Kirúgták Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetemről
Az egyetem Gothár Péter szerződését a mai nappal megszüntette.
Blogolj!
Dorogi László
2019.06.28.

A rendőrség pénteken lezárta a Fenyő-gyilkosság ügynek 22 évig tartó vizsgálatát. A megalapozott gyanú szerint a gyilkosságot Gy. Tamás megbízásából P. Tamás szervezte meg, és ő adott utasítást Jozef R.-nek, hogy ölje meg a vállalkozót.

Fotó: police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön küldte meg a Fővárosi Főügyészségnek a Fenyő János sérelmére elkövetett emberölés felbujtóira vonatkozó nyomozás iratait - írja a police.hu.

Fenyő Jánost 1992. február 11-én 17 óra 50 perc körül lőtték le a II. kerületi Margit utcában, ahol akkor forgalmi okok miatt várakozott. Az ismeretlen tettes ellen folyó nyomozás 2010-ben vett fordulatot, amikor sikerült az elkövető által hátrahagyott ruházatból nyert DNS alapján Jozef R. szlovák állampolgárt azonosítani, majd a Magyarországra kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján elfogni.

A rendőrségi beszámoló szerint a férfit a Fenyő-gyilkosság, továbbá az Aranykéz utcai robbantás elkövetőjeként életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság, ugyanakkor a Fenyő-gyilkosság háttere, így a felbujtó személye is ismeretlen maradt.

A hatóságok 2017-ben újabb perdöntő bizonyítékokat találtak az üggyel kapcsolatban, a nyomozók ekkor azonosították a bűncselekmény többi elkövetőjét. A megalapozott gyanú szerint Gy. Tamás megbízásából P. Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő János megölésére.

A 2017-ben újraindított nyomozás során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kutatásokat és lefoglalásokat hajtott végre, nemcsak Magyarország, hanem Németország területén is, számos szakértői véleményt szereztek be és összesen 75 embert hallgattak ki tanúként.

Pintér M. Lajos
2018.07.06.

Nemzetközi bűnbandára mértek megsemmisítő csapást a helvét és a magyar zsaruk.

Fotó: police.hu

Széles körű nemzetközi összefogásnak köszönhetően csapott szét egy drogmaffiát a magyar és a svájci rendőrség – számol be róla a police.hu.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát hónapokkal ezelőtt azzal kereste meg a Zürichi Rendőrség, hogy támogassák egy folyamatban lévő svájci nyomozásukat, mivel egy helyi kábítószer-kereskedő szervezet vezetője Magyarországról irányítja a bűnözői csoportot.

A svájci nyomozás adatai szerint az életvitelszerűen Magyarországon lakó svájci–francia kettős állampolgár legalább két bűntársával együttműködve, futárokkal nagy mennyiségű – alkalmanként több kilogrammnyi – kokaint csempészett Svájcba. A drogot ezt követően egy, az irányításával működő forgalmazó-hálózat értékesítette Zürichben. A férfi a szervezett elkövetői csoportot részben Magyarországról vezette, részben pedig ugyanebből a célból rendszeresen Svájcba utazott. Tevékenységét a szoros és naprakész ügyészi és rendőri együttműködés segítségével a svájci és a magyar nyomozóknak közösen sikerült feltérképezniük.

Július 3-án aztán pont került a sztori végére. A Zürichi Rendőrség hajnalban arról értesítette a magyar kollégákat, hogy a férfi két bűntársát: egy olasz férfit és egy osztrák nőt, valamint öt kolumbiai kábítószerfutárt tetten érték, és elfogták. Már nem volt más hátra, mint a nemzetközi szervezett bűnözői csoport Magyarországon tartózkodó vezetőjének lelakatolása.

A férfival szemben a svájci államügyészség haladéktalanul nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki. A Nemzeti Nyomozó Iroda kemény legényei azonnal biztosították a helyszínt, majd a Készenléti Rendőrség Bevetést Támogató Osztályának munkatársai bilincsbe verték a svájci–francia kettős állampolgárt. Adathordozókat, telekommunikációs eszközöket, illetve iratokat foglaltak le a lakásában.

A Zürich-Limmati Államügyészség kérte az őrizetbe vett személy kiadatását. A svájci jogszabályok szerint akár 20 év börtönt is kaphat.

Négy maroklőfegyvert, két engedély nélkül tartott Flóbert lőfegyvert, két átalakított gázriasztó fegyvert, három szétszerelt golyós puskát, három hangtompítót, valamint több mint ezer lőszert és a fegyverekhez tartozó tárakat találtak a tanyán és a hozzá tartozó garázsban és műhelyben.