Blogolj!
Pintér M. Lajos
2020.01.24.

Megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne.

Fotó: police.hu

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a szomáliai férfinak a letartóztatását, akit többek között egy fiatal nő ellen elkövetett szexuális erőszak bűntettével gyanúsítanak – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék az MTI-t.

A 30 éves Ahmed A.B. január 21-én éjjel ismerkedett meg a 25 esztendős magyar nővel egy budapesti szórakozóhelyen, ahonnan később együtt távoztak. A férfi javaslatára közösen el akartak szívni egy marihuánás cigarettát, ezért séta közben bementek egy térre. A sövények takarásában a férfi szexuálisan közeledett a nőhöz, aki ezt visszautasította. Ezért a férfi több alkalommal megütötte, majd megerőszakolta a sértettet. A férfi a nő segélykiáltására időközben felfigyelő és a védelmére kelő külföldi férfit is bántalmazta. Ezt követően a gyanúsított magához vette a nő mobiltelefonját és elfutott.

A szomáliait szexuális erőszakkal, kifosztással és két rendbeli súlyos testi sértés kísérletével, továbbá kábítószer-birtoklással gyanúsítják

– írja a közlemény.

A végzés szerint a szomáliai férfi 2015 januárja óta oltalmazotti státusszal rendelkezik Magyarországon. Bejelentett lakóhelyén nem tartózkodik, magyarországi kötődéssel nem rendelkezik.

„Figyelemmel ezekre és a gyanúsított terhére rótt bűncselekmények büntetési tételére, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne”

– hangsúlyozták, hozzátéve: a férfi a gyanúsításban szereplő bűncselekményeket egy vele szemben folyamatban lévő másik büntetőeljárás hatálya alatt követte el, ezért esetében a bűnismétlés veszélye is megállapítható.

A végzés ugyanakkor nem végleges.

2020.01.22.

Január 20-án egy belvárosi szórakozóhelyen egy 25 éves lány barátnőjével ünnepelt, ahol megismerkedtek egy 30 éves férfival. A lányok hajnalban elindultak haza, amikor a férfiismerős a 25 éves lányt elcsalta a Kéthly Anna téren lévő parkba.

Pintér M. Lajos
2020.01.20.

Az Isztambuli Egyezmény meg mehet a kukába, vagy Gyurcsányné kiszögelheti a falára.

Fotó: MTI

A magyar kormány elkötelezett a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemben: ezt a problémát nem egyezmények ratifikálásával, hanem törvényi szigort alkalmazva és valós segítségnyújtást biztosítva, a civil partnerekkel közösen kívánja megoldani – erősítette meg az igazságügyi miniszter.

Varga Judit az MTI-nek elmondta: egyes ellenzéki politikusok hangulatkeltő állításával szemben a védett szálláshelyek rendszere évek óta magas szakmai színvonalon nyújt segítséget a bajba jutottaknak. A kormány nyitott továbbá bármely jószándékú javaslatra, amely tovább bővítheti a már rendelkezésre álló eszközöket. Az áldozatok az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) éjjel-nappal hívható, 06-80-20-55-20-as telefonszámán azonnal eligazítást kapnak, hogyan juthatnak egy ilyen védett házhoz. Országszerte mintegy 300 védett szálláshely áll rendelkezésre, amit az állam és civil partnerei közösen tartanak fenn. Az OKIT feladata, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és emberkereskedelem áldozatainak – sorolta.

Arra is kitért, ezek a központok a civil és jótékonysági szervezetekkel közösen konkrét segítséget nyújtanak a kapcsolati erőszak és bármely más, erőszakos bűncselekmény áldozatainak. Ez lehet ingyenes jogi vagy pszichológiai segítségnyújtás, de lehetőség van pénzügyi segély biztosítására is.

A miniszter felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy aki bűncselekmény áldozatává vált, az igénybe tudja venni az Igazságügyi Minisztérium által fenntartott Áldozatsegítési Központok szolgáltatásait. A központok napi 24 órában hívható elérhetősége: 0680225-225.

Bejelentette: 2020-ban megduplázzák az áldozatsegítő központok kapacitását, hogy országos hálózattá fejlődjön az áldozatsegítés.

Pintér M. Lajos
2018.07.15.

A fülledt nyár forró hétvégéin villámgyorsan forralja az agyvizet egy-egy „közlekedési szituáció”. Vezessünk óvatosan, és tartsunk szárazon a Xanaxot!

