Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!
Pintér M. Lajos
2018.09.18.

Ezért nem árt óvatosnak lenni. A szürkésfekete ingatlanpiacon bármi megtörténhet, ha az ember nincs észnél.

Fotó: police.hu

Elképesztő bűntényt göngyölítettek fel a debreceni zsaruk. A hajdúsági városban egy férfi két vevőnek is értékesítette lakását, és mindkét hoppon maradt áldozattól begyűjtötte a lóvét. De vajon hogy gondolhatta, hogy ezt megússza?

A police.hu friss híre szerint egy nő tett feljelentést a rendőrségen 2018. április 11-én arról, hogy egy ingatlaniroda által hirdetett debreceni lakást megvásárolt, azonban megtudta, hogy a tulajdonos azt már egy másik vevőnek is értékesítette. A sértettek több millió forintot fizettek a lakásért, hiszen az elkövető mind két vevővel adásvételi szerződést is kötött.

A rendőrök adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, amelynek eredményeként elfogták, majd előállították a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, R. Zoltánt. Az 51 éves csalót gyanúsítottként hallgatták ki, és – mit mást tehetett volna – beismerő vallomást tett. Legközelebb majd a bíróságon magyarázkodhat.

Arról viszont sajnos nem szól a fáma, kié lett a lakás...

Pintér M. Lajos
2018.08.29.

Elképesztő átverés – nem létező telefonokon gazdagodott a bűnöző. Ezért gondold meg kétszer is, mielőtt apróhirdetésből vásárolsz mobiltelefont!

Fotó: pixabay.com

Nem kevesebb, mint tíz „ügyfelet” vett palira egy 19 éves szarvasi kezdő bűnöző. A fiatalember arra szakosodott, hogy nem létező mobiltelefonokat árult gyanútlan „vevőinek”.

Egy zirci lakos bejelentése alapján indult ismeretlen tettes ellen eljárás, aki 2017. október 20-án az egyik apróhirdetési oldalon meghirdetett egy mobiltelefont. A sértett az „eladóval” felvette a kapcsolatot, majd miután megkötötték az „üzletet”, elutalta a megadott bankszámlaszámra a készülék több tízezer forint vételárát. A hirdető azonban nem küldte meg a mobiltelefont, és az összeget sem juttatta vissza.

Lehet, hogy a zirci lakost sikerült átejtenie a szarvasinak, de a veszprémi rendőrök eszén nem járt túl. A zsaruk azonosították a gyanúsított személyét, és megállapították, hogy 2017 szeptembere és novembere között azonos módszerrel további kilenc főt károsított meg.

Üzletszerűen elkövetett csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik ellene büntetőeljárás – írja a police.hu.

Pintér M. Lajos
2018.08.20.

Egy pécsi nő nagyon megjárta, érdemes tanulni az esetéből.

Fotó: police.hu

Az érintős bankkártyák veszélyeire irányítja a figyelmet az a bűntény, melyről a police.hu számolt be.

Egy nő tett feljelentést 2018. január 25-én, mert az azt megelőző napokon valaki megszerezte bankkártyáját, és azzal két helyen érintéses fizetéssel használta is, nem kis összeggel megkárosítva a sértettet.

A rendőrök a nyomozás során beazonosították az elkövetéssel gyanúsítható 42 éves pécsi férfit, majd április 25-én csalás bűntett elkövetése miatt kihallgatták gyanúsítottként. A legkevésbé sem úriember azt mondta, Pécs belvárosában találta a bankkártyát, majd elismerte, két üzletben érintéses fizetéssel használta is azt. Tovább is szórta volna a könnyen jött lóvét, de a harmadik helyen már nem sikerült használnia a kártyát, mert addigra letiltották. Ezért aztán eldobta azt...

Úgy fogalmazott, nagyon bánja, hogy a kártyát megtalálás után nem adta le.

A rendőrségi nyomozás lezárultával a továbbiakban az ügyészség vizsgálja az esetet.

A Debreceni Ítélőtábla megszüntette a csak "Kisbandi" néven ismert, egykor az alvilág bankáraként emlegetett Lakatos András letartóztatását.

Fotó: haon.hu

Fórizs Ildikó szóvivő elmondta, a július 30-án hozott határozat szerint a vádlott a kijelölt lakását engedély nélkül nem hagyhatja el, mozgását nyomkövetővel ellenőrzik - írja az MTI.

Lakatos Andrást tavaly júliusban ítélte el hatodrendű vádlottként különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekményekkel elkövetett csalás bűntette miatt 5 év fegyházra, azzal a kitétellel, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség és a védelem is fellebbezett, így került az ügy a táblabíróságra, amely most megszüntette "Kisbandi" letartóztatását.

