Blogolj!
2020.01.08.

Vádat emelt Gáspár Győző ellen a Nógrád Megyei főügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt.

Pintér M. Lajos
2020.01.04.

Addig járt a korsó a kútra, míg ahogy az lenni szokott: eltörött.

Fotó: police.hu

Őrizetbe vették a rendőrök azt a 23 éves sajókazai férfit, aki a megalapozott gyanú szerint nyitott autókból tulajdonított el értékeket, illetve autókat is ellopott – jelenti a police.hu.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányságra január 1-jén az esti órákban érkezett bejelentés arról, hogy egy, az Iskola utcán parkoló mikrobuszt a benne felejtett indítókulcs segítségével elloptak. A bevezetett rendőri intézkedések eredményeként a bejelentést követő két órán belül a rendőrök elfogták az autótolvajt és társát. A 22 és 23 éves sajókazai férfiak a kihallgatás során beismerték a bűncselekményt.

Csakhogy időközben az is kiderült, egyikük finoman fogalmazva sem éppen kispályás. A 23 éves férfi több, korábban általa elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatban is részletes beismerő vallomást tett. Így kiderült, hogy lopott egy másik autót is, továbbá kerékpárt, nyitott autókból kéziszerszámokat, pénztárcákat iratokkal és készpénzzel együtt.

Összesen nyolc rendbeli lopás vétség és bűntett, illetve egy-egy rendbeli okirattal visszaélés vétség és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kell majd felelnie a bíróságon.

A körözés tényét a Szabad Pécs szúrta ki. A tárca nélküli miniszter Bártfai-Mager Andrea korábbi férjét költségvetési csalás gyanúja miatt körözik.

Fotó: Népszava

Balogh Sándor neve korábban előkerült a Zsolnay Porcelángyár körüli zavaros ügyletekkel kapcsolatban, ő volt a Zsolnay vagyonának és dolgozóinak átvételére létrehozott Ledina Kerámia Kft. többségi tulajdonosa - írja a Szabad Pécs.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki, amelyben az áll, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter több mint 20 éve különváltan él Balogh Sándortól, semmilyen közös cégük, üzleti tevékenységük vagy gazdasági érdekeltségük nincs.

"Ezért minden olyan cikk, ami azt sugalmazza, hogy Bártfai-Mager Andreának köze lehet Balogh Sándor gazdasági tevékenységéhez hatásvadász, politikai célú lejáratás"

- emelik ki.

Pintér M. Lajos
2019.11.29.

Halálos betegségeket „diagnosztizáltak” a csalók, és több százezer forintos „gyógykészítményeket” sóztak rá az átvert ügyfeleikre.

Illusztráció: pixabay.com

Orvosnak adták ki magukat és halálos betegségeket diagnosztizáltak, majd az általuk felkínált silány minőségű termékek megvásárlása fejében ígértek gyógyulást idős embereknek

azok a vádlottak, akiknek büntetőpere a héten kezdődött a Szombathelyi Járásbíróságon – írja az MTI.

Az ügynek 52 vádlottja és 345 sértettje van, a büntetőeljárás során eddig keletkezett nyomozati iratok meghaladják a 41 ezer oldalt. A vádiratban az áll, hogy az idős sértetteket ingyenes egészségi állapotfelmérés ígéretével telefonon vagy levélben keresték meg. Az állapotfelmérés ürügyén orvosi végzettséggel nem rendelkező, de egymást orvosnak, professzornak tituláló elkövetők „halálos” betegségeket diagnosztizáltak a sértetteknél, a betegségek gyógyítására – állításuk szerint – kizárólag az általuk forgalmazott termékek voltak hivatottak. A megtévesztett idős emberek a halálos betegségtől való félelmükben megvásárolták a sokszor több százezer forintért felkínált termékeket.

A vád szerint a 345 sértettől összesen több mint 100 millió forintot csaltak ki az elkövetők. A bizonyítási eljárás a sértettek kihallgatásával február elején folytatódik, a szombathelyi, kecskeméti és érdi sértetteket – részben távmeghallgatás útján – hallgatja ki a bíróság.

Pintér M. Lajos
2019.11.23.

Hiába húzott tizenkilencre lapot, mégpedig alsót: a rosszfiúnak ezúttal nem kedvezett a huszonegyes szám.

Illusztráció: pixabay.com

Ez azért nem semmi! Huszonegy rendbeli csalás miatt kell felelnie annak a 48 éves kényszeres szállodalátogatónak, akit a hajdúszoboszlói nyomozók csíptek nyakon.

A rendőrségre idén február 17-én tettek bejelentést egy hajdúszoboszlói szálloda alkalmazottjai arról, hogy egyik vendégük fizetés nélkül távozott. A nyomozók adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, amelynek eredményeként azonosították a feltételezett elkövetőt, akivel szemben elfogatóparancsot adtak ki. A vakmerő szolnoki férfi azonban nem sokkal később, 2019 áprilisában visszatért Hajdúszoboszlóra, és megszállt egy másik hotelban. A feltételezett elkövetőt egy szolgálaton kívüli rendőr felismerte, majd kollégái segítségével előállította a rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként kihallgatták. A gyanúsított ekkor még szabadlábon hagyása mellett védekezhetett – foglalja össze a police.hu.

