Blogolj!
2019.09.14.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájával (FBI) együttműködésben két Budapesten bujkáló nemzetközi elfogatóparanccsal körözött férfit is őrizetbe vettek - számolt be róla a Police.hu.

Pintér M. Lajos
2019.09.09.

Több mint százmillió forintot csaltak ki a bűnözők egy hoppon maradt rosszfiútól.

Illusztráció: pixabay.com

Bűnszövetségben, üzletszerűen, különösen nagy kárt okozó csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) F. László és társai ellen. A 36 éves férfi öt társával együtt 2019 júniusában és júliusában összesen 103 millió forintot csalt ki egy tokaji férfitól, akinek négyszeres anyagi haszonnal járó kábítószer-kereskedelmi ügyletet ajánlott – foglalja össze az igazán különleges bűncselekmény részleteit a police.hu.

Mint kiderült, első alkalommal, június 8-án Budapestre csalták a sértettet, akitől 15 millió forintot vettek át 60.000 kábítószernek beállított „bogyó” beszerzésére. A látszat kedvéért F. László bűntársaival a drogvásárlást eljátszatta, amit közben telefonon közvetített a tokaji férfinak.

A második esetben, június 26-án egy külföldről érkező 180 milliós „drogszállítmány” éjszakai átvételét színlelték. Ez alkalommal – hogy a sértett figyelmét tompítsák – rávették, hogy kábító hatású szert is fogyasszon. A profin megrendezett átadást a 37-es főúthoz szervezték. A tokaji férfi ekkor 45 millió forintot adott át, majd a közelben „megtalálták” a kábítószert, amit a bűnszervezet tagjai előre odakészítettek. Összesen 6 darab – egyenként egy kilós – lefóliázott, lisztes csomagot állítottak össze, amiből a sértett előtt próbaadagot vettek, majd azt mondták, hogy az anyag 100%-os tisztaságú kokain.

Júliusban három alkalommal összesen további 20 millió forintot csaltak ki a férfitól a kokainüzletből fennmaradó tartozásuk címén, így az állítólagos drogüzlettel összesen 80 millió forinttal károsították meg a sértettet.

Az ügyletek mögött nem volt tényleges kábítószermozgás, így kereskedelem sem valósult meg. F. László a bűntársainak milliós fizetséget adott közreműködésükért a csalással megszerzett pénzből.

A nyomozás megállapította, hogy F. László 2019 júliusát megelőzően már kicsalt 23 millió forintot a tokaji férfitól. Ekkor nem drogüzletre, hanem saját – kitalált – tartozása miatt zálogba került autóinak kiváltására kérte a pénzt. A sértettől így összesen 103 millió forintot csalt ki a férfi, nagyobb részben bűntársai segítségével – közölte a rendőrség.

A KR NNI nyomozói a bűnszervezet felszámolására a Sárospataki Rendőrkapitányság munkatársainak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr Főkapitányság Bükk Közterületi Támogató Alosztályának, valamint a KR járőreinek közreműködésével szeptember 5-ére bűnügyi akciót szerveztek, amelynek alkalmával F. Lászlót és négy társát elfogták. Ötödik bűntársuk szökésben van, elrendelték a körözését. A nyomozók kutatásokat tartottak a bűnözői csoport tagjainak otthonaiban, és 50 millió forint értékben foglaltak le járműveket, illetve ingóságokat.

A rendőrök az elfogott személyeket gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették őket, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására, amelyet a bíróság szeptember 8-án elrendelt.

Dorogi László
2019.09.05.

Beköszöntött a bűnözés huszonegyedik századi korszaka, a történelemben először fordult elő, hogy valaki deepfake hangot használva csalt ki valakitől több millió forintnak megfelelő eurót.

Az elmúlt években egyre nagyobb teret hódít egy, az információs társadalomra igen csak komoly veszélyt jelentő jelenség, a deepfake. Az elnevezés egy amerikai Reddit-felhasználótól ered, aki a deep learning és a fake kifejezések ötvözésével akotta meg azt. Mit jelent? Azt, hogy egy öntanulásra képes, mesterséges intelligencia segítségével gyakorlatilag bárki arcát, hangját rá lehet illeszteni egy már létező videóra, meghamisítva annak az embernek a személyazonosságát.

Napjainkban megfelelő szakértelemmel gyakorlatilag bárkiről készíthető hamis videó- vagy hangfelvétel, a gépi intelligencián alapuló algoritmusok ráadásul olyan gyorsan fejlődnek, hogy a ma még többnapos munka éveken belül néhány órára vagy akár percekre mérséklődhet - világít rá a PCWorld, biztonsági kutatók a technológiákat és a lehetőségeket látva már információs armageddonról beszélnek, illetve többen elképesztően fejlett zsarolóvírusok terjedését vizionálják.

A cyberbűnözés ezen szegmensének első áldozata egy német tulajdonú angol energetikai cég lett, amelytől a Wall Street Journal beszámolója szerint 220 ezer eurót (ez több mint 72 millió forintnak megfelelő összeg) csaltak ki. A csalás a következő módon történt: a német cégvezető felhívta telefonon az angol cég vezérigazgatóját, hogy utalja át az összeget egy ismeretlen magyar beszállító számlájára. Az igazgató végre is hajtotta a tranzakciót, csakhogy a telefon másik végén egyáltalán nem a német cégvezető beszélt, hanem egy mesterséges intelligencia által generált deepfake hang.

A PCWorld azt írja, manapság egyre több cég kísérletezik a valós idejű hangmanipulálással, a legtovább eddig az Adobe és a kínai Baidu jutott, utóbbi állítása szerint mindössze pár másodpercnyi hanganyag birtokában egyszerűen reprodukálható bárkinek a hangja, így nem volt megoldhatatlan feladat a csaló számára, hogy lemásolja a cégvezető hangját.