Simon Ernő debreceni fellebbviteli főügyésznek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint "a vádlott kiterjedt bűnözői kapcsolatai, széleskörű idegennyelv-ismerete, az Európai Unió területén és azon kívüli országokban fennálló üzleti és egyéb érdekeltségei, külföldi családi kapcsolatai változatlanul szökésének reális veszélyét jelentik", de fennáll a bűnismétlés veszélye is.

A főügyészség szerint az elektronikus nyomkövetés csökkenti a szökés veszélyét, de megakadályozására nem alkalmas. Az ügyben a másodfokú tárgyalás várhatóan októberben kezdődik a Debreceni Ítélőtáblán.

2018.06.19.

Más bankkártyával fizette kiadásait az a nő, akit a Makói Rendőrkapitányság nyomozói gyanúsítottként hallgattak ki, és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt indult ellene eljárás.

Illusztráció: pixabay.com

A 49 éves asszony megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2018. június 16-án késő délután egy makói pizzériában a földön talált egy bankkártyát. Ezt magához vette, majd a kód nélküli funkciójával kifizette a vacsoráját. A nő később ugyanígy szeszes italt, cigarettát, chipset és konzerveket vett több üzletben.

A kapitányság nyomozói a gyanúsított személyazonosságát öt órán belül megállapították, majd az asszonyt kihallgatták, aki a bűncselekmény elkövetését beismerte.

(rual)

2018.06.08.

A lakosság segítségét kéri a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság egy férfi azonosításában, aki egy helybelitől pénzt csalt ki azzal az ígérettel, hogy leaszfaltozza a háza előtti részt.

A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság csalás vétségének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A férfi május 11-én 15 és 17 óra között megegyezett a sértettel, hogy Vásárhelyen, a Könyves utcai háza előtti részt leaszfaltozza. A munkáért cserébe a gyanúsított 140 ezer forint előleget kért, amit meg is kapott, de a munkát nem végezte el.

A csalás áldozata a feltételezett elkövetőről a helyszínen fotót készített. A férfi 45-50 év körüli, körülbelül 170 centiméter magas, haja fekete, testalkata átlagos.

A rendőrség kéri, hogy aki a képen látható férfit felismeri, tartózkodási helyével vagy a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságon (6800 Hódmezővásárhely, Lázár u. 6-8.). A névtelenség megőrzése mellett telefonon bejelentés tehető a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjában a 06-62-562-400-as hívószámon vagy az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es „Telefontanú” zöld számán, illetve a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

(rual)

2018.06.06.

Olyan, jogerős szabadságvesztés büntetését töltő férfival szemben emelt vádat a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség, aki pénznyeremény valótlan ígéretével telefonegyenlege feltöltésére vette rá a sértetteket.

Fotó: pixabay.com

A vádlott 2016 júniusában jogerős szabadságvesztés büntetését töltötte. Ekkor ismeretlen módon birtokába került telefonkészülékébe két hajléktalan személy nevére vásárolt SIM-kártyát helyezett be, azokat felváltva. A vádlott a börtönből véletlenszerűen különböző telefonszámokat hívott fel annak érdekében, hogy a telefont felvevőket megtévessze, őket pénznyeremény ígéretével telefonegyenlegek feltöltésére vegye rá, amelyeket azután a későbbiekben felhasznált.

Ezzel a szándékkal hívta fel a vádlott azt a szegedi sértettet, akinek álnéven az egyik magyarországi mobilszolgáltató képviselőjeként mutatkozott be. Közölte a sértettel, hogy 125.000 forintot nyert. Ehhez úgy juthat hozzá, ha az összeget a vádlott utasításai szerint bankautomatán keresztül feltölti a bankszámlájára. A hiszékeny sértett az egyik bankautomatánál a vádlott által megadott telefonszámra 15.000.-forintonként 125.000 forintot töltött fel még aznap. A további tranzakciók csak azért nem sikerültek, mert a bankautomata a fenti összeget meghaladóan a megbízásokat elutasította.

Ugyanezzel a módszerrel hívta fel a vádlott 2016 júniusában azt a pécsi sértettet is, akinek szintén 125.000 forintos nyereményről számolt be, mint az egyik magyarországi nagy mobilszolgáltató képviselője. Ebben az esetben 15.000 forintonként 135.000 forint került a vádlott által használt telefonkártyára.

A vádlott cselekményeit az ugyanilyen bűncselekmények miatt ugyanezen időszakban indult más büntetőeljárásokra is figyelemmel rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el. A járási és nyomozó ügyészség a vádlottat 2 rendbeli kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja, amelyeket többszörös visszaesőként követett el.

(rual)

Május 16-án indítványt tett a Csongrád Megyei Főügyészség a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírójának, hogy a Czeglédy Csaba és társai ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben újabb három személy előzetes letartóztatását rendelje el.