A nyomozás során a rendőrök azonban megállapították, hogy a férfi országszerte követett el ilyen és ehhez hasonló bűncselekményeket: szállodáról szállodára járt, azonban sehol nem fizetett. A hajdúszoboszlói rendőrök ezért november 18-án már 21 rendbeli(!) csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki az illetőt, majd is le is tartóztatták.

Arról sajnos nem szól a rendőrségi híradás, hogy mennyibe fájt a szállásadóknak a huszonegy ingyenéjszaka...

2019.09.14.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájával (FBI) együttműködésben két Budapesten bujkáló nemzetközi elfogatóparanccsal körözött férfit is őrizetbe vettek - számolt be róla a Police.hu.

Pintér M. Lajos
2019.09.09.

Több mint százmillió forintot csaltak ki a bűnözők egy hoppon maradt rosszfiútól.

Illusztráció: pixabay.com

Bűnszövetségben, üzletszerűen, különösen nagy kárt okozó csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) F. László és társai ellen. A 36 éves férfi öt társával együtt 2019 júniusában és júliusában összesen 103 millió forintot csalt ki egy tokaji férfitól, akinek négyszeres anyagi haszonnal járó kábítószer-kereskedelmi ügyletet ajánlott – foglalja össze az igazán különleges bűncselekmény részleteit a police.hu.

Mint kiderült, első alkalommal, június 8-án Budapestre csalták a sértettet, akitől 15 millió forintot vettek át 60.000 kábítószernek beállított „bogyó” beszerzésére. A látszat kedvéért F. László bűntársaival a drogvásárlást eljátszatta, amit közben telefonon közvetített a tokaji férfinak.

A második esetben, június 26-án egy külföldről érkező 180 milliós „drogszállítmány” éjszakai átvételét színlelték. Ez alkalommal – hogy a sértett figyelmét tompítsák – rávették, hogy kábító hatású szert is fogyasszon. A profin megrendezett átadást a 37-es főúthoz szervezték. A tokaji férfi ekkor 45 millió forintot adott át, majd a közelben „megtalálták” a kábítószert, amit a bűnszervezet tagjai előre odakészítettek. Összesen 6 darab – egyenként egy kilós – lefóliázott, lisztes csomagot állítottak össze, amiből a sértett előtt próbaadagot vettek, majd azt mondták, hogy az anyag 100%-os tisztaságú kokain.

Júliusban három alkalommal összesen további 20 millió forintot csaltak ki a férfitól a kokainüzletből fennmaradó tartozásuk címén, így az állítólagos drogüzlettel összesen 80 millió forinttal károsították meg a sértettet.

Az ügyletek mögött nem volt tényleges kábítószermozgás, így kereskedelem sem valósult meg. F. László a bűntársainak milliós fizetséget adott közreműködésükért a csalással megszerzett pénzből.

A nyomozás megállapította, hogy F. László 2019 júliusát megelőzően már kicsalt 23 millió forintot a tokaji férfitól. Ekkor nem drogüzletre, hanem saját – kitalált – tartozása miatt zálogba került autóinak kiváltására kérte a pénzt. A sértettől így összesen 103 millió forintot csalt ki a férfi, nagyobb részben bűntársai segítségével – közölte a rendőrség.

A KR NNI nyomozói a bűnszervezet felszámolására a Sárospataki Rendőrkapitányság munkatársainak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr Főkapitányság Bükk Közterületi Támogató Alosztályának, valamint a KR járőreinek közreműködésével szeptember 5-ére bűnügyi akciót szerveztek, amelynek alkalmával F. Lászlót és négy társát elfogták. Ötödik bűntársuk szökésben van, elrendelték a körözését. A nyomozók kutatásokat tartottak a bűnözői csoport tagjainak otthonaiban, és 50 millió forint értékben foglaltak le járműveket, illetve ingóságokat.

A rendőrök az elfogott személyeket gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették őket, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására, amelyet a bíróság szeptember 8-án elrendelt.

Dorogi László
2019.09.05.

Beköszöntött a bűnözés huszonegyedik századi korszaka, a történelemben először fordult elő, hogy valaki deepfake hangot használva csalt ki valakitől több millió forintnak megfelelő eurót.

Az elmúlt években egyre nagyobb teret hódít egy, az információs társadalomra igen csak komoly veszélyt jelentő jelenség, a deepfake. Az elnevezés egy amerikai Reddit-felhasználótól ered, aki a deep learning és a fake kifejezések ötvözésével akotta meg azt. Mit jelent? Azt, hogy egy öntanulásra képes, mesterséges intelligencia segítségével gyakorlatilag bárki arcát, hangját rá lehet illeszteni egy már létező videóra, meghamisítva annak az embernek a személyazonosságát.

