegyvert, három szétszerelt golyós puskát, három hangtompítót, valamint több mint ezer lőszert és a fegyverekhez tartozó tárakat találtak a tanyán és a hozzá tartozó garázsban és műhelyben.