Blogolj!
2019.08.16.

Villamosszékben kivégeztek egy többszörös gyilkost helyi idő szerint csütörtökön este Tennessee állam fővárosában, Nashville-ben.

Az 56 éves Stephen West 1986-ban halálra késelt egy 51 esztendős nőt és 15 éves kislányát, akit előtte megerőszakolt. 1999-ben ítélték halálra.

West ügyvédei kegyelmi kérvényt nyújtottak be, azzal érveltek, hogy a gyilkosságot nem is védencük, hanem a bűntársa követte el. A bűntársat, Ronnie Martint külön perben ítélték el, de mivel a gyilkosság elkövetésekor kiskorú volt, életfogytig tartó börtönbüntetést kapott.

West kegyelmi kérvényét Bill Lee, Tennessee állam republikánus kormányzója elutasította. A déli állam ugyanis egyike annak a 27 amerikai tagállamnak, ahol azt is halára ítélhetik, aki nem maga gyilkolt, hanem tettestárs volt gyilkosságban.

Stephen West

Westet méreginjekcióval végezték volna ki, de a hét elején két ügyvédje révén jelezte, hogy inkább a villamosszéket választja. Az ügyvédek ugyan "alkotmányellenesnek" nevezték ezt a kivégzési formát is, de - mint beadványukban fogalmaztak - "kevésbé fájdalmas" a három halálos szerből összeállított méregkeveréknél. Tennessee-ben lehetővé teszik ugyanis, hogy azok, akiket 1999 előtt elkövetett bűncselekményekért ítéltek halálra, választhatnak a két kivégzési módszer között.

A déli államban tavaly augusztus óta három halálos ítéletet hajtottak végre. Jelenleg egy ember vár a siralomházban a kivégzésére, amelyre várhatóan decemberben kerül sor. David Earl Miller, akit szintén gyilkosságért ítéltek el, hétfőn jelezte, hogy ugyancsak a villamosszéket választja.

Tennessee-ben 1960 óta a csütörtöki kivégzés volt a második, amelyet villamosszékben hajtottak végre.

(Borító: bloomberg.com, Fotó: wp.com)

Dorogi László
2019.06.28.

A rendőrség pénteken lezárta a Fenyő-gyilkosság ügynek 22 évig tartó vizsgálatát. A megalapozott gyanú szerint a gyilkosságot Gy. Tamás megbízásából P. Tamás szervezte meg, és ő adott utasítást Jozef R.-nek, hogy ölje meg a vállalkozót.

Fotó: police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön küldte meg a Fővárosi Főügyészségnek a Fenyő János sérelmére elkövetett emberölés felbujtóira vonatkozó nyomozás iratait - írja a police.hu.

Fenyő Jánost 1992. február 11-én 17 óra 50 perc körül lőtték le a II. kerületi Margit utcában, ahol akkor forgalmi okok miatt várakozott. Az ismeretlen tettes ellen folyó nyomozás 2010-ben vett fordulatot, amikor sikerült az elkövető által hátrahagyott ruházatból nyert DNS alapján Jozef R. szlovák állampolgárt azonosítani, majd a Magyarországra kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján elfogni.

A rendőrségi beszámoló szerint a férfit a Fenyő-gyilkosság, továbbá az Aranykéz utcai robbantás elkövetőjeként életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság, ugyanakkor a Fenyő-gyilkosság háttere, így a felbujtó személye is ismeretlen maradt.

A hatóságok 2017-ben újabb perdöntő bizonyítékokat találtak az üggyel kapcsolatban, a nyomozók ekkor azonosították a bűncselekmény többi elkövetőjét. A megalapozott gyanú szerint Gy. Tamás megbízásából P. Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő János megölésére.

A 2017-ben újraindított nyomozás során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kutatásokat és lefoglalásokat hajtott végre, nemcsak Magyarország, hanem Németország területén is, számos szakértői véleményt szereztek be és összesen 75 embert hallgattak ki tanúként.

