Blogolj!
2018.05.24.

Egy bolgár férfi által vezetett kisteherautó ellenőrzése során hat határsértőt találtak megbújva a magyar és a román rendőrök Csanádpalotán. Velük szemben a román hatóságok járnak el.

A sofőr május 23-án nem sokkal éjfél előtt akart a gépkocsival Magyarországra lépni a csanádpalotai határátkelőhelyen. A magyar és a román rendőrök a közös ellenőrzés során, a jármű rakterében kialakított rejtekhelyen hat iraki állampolgárt találtak. Ők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hiteles okmányokkal igazolni.

A kisteherautó sofőrjével szemben embercsempészés, a határsértőkkel szemben tiltott határátlépés miatt indított eljárást a román határrendőrség.

(rual)

2018.05.02.

Harmincnégy határsértőt találtak a magyar és a román rendőrök közös ellenőrzésük során egy bolgár kamion vontatmányában Csanádpalotánál. A tehergépjármű vezetőivel szemben a román hatóságok járnak el.

A bolgár kamion német vontatmányával május 2-án délelőtt jelentkezett belépésre a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen. A járművel egy bolgár és egy francia sofőr is érkezett, akik a fuvarlevél szerint Németországba tartottak. Az ellenőrzéskor a magyar és román rendőrök észrevették, hogy a ponyva felül több helyen megrongálódott. A pótkocsiban a rakomány tetején 34 illegális migránst találtak megbújva. A csoport tagjai magukat afgán, iraki, iráni és szír állampolgárnak vallották. Ők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hiteles okmányokkal igazolni.

A kamion sofőrjeivel szemben a román hatóságok embercsempészés miatt kezdeményeztek eljárást.

(rual)

2018.04.27.

Vádat emelt a Makói Járási Ügyészség azzal a török férfival szemben, aki tavaly decemberben kamionnal próbált migránsokat Magyarország területére csempészni.

Fotó: illusztráció (police.hu)

A vádirat szerint a vádlott 2017. december 14-én éjfélkor jelentkezett belépésre Romániából Magyarországra a csanádpalotai autópálya határátkelőhelyen. Itt elrendelték az általa vezetett kamion ellenőrzését, mivel a ponyvazáró zsinór sérült volt. A kocsi röntgenes ellenőrzése után megállapították, hogy a rakomány között 13, magát irakinak, és 2, magát szír állampolgárnak valló személy bújt el, akik az Európai Unió területére történő belépéshez szükséges érvényes úti okmányokkal nem rendelkeztek.

A vádlott korábban Törökországban állapodott meg az eljárás során ismeretlenül maradt személlyel abban, hogy Romániában egy parkolóban a kamionja rakterébe felvesz több migránst, akiket Magyarországon keresztül Szlovákiába fog elvinni. A megbeszélteknek megfelelően a vádlott röviddel a határátlépést megelőzően vette fel a migránsokat, akik elbújtak a rakomány között. A vádlottnak az ismeretlen férfi több ezer eurót ígért, amit akkor kapott volna meg, ha sikeresen leszállítja a rakományt, benne az elbújt személyekkel Szlovákiába.

A Makói Járási Ügyészség az államhatár átlépéséhez vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja a török férfit.

(rual)

2018.04.24.

A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a kazincbarcikai férfival szemben, aki Csanádpalotán egy 85 éves asszonyt csapott be tűzifavásárlás ürügyén.

Fotó: illusztráció

A vádirat szerint a vádlott egy hirdetőújságban álnéven apróhirdetést adott fel, mely szerint nyári akció keretében kalodás, ömlesztett, konyhakész, hasított tűzifát árul köbméterenként 11 500 forintért, ingyenes kiszállítással. A hirdetéssel a vádlott valódi célja az volt, hogy ismeretlenül maradt társaival együtt a hirdetésre jelentkező vevőket becsapva a vevő által megrendelt tűzifa tényleges mennyiségéhez képest jóval kevesebb fát szállítanak ki és adnak át.

A vádlott az ügylethez Budapesten, egy autókölcsönző cégtől kistehergépkocsit bérelt, majd a hirdetésre jelentkező asszonynak vállalta, hogy 12 köbméter akácfát szállít le 170 000 forintos vételárért. A vádlott és két ismeretlen társa 2017 augusztusában jelent meg a sértett csanádpalotai házánál, ahol alig több, mint 2 köbméter és mintegy 40 000 forint értékű tűzifát dobáltak le a tehergépkocsiról úgy, hogy azt jól szétterítették ezért, hogy az idős asszony azt higgye, a kialkudott 12 köbméter tűzifát rakodták le.

A férfi a sértettnek így mintegy 130 000 forintos kárt okozott.

Az ügyészség a vádlottat társtettességben, kisebb kárt okozó, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja. A bűnösségének kérdésében a Makói Járásbíróság fog dönteni.

(rual)

2018.02.26.

Tizenkét migráns akart két kamion rakterében elbújva bejutni magyar területre Röszkénél és Csanádpalotánál.

A magyar és a román rendőrök február 25-én 22 órakor közösen ellenőriztek egy bolgár kamiont, melynek rakterében megbújva 5 illegális migránst fedeztek fel. A férfiak vietnami állampolgároknak mondták magukat, azonban sem személyazonosságukat sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hiteles okmányokkal igazolni. Velük szemben a román hatóságok jártak el.

Másnap 30 perccel éjfél után a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő kamiontermináljában egy szerb tehergépkocsi rakterében találtak a rendőrök 7 migránst. A férfiak albán és koszovói állampolgárnak vallották magukat, azonban magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét ők sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően az illegális migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

(rual)

Ezeket a cikkeket olvastad már?