Fegyőrök vezetik 2018. február 22-én Czeglédy Csabát a Szegedi Törvényszék tárgyalótermébe. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága előtt folyamatban levő büntetőeljárásban hétfőn négy személy őrizetbe vételét rendelte el a nyomozó hatóság, többek között a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt. Az őrizetbe vételt követően a gyanúsítottkénti kihallgatások után a Csongrád Megyei Főügyészség a nyomozó hatóság előterjesztésére három személy esetében indítványozta a legsúlyosabb kényszerintézkedés, az előzetes letartóztatás elrendelését. Valamennyien a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. alkalmazottai voltak és az iskolaszövetkezetek tényleges irányításában is részt vettek.

Ezzel összefüggésben, az ügyészség szerint, ÁFA adónemben, valamint a munkáltatáshoz kapcsolódó közterhek tekintetében mintegy 6,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. Mindhárom gyanúsított a megalapozott gyanú szerint a 2011. és 2017. év közötti időszakban nyújtott segítséget a bűnszervezet bűncselekményt megvalósító magatartásához.

A hétfőn őrizetbe vett negyedik gyanúsított esetében az őrizetbe vételt a főügyészség megszüntette, mivel annak törvényi okai a továbbiakban már nem álltak fenn és indítványt tett a lakhelyelhagyási tilalom elrendelésére. Az ügyészi indítványok tárgyában a mai napon fog dönteni a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója.

(rual)

Dorogi László
2018.05.14.

Pedig így is történhetett volna ha L. Edit tényleg eladta volna 800 ezer forintért meghirdetett mezőgazdasági vontatóját. Csakhogy a traktor soha nem is létezett!

Illusztráció

Szomorúan kellett konstatálnia az átverés tényét annak a szegény aranyosapáti mezőgazdának, akiről 400 ezer forintot gombolt le egy állítólagos traktortulajdonos. Pedig ő minden bizonnyal csak egy stramm kis gépet szeretett volna beújítani, hogy megművelhesse kis kukoricását, ám azt nem sejthette előre, hogy Hajdúdorogon nem érdemes mezőgazdasági vontatóba fektetni.

Szerencsétlenül járt hősünk 2017. szeptember 25-én bukkant rá arra a hirdetésre, amelyben L. Edit hajdúdorogi lakos 800 ezer forintért hirdette meg elfeledett járgányát. Nem is teketóriázott, azonnal telefont ragadott és rácsörrentett Editünkre, akivel némi egyezkedés után sikerült nyélbe ütnie az üzletet. A megállapodás értelmében vásárlónknak 400 ezer forintot kellett átutalnia a hajdúdorogi traktorpápanő számlájára, míg az összeg másik felét később kellett volna kifizetnie.

L. Editnek sem kellett több, a pénz megérkeztével nyargalt azonnal egy hajdúdorogi bankautomatához, gyorsan zsebébe vágta a 400 lepedőt, majd traktor híján, mint akit a föld nyelt el, köddé vált. Hitte ő. A rendőrök gyorsan kézre kerítették a csalót, majd kihallgatása után vádat is emeltek ellene. A történet tanulsága, hogy ne kezdjünk traktorbizniszbe azelőtt, hogy lenne egyáltalán traktorunk.

Címkék: Csalás
2018.05.02.

Az elmúlt időszakban több olyan esetben is érkezett feljelentés a Csongrád megyei rendőr-kapitányságokra, amely trükkös tolvajok bűneiről számolt be. Jellemző módon ezek a személyek valamelyik szolgáltató munkatársainak adják ki magukat, és hivatalos eljárást színlelve jutnak be főként idősek lakóházába, elterelik az ott tartózkodók figyelmét és eltulajdonítják, ami mozdítható.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a magukat közüzemi szolgáltatók munkatársainak kiadó elkövetők módszereire és a bűncselekmények megelőzésére hívja fel az állampolgárok figyelmét.

A Bűnmegelőzési Osztály a közüzemi szolgáltatók együttműködésével kéri, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a trükkös tolvajok ténykedésének kivédésére vonatkozó tanácsokat.

A közüzemi szolgáltatók munkatársai igazolvánnyal rendelkeznek, azt mindig kérjék el tőlük! A munkatársak formaruhában érkeznek. A szolgáltatóknál nincs készpénzforgalom, ezért ha valaki túlfizetésre, villanyóra cserére hivatkozva pénzt kér Önöktől, minden esetben utasítsák azt vissza! Ismeretleneket semmilyen körülmények között ne engedjenek be otthonukba! Minden esetben győződjenek meg róla, hogy az idegen, aki kopogtat az ajtajukon, az-e, akinek mondja magát. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, a gépjármű rendszámát, hívják a 112-es segélyhívó számot, mondják el, amit tapasztaltak!

Kérjük, rendszeresen hívják fel időskorú rokonuk, ismerősük, szomszédaik figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, és mondják el nekik a rendőrség bűnmegelőzési tanácsait – figyelmeztetnek a Csongrád megyei rendőrök.

(rual)

Ezeket a cikkeket olvastad már?