A bíróság fontos körülményként tekintett arra, hogy a sértett bántalmazása, megölése a kiskorú gyermekeinek a szeme láttára történt, akik végignézték a helyszínen édesapjuk haláltusáját.

A vádlottak az olaszliszkai gyilkosság, ifj. H. Dezső és társai ügyének másodfokú tárgyalásán 2009. október 26-án. Fotó: MTI/Oláh Tibor

Továbbra sem szabadulhat feltételesen az olaszliszkai brutális lincselés harmadrendű vádlottja – közölte a bíróság az Index híre szerint. Ez már csak azért is megnyugtató, mert nemrég számoltunk be róla: az ügy elsőrendű vádlottját július közepén 17 év börtön után feltételesen szabadlábra helyezik.

A Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírója 2018. július 26-án mellőzte az elítélt feltételes szabadságra bocsátását azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét nyolc hónap elteltével újra meg kell vizsgálni. Ez május 9-én megtörtént, és továbbra is arra a megállapításra jutottak, hogy az elítélt nem bocsátható feltételes szabadságra, ugyanis a büntetés célja továbbra sem érhető el szabadságelvonás nélkül.

A büntetés-végrehajtási bíró döntése ellen az elítélt – ahogyan a tavalyi elutasító döntés ellen is – fellebbezést jelentett be a feltételes szabadságra bocsátása érdekében. A döntés 2019. június 19-én jogerőre emelkedett.

Az elítéltnek a büntetés-végrehajtása alatt egyrészt kifogástalan magatartást kell tanúsítania, másrészt alá kell támasztania, hogy kész a törvénytisztelő életmód folytatására. Azonban a bíróság álláspontja szerint a törvénytisztelő életmód folytatására irányuló készség kialakulásának vizsgálata során továbbra sem csak a büntetés-végrehajtási intézetben tanúsított magatartását kell figyelembe venni, ezt ráadásul 2019. január 1. óta egy törvénymódosítást követően a büntetés-végrehajtási törvény is kimondja – írták az indoklásban.

Fontos körülményként vették figyelembe azt is, hogy a sértett bántalmazása, megölése a kiskorú gyermekeinek a szeme láttára történt, akik végignézték a helyszínen édesapjuk haláltusáját.

A 44 éves Szögi Lajos 2006. október 15-én autóval haladt át Olaszliszkán, amikor az úton elé került egy 11 éves lány, akit elsodort autójával, de a lány nem sérült meg. Az autót, amiben a tanár két lánya is bent ült, körbevette a feldühödött tömeg. A pedagógust 140 ütéssel, rúgással, botütéssel gyilkolták meg. A jogerős ítélet szerint a nyolc vádlottból három életfogytig tartó szabadságvesztést kapott.

Dorogi László
2019.04.12.

A 83 éves bácsi holttestére múlt hét pénteken találtak rá otthonában. A rendőrök nem sokkal később elfogtak egy férfit és egy nőt, akiket az áldozat meggyilkolásával gyanúsítanak. Saját unokája ölhette meg.

Fotó: Pixabay

A szerencse forgandó. Van úgy, hogy az embernek sokáig - akár évtizedekig - kell nélkülöznie, ám egyszer csak rámosolyog a szerencse. Így történt ez azzal a 83 éves sajószentpéteri férfival is, aki 700 forint értékben adott fel egy Tippmix-szelvényt februárban, s láss csodát, végre valahára nyert, méghozzá nem is keveset - 987 000 forintot.

A szerencse forgandó. Az ilyen magas összegű nyereményeket a Szerencsejáték Zrt. átutalással fizeti ki, magyarán kicsit várni kell a pénzre a győzelmi mámor után, ám mielőtt megérkezett volna az összeg a férfi számlájára, az unokája kiszimatolta a pénz szagát és cselekedett.

Az unoka a barátnőjével szövetkezve felkereste a nagypapát, majd brutális módon halálra verte: a gyanú szerint a tettesek kalapáccsal és késsel bántalmazták a férfit, aki azonnal belehalt sérüléseibe. A két tettes a pénzt szerette volna felmarkolni, ehelyett most a bilincs csörög a markuk között.

