Blogolj!
2020.07.03.

Két embercsempészt és tizenegy migránst kapcsoltak le a rendőrök csütörtök éjjel Győr külvárosában.

2020.05.26.

A police.hu beszámolója szerint, embercsempészés kísérlete miatt két szír férfit is őrizetbe vettek, majd gyanúsítottként hallgattak ki Baranya megyében.

2020.03.01.

Vasárnap hajnalban fogták el a rendőrök azt az ukrán férfit, aki kilenc migránst akart Ausztriába csempészni Magyarországon keresztül.

2020.01.21.

Letartóztatásba helyezett a Szekszárdi Járásbíróság egy embercsempészettel gyanúsított szír férfit, akit szombaton az M6-os autópálya tolnai szakaszán vettek őrizetbe.

2018.06.24.

Hamis görög személyigazolvánnyal jelentkezett belépésre egy iraki nő egy autó utasaként Röszkénél. A Csongrád megyei rendőrök a járműben ülő három férfi közül kettőt embercsempészés miatt őrizetbe vettek.

A holland rendszámú gépkocsi vezetője és a jármű három utasa június 22-én éjfél előtt akart az ország területére lépni Röszkénél. Az útlevélkezelőknek gyanús lett a személyautóban üldögélő 28 és 35 éves görög állampolgárságú férfi utas által átadott okmányok közül a nő nevére kiállított görög személyigazolvány. Nem tűnt valódinak az irat, ezért a járművet alaposan leellenőrizték. A gyanú beigazolódott: a rendőrök megállapították, hogy az okmány hamis, azzal a feltételezett elkövetők az iraki nőt schengeni területre akarták csempészni, majd Hollandiába szállítani.

Az utaztatókat a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. Ellenük embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. A rendőrök a feltételezett elkövetőket őrizetbe vették, az ügyészségen előterjesztést tesznek előzetes letartóztatásukra. Az iraki nőt a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

(rual)

2018.05.29.

Vádat emelt a Makói Járási Ügyészség azzal a román férfival szemben, aki tavaly ősszel 28 illegális bevándorlót próbált meg Magyarország területére csempészni.

Fotó: illusztráció

A vádirat szerint a férfit 2017. október 8-án délután ellenőrizte a rendőrség az M43-as autópálya kéthalmi pihenőhelyén. Ekkor a vádlott által vezetett kisteherautó rakterében a rendőrök 28 illegális bevándorlót, köztük magát irakinak, iráninak, illetőleg afgánnak valló személyt találtak. A raktérben tartózkodók egyike sem rendelkezett a jogellenes beutazáshoz és tartózkodáshoz szükséges okmányokkal.

A sofőr a Magyarország területére történő belépését megelőzően egyezett meg Romániában ismeretlen embercsempészekkel abban, hogy pénzért a migránsokat Nyugat-Európába szállítja. A megbízók az illegális bevándorlókat Temesváron összegyűjtötték, majd őket a vádlott autójába beszállítva Magyarország felé indultak.

A román-magyar határ előtt a migránsok kiszálltak az autóból, majd a zöldhatáron keresztül Magyarország területére léptek és az autópálya közelében ismét visszaszálltak a vádlott által vezetett tehergépkocsiba.

Az ügyészség a vádlottat az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A vádemeléskor előzetes letartóztatásban levő vádlott bűnösségének kérdésében a Makói Járásbíróság fog dönteni.

(rual)

2018.05.24.

Egy bolgár férfi által vezetett kisteherautó ellenőrzése során hat határsértőt találtak megbújva a magyar és a román rendőrök Csanádpalotán. Velük szemben a román hatóságok járnak el.

A sofőr május 23-án nem sokkal éjfél előtt akart a gépkocsival Magyarországra lépni a csanádpalotai határátkelőhelyen. A magyar és a román rendőrök a közös ellenőrzés során, a jármű rakterében kialakított rejtekhelyen hat iraki állampolgárt találtak. Ők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hiteles okmányokkal igazolni.

A kisteherautó sofőrjével szemben embercsempészés, a határsértőkkel szemben tiltott határátlépés miatt indított eljárást a román határrendőrség.

(rual)

2018.05.02.

Harmincnégy határsértőt találtak a magyar és a román rendőrök közös ellenőrzésük során egy bolgár kamion vontatmányában Csanádpalotánál. A tehergépjármű vezetőivel szemben a román hatóságok járnak el.

A bolgár kamion német vontatmányával május 2-án délelőtt jelentkezett belépésre a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen. A járművel egy bolgár és egy francia sofőr is érkezett, akik a fuvarlevél szerint Németországba tartottak. Az ellenőrzéskor a magyar és román rendőrök észrevették, hogy a ponyva felül több helyen megrongálódott. A pótkocsiban a rakomány tetején 34 illegális migránst találtak megbújva. A csoport tagjai magukat afgán, iraki, iráni és szír állampolgárnak vallották. Ők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hiteles okmányokkal igazolni.

A kamion sofőrjeivel szemben a román hatóságok embercsempészés miatt kezdeményeztek eljárást.

(rual)

2018.04.27.

Vádat emelt a Makói Járási Ügyészség azzal a török férfival szemben, aki tavaly decemberben kamionnal próbált migránsokat Magyarország területére csempészni.

Fotó: illusztráció (police.hu)

A vádirat szerint a vádlott 2017. december 14-én éjfélkor jelentkezett belépésre Romániából Magyarországra a csanádpalotai autópálya határátkelőhelyen. Itt elrendelték az általa vezetett kamion ellenőrzését, mivel a ponyvazáró zsinór sérült volt. A kocsi röntgenes ellenőrzése után megállapították, hogy a rakomány között 13, magát irakinak, és 2, magát szír állampolgárnak valló személy bújt el, akik az Európai Unió területére történő belépéshez szükséges érvényes úti okmányokkal nem rendelkeztek.

A vádlott korábban Törökországban állapodott meg az eljárás során ismeretlenül maradt személlyel abban, hogy Romániában egy parkolóban a kamionja rakterébe felvesz több migránst, akiket Magyarországon keresztül Szlovákiába fog elvinni. A megbeszélteknek megfelelően a vádlott röviddel a határátlépést megelőzően vette fel a migránsokat, akik elbújtak a rakomány között. A vádlottnak az ismeretlen férfi több ezer eurót ígért, amit akkor kapott volna meg, ha sikeresen leszállítja a rakományt, benne az elbújt személyekkel Szlovákiába.

A Makói Járási Ügyészség az államhatár átlépéséhez vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja a török férfit.

(rual)

2017.11.30.

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete és embercsempészés miatt V. E. és társa ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét.

Az I. rendű vádlott esetében a minősítő körülmények közül törölte a 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett minősítést, mivel nem bizonyítható, hogy a vádlott tudott arról, hogy a sértettek között gyermekek és csecsemők is voltak. Ugyanakkor az I. rendű vádlott cselekményét bűnszervezetben elkövetővel szemben tekinti kiszabottnak a táblabíróság, mivel az I. rendű vádlott, ha nem is volt tagja az embercsempészetre szakosodott szervezetnek, de azt tudnia kellett, hogy tevékenységével egy ilyen szervezet munkáját segíti, így annak részesévé válik.