Napjainkban megfelelő szakértelemmel gyakorlatilag bárkiről készíthető hamis videó- vagy hangfelvétel, a gépi intelligencián alapuló algoritmusok ráadásul olyan gyorsan fejlődnek, hogy a ma még többnapos munka éveken belül néhány órára vagy akár percekre mérséklődhet - világít rá a PCWorld, biztonsági kutatók a technológiákat és a lehetőségeket látva már információs armageddonról beszélnek, illetve többen elképesztően fejlett zsarolóvírusok terjedését vizionálják.

A cyberbűnözés ezen szegmensének első áldozata egy német tulajdonú angol energetikai cég lett, amelytől a Wall Street Journal beszámolója szerint 220 ezer eurót (ez több mint 72 millió forintnak megfelelő összeg) csaltak ki. A csalás a következő módon történt: a német cégvezető felhívta telefonon az angol cég vezérigazgatóját, hogy utalja át az összeget egy ismeretlen magyar beszállító számlájára. Az igazgató végre is hajtotta a tranzakciót, csakhogy a telefon másik végén egyáltalán nem a német cégvezető beszélt, hanem egy mesterséges intelligencia által generált deepfake hang.

A PCWorld azt írja, manapság egyre több cég kísérletezik a valós idejű hangmanipulálással, a legtovább eddig az Adobe és a kínai Baidu jutott, utóbbi állítása szerint mindössze pár másodpercnyi hanganyag birtokában egyszerűen reprodukálható bárkinek a hangja, így nem volt megoldhatatlan feladat a csaló számára, hogy lemásolja a cégvezető hangját.

A csaló viszont az első hívás sikerén felbuzdulva ismét felhívta az igazgatót, és újabb utalásra szólította fel, azt állítva, hogy a tranzakció nem teljesült, majd harmadszor is telefonált, ekkor is újabb utalásra kérve a brit vezetőt. Az áldozat ekkor fogott gyanút, ugyanis ellenőrizte az első tranzakciót, ami sikeresen lezajlott, és ekkor vette azt is észre, hogy a hívás nem Németországból, hanem egy osztrák számról érkezett.

Mire azonban rájött a csalásra, a 220 ezer euró már átvándorolt az eredeti magyar bankszámláról egy mexikói számlára, majd innen is további számlákra mozgatták az összeget. Az eset egyébként még márciusban történt, de csak most került nyilvánosságra.

Címkék: Csalás
Pintér M. Lajos
2019.06.30.

A főkolompost 12 rendbeli csalással gyanúsítják: telefonon tévedésbe ejtett idős személyeket, majd pénzt csalt ki tőlük, ráadásul nem is keveset.

Fotó, videó: police.hu

Unokázós csalássorozat végére tettek pontot a budapesti rendőrök – jelenti a police.hu.

A 32 éves boldogi H. József, valamint társa, a 37 éves budapesti K. Ottó 2018 novembere és 2019 márciusa között követték el a bűncselekményeket. K. Ottó hívta fel az idős személyeket telefonon, majd magát rendőrnek, mentősnek vagy orvosnak kiadva tévedésbe ejtette őket. Ezután társa, H. József – többször rendőrnek kiadva magát – vette át a sértettektől a kicsalt pénzt. A férfi, hogy hihetőbb legyen az álcája, még egy rendőrségi fejléccel ellátott nyomtatványt is átadott a pénzátvételről.

A nyomozók először az álrendőr H. Józsefet azonosították, akit 2019. március 15-én elfogtak, majd a BRFK unokázós nyomozócsoportja 2019. június 25-én Budapest XIII. kerületében, a Frangepán utcában elfogta K. Ottót is. A rendőrök a férfi lakásán tartott kutatáskor mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, zálogjegyeket és rendőrségi fejléccel ellátott papírokat találtak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vagyonvédelmi Osztály nyomozói H. Józsefet 8 rendbeli, társát 12 rendbeli csalás bűntett miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Előbbi bűnügyi felügyelet alatt áll, utóbbit letartóztatták.

Pintér M. Lajos
2019.05.16.

Édes bűnözés, forró percek, hűvös pihengetés...

Fotó: pixabay.com

Milliárdos költségvetési csalás miatt indult eljárás egy édességgel, cukorral és zöldséggel kereskedő csoport tagjai ellen, az ügyészség tíz ember letartoztatását kezdeményezte – írja a Csongrád Megyei Főügyészség tájékoztatása alapján az MTI.

A gyanú szerint a bűnszervezet 2017-ben bűncselekmények elkövetésére hozott létre gazdasági társaságokat jellemzően szerb állampolgárok fiktív vezetésével. A vállalkozások bankszámlái felett azután a bűnszervezet tényleges irányítói – akik a feladatokat egymás közt megosztották – rendelkeztek.

A céghálóban szereplő cégek azután az Európai Unió területéről hoztak be jellemzően édességeket, zöldségeket, cukrot, és céljuk az volt, hogy elkerüljék az általános forgalmi adó megfizetését. További cégek közbeiktatásával úgy tettek, mintha az árut belföldről vásárolták volna, és így az adót megfizették volna.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság több mint tíz ember őrizetbe vételét rendelte el, másokat gyanúsítottként állított elő, illetve több helyszínen házkutatást tartottak és bizonyítékokat foglalt le.