Címkék: Gyilkosság

Egy 19 éves férfit gyanúsítanak annak a hatéves kislánynak a meggyilkolásával, akit pénteken találtak meg a Séd patak medrében Szekszárdon. A gyanúsított részleges beismerő vallomást tett.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Holtan találták meg azt a hatéves kislányt, akinek eltűnését péntek délután jelentették be szülei. A rendőrök a bejelentést követően azonnal a keresésére indultak, fél órán belül találták meg holttestét Szekszárdon a Patak utca mögötti Séd patak medrében, a jelek szerint különös kegyetlenséggel végeztek vele.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság egy 19 éves szekszárdi férfit gyanúsít a gyilkosság elkövetésével, akit még a gyilkosság napján őrizetbe vettek. A férfi részleges beismerő vallomást tett, a hatóságok kezdeményezték a gyanúsított előzetes letartóztatását.

A helybéliek úgy tudják, hogy a gyanúsított férfi a kislány egyik rokona lehet, a bűncselekmény kiemelkedő súlya miatt a szekszárdi rendőrkapitány a gyilkosság helyszínének tágabb környezetében 24 órás rendőri jelenlétet rendelt el a közrend fenntartása érdekében.

Dorogi László
2019.03.02.

Dér Csabát régóta körözte a rendőrség, a vajdasági származású férfi több gyilkosságot is elkövetett, a cseh rendőrség Prágában vette őrizetbe.

Fotó: police.hu

A bérgyilkos ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, péntek este tartóztatták le a cseh fővárosban - adta hírül a Szerb Rádió-Televízió. Az információk szerint a 39 éves Dér Csaba legalább három országban gyilkolt, a szerb, a magyar és a holland rendőrség is kereste emberölés miatt.

Belgrádban egy bűnszervezet vezetőjének sógorát ölte meg, a gyanú szerint tavaly szeptemberben ő oltotta ki V. László vállalkozó életét a Szilas-pataknál Budapest XV. kerületében.

Dér Csaba toplistás keresett személy volt, de a magyar rendőrség listáján ő volt az egyetlen gyilkos. A férfinek több megoldatlan ügyhöz is lehet köze Szerbiában, ahol korábban már 13 évet ült gyilkosság miatt, miután 2004-ben egy étteremben végzett egy ismert szerb bűnözővel. 2017 februárjában engedték ki, de még ugyanazon év szeptemberében Szarajevóban kapcsolták le, mert újabb gyilkosságra készült.

Dorogi László
2018.09.09.

Az első rendőrségi hírek szerint dulakodás közben veszítette életét egy fiatal férfi Badacsonyban szombat hajnalban, pedig tulajdonképpen szimplán agyonverték. Barátnője is végignézte.

Fotó: police.hu

A bűntény szombat hajnalban történt Badacsonyban, amikor egy társaság egy helyi parkolóban beszélgetett. Egy behajtani tilos tábla ellenére egy autó be akart hajtani a parkolóba, éppen oda, ahol a társaság diskurált, ez okozta a konfliktust, aminek hatására a járműből két tagbaszakadt férfi pattant ki és kezdett azonnal önbíráskodásba. A két férfi a társaság egyik tagját kíméletlenül ütni kezdte és a szemtanúk beszámolója szerint még akkor is rugdosták, amikor az már régen a földön feküdt a fájdalomtól.

A tettesek azonnal megpróbáltak kocsival elmenekülni, de a helyszínre érkező biztonságiak egyike paprikaspray-t fújt be a lehúzott ablakon, aminek hatására egy oszlopnak hajtottak és az árokban kötöttek ki. A rendőrök érkezéséig a biztonságiak tartották a tetteseket a helyszínen, miközben az áldozatot egy civilben lévő orvos és egy civilben lévő ápoló is megpróbálta újraéleszteni, de az életét már sem ők, sem a beszámolók szerint túl későn érkező mentősök nem tudták megmenteni.