Fotó: police.hu

Autót használt bokszzsáknak egy 42 esztendős győri keménylegény, aki ellen a helyi zsandárok garázdaság megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást a police.hu friss, ropogós híre szerint.

Az egyenruhások szombat délután, a legmelegebb órákban kapták a fülest, mármint a bejelentést arról, hogy egy tag az 1-es számú és a 85-ös számú főutak kereszteződésénél ölre ment egy gépkocsival.

A sértett – természetesen az érintett gépjármű sofőrje forog szóban, nem a négykerekű! – elárulta, hogy – „egy közöttük korábban lezajlott közlekedési szituáció miatt” – amikor a piros lámpánál megálltak, a kelleténél idegesebb „kolléga” odarontott autójához, és megpróbálta azt kinyitni. Miután nem járt sikerrel, ököllel megkísérelte betörni a vezető oldali ajtó szélvédőjét, aztán leütötte a visszapillantó tükröt, de még ez sem volt elég, egy jól irányzott csapottal az ajtó lemezét is behorpasztotta.

A bombajó bokszoló a Győri Rendőrkapitányságon adhatott magyarázatot tettéről.

2018.04.02.

Úgy megverte a barátnőjét inzultáló férfit egy szegedi fiatal, hogy az súlyosan megsérült. Ellene életveszélyt okozó testi sértés miatt indult eljárás.

A gyanú szerint a sértett 2017. február 26-án éjszaka egy szegedi diszkóban szeretett volna megismerkedni egy lánnyal, aki a párjával szórakozott. A vonzalom nem volt kölcsönös, a fiatalt elutasította a kiszemeltje. A férfi nem tudta elfogadni ezt a kudarcot, és azon az éjszakán tovább próbálkozott, sikertelenül.  Miután a lány és párja hazaindultak, követte őket, és obszcén kifejezéssel sértegette a nőt.

A 20 éves M. Alexandra erre válaszul a hajánál fogva megrángatta a férfit, és meg is akarta rugdosni. Ezután párja, a 24 éves O. Dániel először egy közelben parkoló autónak lökte, majd ököllel, többször meg is ütötte az inzultáló személyt. A férfi az ütésektől magatehetetlenül, összegörnyedve az úttestre borult, ahol a gyanúsított nekifutásból kétszer még fejbe rúgta.

A sértett a bántalmazást követően súlyosan megsérült. A párt, akik a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsíthatók a rendőrök előállították és kihallgatták, amikor is beismerő vallomást tettek.
A férfival szemben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon életveszélyt okozó testi sértés bűntettének elkövetése, a nővel szemben garázdaság miatt indult eljárás. A rendőrök a nyomozást a napokban befejezték, és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal az ügyészségnek továbbították

(rual)

2018.03.26.

Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a jogerős szabadságvesztés büntetését töltő férfival szemben, aki 2016 nyarán két zárkatársát is bántalmazta, és megalázó magatartásokra kényszerítette őket a szegedi bévéintézetben.

A vádirat szerint a vádlott 2016. július 19-án a szegedi büntetés-végrehajtási intézet zárkájában szóváltásba keveredett az egyik rabtársával, majd őt órákon keresztül ütötte ököllel, könyökkel, tenyérrel, többször meg is rúgta. A verés során a vádlott ráparancsolt a zárkában tartózkodó másik rabra, hogy ő is vegyen részt a bántalmazásban, mert ha nem engedelmeskedik, akkor őt is megveri. Hogy fenyegetésének nyomatékot adjon, őt is megragadta, több alkalommal megütötte, amely miatt a kényszer hatása álló fogvatartott is bántalmazni kezdte a korábban már megvert férfit. A vádlott arra is kényszerítette mindkét rabtársát, hogy vetkőzzenek boxeralsóra, táncoljanak a zárkában, valamint a bántalmazás közben cipőfűzőt kötöttek az egyikőjük nyakára, s négykézláb kutyaként kellett őt sétáltani.

A veréstől mindkét sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A járási és nyomozó ügyészség a vádlottat kényszerítés bűntettével, valamint könnyű testi sértés vétségével vádolja. A jogerős szabadságvesztés büntetését töltő vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

(rual)

2017.07.15.

Nem jogerősen tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék pénteken azt a férfit, aki a vád szerint ittasan bántalmazott egy idős nőt 2002-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kántorjánosiban, majd erőszakoskodott vele. Az asszony a helyszínen meghalt.

Ezeket a cikkeket olvastad már?