Vasárnap délben a rendőrség közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a két gyanúsított egy 29 és egy 34 éves férfi, akik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakosok, letartóztatásukat a rendőrség azonnal indítványozta.

A helyiek szerint csak idő kérdése volt, mikor történik meg a tragédia, a badacsonyi képviselőtestület egyik tagja szerint ugyanis a település azon részén, ahol a gyilkosság történt a szórakozóhelyi kínálat egy része olyan közönséget vonz, akik között és akik miatt az utóbbi időszakban egyre több balhé és verekedés tört ki, ráadásul a rendőrségi jelenlét sem elegendő, ezért, ahogy ez az eset is példázza, sokszor a biztonsági szolgálatok embereinek kell megakadályoznia a nagyobb balhé kirobbanását, holott ez nem tartozik az ő feladatkörükbe.

A Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor úgy fogalmaz, hogy Badacsony alsó része az elmúlt években fokozatos csúszott egyre mélyebbre, de idén durvult el igazán a helyzet, mert a szórakozóhelyi kínálat egyre több balhés alakot vonzott.

Krisztin N. László polgármester a gyilkosság után közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a mai naptól kezdve minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a jövőben a település környékén se történhessen hasonló eset, de azt nem fejtette ki, ez mit jelent pontosan.

Dorogi László
2018.08.17.

Az Egyesült Államok feltételezetten legnagyobb női sorozatgyilkosa egy balul sikerült esküvői fogadalom miatt "kényszerült rá" első gyilkosságára, majd bekattant és kinyírt még pár fickót.

Fotó: newsneednews.com

Mielőtt a történet ismertetésébe kezdenénk, mindenképpen fontos leszögeznünk, hogy gyomorforgató részletek is napvilágot láttak a bizarr és gusztustalan sztorival kapcsolatban. Bár ezeket részletezni nem fogjuk, fontos megjegyezni, hogy a nyugalom megzavarására tökéletesen alkalmas az a tett, vagy még inkább tettsorozat, amit Kelly Cochran elkövetett az Egyesült Államokban.

Történetünk hősnője - mert a negatív hős is hős - Kelly Cochran 2004-ben ment hozzá élete párjához - akkor még ezt hitte -, Jason Cochranhez Michigan államban és tulajdonképpen nem is történt semmi különös az esküvőjükön: ahogy az lenni szokott örökké tartó szerelmet ígértek egymásnak, na meg azt, hogy kitartanak egymás mellett egészségben és betegségben, csak ezt a halál el nem választ részt értették félre egy icipicit. Megfogadták ugyanis, hogy ha a házasság során bármelyikük is megcsalja a másikat, akkor nem egymáson vezetik le felgyülemlett feszültségüket, hanem az imposztor kurafin, vagy kurahölgyön: közös erővel megölik a megcsalás idegen résztvevőjét.

Tíz évig éltek boldogan és gondtalanul együtt, amikor 2014-ben Kellynek egyre nagyobb teher kezdett lenni az esküvőn tett "egészségben, betegségben" fogadalom betartása. Jason egyre több egészségügyi problémával küzdött, ő pedig egyre többször kacsingatott kapcsolatukon kívülre. Ekkor ismerkedett meg egy Chris Regan nevű pasassal, akivel egycsapásra szeretővé is avanzsáltak, csakhogy Kellynek már nem igazán derengett ekkor a tíz évvel azelőtt köttetett halálos fogadalom.

Jason viszont annál inkább emlékezett és erre kedves neje figyelmét is határozottan felhívta, így hát nem volt mit tenni, Chrisnek nem volt maradása a földi halandók között. A házaspár ízlésének viszont nem felelt meg egy egyszerű lelövés, vagy vízbe fojtás, esetleg mérgezés. Nem. Ők meg is akarták enni a "bűnöst".

Kelly egy kellemes őszi estén áthívta magához Christ, akit szerencsétlenségére orvul átejtette, mert azt találta mondani neki, hogy férje nem lesz otthon, így vacsorával és egy kis huncutkodással várja az ürességtől kongó házban. A férfinak végül ez lett élete utolsó útja, mert érkezése után nem sokkal Jason fejbelőtte egy vadászpuskával, majd a véres páros módszeresen feldarabolta egy elektromos kézifűrésszel és szemeteszsákokban szétszórták testrészeit egy közeli erdőben. De nem mindet. Néhány nappal később a Cochran házaspár grillpartit szervezett otthonában, ahol Chris Regan el nem rejtett maradványait szolgálták fel csirke, marha és disznó helyett. Hiába kutatta át a rendőrség az eltűnt férfi keresése közben a tettesek házát, bizonyítékot és használható nyomot nem találtak, így nem is emeltek vádat ellenük.

Fotó: Iron Mountain Daily News

Kellynek azonban nem hagyott nyugtot, hogy férje éles esze és jó emlékezőtehetsége miatt ki kellett iktatni örömei egyetlen forrását, így hát bosszút forralt házastársa ellen, amelyet 2016 februárjában - immáron Indianában - végre is hajtott: túllőtte Jasont heroinnal, ám mivel lassúnak találta haldoklását, még gyorsan meg is fojtotta egy kicsit, biztos, ami biztos. A mentőket ő maga hívta ki, mondván férje depressziós volt, ezért lőtte be magát és kilenc hónapig sikerült is eljátszania a gyászoló özvegy szerepét, mire gyilkosság miatt vádat emeltek ellene.

Egy halovány menekülési kísérlettel még megpróbálkozott a fekete özvegy, ám Kelly végül mindent bevallott, sőt a hatóságokat is elvezette abba az erdőbe, ahol korábban a szerető testrészeit rejtették el. A nő ellen Indiana államban férje meggyilkolása miatt, Michiganben pedig gyilkosságban való részvétel miatt emeltek vádat, amiért életfogytiglant kapott. Azóta úgy hírlik, és a nő is tett rá utalásokat: további kilenc férfi meggyilkolásában vehetett részt az Egyesült Államokban, ezzel pedig ő lehet az USA legnagyobb női sorozatgyilkosa.

S hogy mi ebből a tanulság? A húst mindig mi vigyük a grillpartira, akkor nem érhet minket meglepetés. Még akkor se, ha történetesen mi is a szomszédot tálaljuk fel vendégeinknek.

Címkék: Gyilkosság

A Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája nem bocsátotta feltételes szabadságra az egykori „olaszliszkai-ügy” III. rendű vádlottját 2018. július 26-án, írja a törvényszék közleménye. Az írás szerint a férfi 2009. november 13-án jogerősen 15 év fegyházbüntetést kapott úgy, hogy "feltételes szabadságra bocsátása a büntetése 4/5 részének kitöltésére tekintettel 2018. október 20-án lett volna esedékes."

Mivel az elítélt rendesen viselkedett, és a büntetés végrehajtása során kifogástalan magatartást tanúsított, esélye lehetett volna a feltételes szabadságra. Viszont a Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája nagyon helyesen úgy ítélte meg, hogy  

a magyar kriminalisztika egyik legbrutálisabban elkövetett és egyik legnagyobb társadalmi felháborodását kiváltó ügyében a büntetési célok továbbra is csak úgy érhetők el, ha az elítélt nem kerül szabadlábra, hanem tovább tölti szabadságvesztés büntetését.

Négy évvel előbb szabadult a Cozma-gyilkosság egyik elítéltje, mert jól viselkedett!

Mindenki nyugodjon meg: a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja, Sztojka Iván jól van! Az enyingi gyilkos banda egyik tagja olyan jól viselkedett a börtönben, hogy négy évvel a büntetése letelte előtt kiengedték.

Ugye milyen érdekes, néhány napja derült ki, hogy a Cozma-gyilkosság egyik elítéltje négy évvel korábban szabadult. Nála a jó magaviselet számított. Bár ennek alkalmazása egy elég kérdéses dolog. Elvégre általános iskolában nem végezhet a gyerek hat év alatt azért, mert jó a magaviselete. Akkor egy bűnöző büntetése miért rövidülhet ilyen okból?   

Most mindenesetre a bíró - nagyon helyesen - a társadalom további védelmét fontosabb érdeknek találta, mint az elítélt szabadlábon történő reintegrációját. Az elítélt szabadulásra történő felkészítése így továbbra is a büntetés-végrehajtási intézet falai között folytatódik. A döntés azonban még nem jogerős.

Fotó: MTI

2018.06.13.

Felmentette az emberölés vádja alól a Szegedi Törvényszék azt a szegvári asszonyt, aki 2000 novemberében egy pajszervassal agyonverte a férjét, majd a holttestet úgy elásta egy Szentes melletti szántóföldön, hogy azóta sem találták meg.

Fotó: delmagyar.hu

Féltékenység és anyagi jellegű ellentétek miatt verekedésig is fajuló veszekedés jellemezte azt a megromlott házasságot, ami 2000 novemberében egy évekig felderítetlen gyilkossággal végződött. Pedig előbb úgy tűnt, hogy a békétlenség békésen is megoldható: az asszony elhatározta, hogy elválik férjétől, majd be is nyújtotta a bontókeresetet a bíróságon.

De végül nem így történt...

A nő 2000. november 17-én este a család traktorával Szentes-Magyartés külterületén szántott, amikor éjfél előtt megjelent a férj. A féltékeny és részeg férfi kérdőre vonta az asszonyt, majd összeverekedtek, a férj a hajánál fogva rángatta ki feleségét a traktorból. Ekkor az asszony előkapta a traktor ülése alatt lévő pajszervasat, lesújtott párja fejére, aki a földre esett, majd a nő az évek óta felgyülemlett sérelmei miatt dühből a vassal még többször megütötte férfit.

Ezután a holttestet a szántóföldön egy gödörbe húzta, majd betemette és a traktorral hazaindult. Otthonából kerékpárral ment vissza az elkövetés helyszínére, a kerékpárt és a pajszervasat a kocsiba tette, később pedig a Szentes és Csongrád közötti Tisza-hídról a Tiszába dobta.

Néhány héttel később az asszony bejelentést tett a Szentesi Rendőr-kapitányságon, azt állítva, hogy férje otthonukból 2000. november 17-én ismeretlen helyre távozott.

A rendőrség államigazgatási eljárás keretében kezdte meg felkutatni a férfit, azonban hollétére vonatkozóan adat nem került elő, így az eljárást befejezték. Az asszony több mint hat év elteltével kezdeményezte férje holttá nyilvánítását, ami meg is történt.

Később a gyanú az asszonyra terelődött, ezért 2015. október 13-án újból kihallgatták, ő pedig védője jelenlétében beismerte, hogy ő ölte meg a férjét. (A férfi holtteste egyébként a mai napig nem került elő, mivel a nő nem tudta pontosan megmutatni a holttest elásásának helyét.)

Az I. fokú bíróság tegnap ítéltében azt állapította meg, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetésekor jogos védelmi helyzetben volt, ugyanis az ittas állapotban lévő férje azon az estén nemcsak szidalmazta, hanem különböző módon bántalmazta is. A vádlott a sértett további bántalmazásának elhárítása érdekében vette magához a traktor ülése mellett elhelyezett pajszervasat és vágta fejbe támadóját.

Már pedig a hatályos Büntető törvénykönyv szerint nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges. A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha azt személy ellen éjjel követik el.

A törvényszék a vádlottat a fenti törvényi rendelkezés alapján jogos védelmi helyzete okán felmentette. A bíróság ítéletével szemben az ügyész fellebbezést jelentett be, míg azt a vádlott és védője tudomásul vette, így az ítélet nem jogerős.

(rual)

Ezeket a cikkeket olvastad már?