A csaló viszont az első hívás sikerén felbuzdulva ismét felhívta az igazgatót, és újabb utalásra szólította fel, azt állítva, hogy a tranzakció nem teljesült, majd harmadszor is telefonált, ekkor is újabb utalásra kérve a brit vezetőt. Az áldozat ekkor fogott gyanút, ugyanis ellenőrizte az első tranzakciót, ami sikeresen lezajlott, és ekkor vette azt is észre, hogy a hívás nem Németországból, hanem egy osztrák számról érkezett.

Mire azonban rájött a csalásra, a 220 ezer euró már átvándorolt az eredeti magyar bankszámláról egy mexikói számlára, majd innen is további számlákra mozgatták az összeget. Az eset egyébként még márciusban történt, de csak most került nyilvánosságra.

Címkék: Csalás
Pintér M. Lajos
2019.06.30.

A főkolompost 12 rendbeli csalással gyanúsítják: telefonon tévedésbe ejtett idős személyeket, majd pénzt csalt ki tőlük, ráadásul nem is keveset.

Fotó, videó: police.hu

Unokázós csalássorozat végére tettek pontot a budapesti rendőrök – jelenti a police.hu.

A 32 éves boldogi H. József, valamint társa, a 37 éves budapesti K. Ottó 2018 novembere és 2019 márciusa között követték el a bűncselekményeket. K. Ottó hívta fel az idős személyeket telefonon, majd magát rendőrnek, mentősnek vagy orvosnak kiadva tévedésbe ejtette őket. Ezután társa, H. József – többször rendőrnek kiadva magát – vette át a sértettektől a kicsalt pénzt. A férfi, hogy hihetőbb legyen az álcája, még egy rendőrségi fejléccel ellátott nyomtatványt is átadott a pénzátvételről.

A nyomozók először az álrendőr H. Józsefet azonosították, akit 2019. március 15-én elfogtak, majd a BRFK unokázós nyomozócsoportja 2019. június 25-én Budapest XIII. kerületében, a Frangepán utcában elfogta K. Ottót is. A rendőrök a férfi lakásán tartott kutatáskor mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, zálogjegyeket és rendőrségi fejléccel ellátott papírokat találtak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vagyonvédelmi Osztály nyomozói H. Józsefet 8 rendbeli, társát 12 rendbeli csalás bűntett miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Előbbi bűnügyi felügyelet alatt áll, utóbbit letartóztatták.

Pintér M. Lajos
2019.05.16.

Édes bűnözés, forró percek, hűvös pihengetés...

Fotó: pixabay.com

Milliárdos költségvetési csalás miatt indult eljárás egy édességgel, cukorral és zöldséggel kereskedő csoport tagjai ellen, az ügyészség tíz ember letartoztatását kezdeményezte – írja a Csongrád Megyei Főügyészség tájékoztatása alapján az MTI.

A gyanú szerint a bűnszervezet 2017-ben bűncselekmények elkövetésére hozott létre gazdasági társaságokat jellemzően szerb állampolgárok fiktív vezetésével. A vállalkozások bankszámlái felett azután a bűnszervezet tényleges irányítói – akik a feladatokat egymás közt megosztották – rendelkeztek.

A céghálóban szereplő cégek azután az Európai Unió területéről hoztak be jellemzően édességeket, zöldségeket, cukrot, és céljuk az volt, hogy elkerüljék az általános forgalmi adó megfizetését. További cégek közbeiktatásával úgy tettek, mintha az árut belföldről vásárolták volna, és így az adót megfizették volna.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság több mint tíz ember őrizetbe vételét rendelte el, másokat gyanúsítottként állított elő, illetve több helyszínen házkutatást tartottak és bizonyítékokat foglalt le.

Pintér M. Lajos
2019.04.20.

Több mint hárommillió forintot csalt ki egy idős férfitól a fiatal nő, aki mindent bevetett, hogy elérje célját. Aztán a rendőrök túljártak az eszén!

Fotó: police.hu

A XV. kerületi rendőrök elfogták azt a nőt, aki több mint hárommillió forinttal kopasztott meg egy idős úriembert – jelenti a police.hu.

A 24 éves budapesti S. Jennifer 2018 decemberében ismerkedett meg lovagjával, majd több hónapon keresztül rendszeresen hívta telefonon, és különféle indokokkal – a sértettet tévedésbe ejtve – pénzt kért tőle. Nem is keveset. De most már vége a dalnak!

A XV. kerületi nyomozók rajtaütöttek: akkor fogták el a nőt, szerda délelőttre egy újabb találkozót beszélt meg a sértettel, hogy Budapest XIV. kerületében, a Bosnyák téren adjon át neki 40 ezer forintot. A rendőrök kivárták a megfelelő pillanatot, a férfi látszólag „tejelt”, majd az egyenruhások következtek: az átadást követően elfogták a nőt, és lefoglalták az összeget.

A nyomozók S. Jennifer lakásán mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, valamint zálogjegyeket találtak és foglaltak le. Csalás bűntette miatt kell majd felelnie.

Pintér M. Lajos
2019.03.22.

Alaposan átvágta ügyfelét a vágófegyverrel, de végül lebukott. Kérdés, vajon miből gondolta, hogy megúszhatja a csalást?

Illusztráció: pixabay.com

Egy internetes csaló ügyében folytatott vizsgálatot fejezett be sikerrel a Pápai Rendőrkapitányság – olvasható a police.hu-n.

A sértett még tavaly decemberben értesítette a rendőrséget arról, hogy az egyik internetes aukciós portálról rendelt egy láncfűrészt, amelyet postai utánvétellel közel 80 ezer forintért megvásárolt. A csomag átvételekor döbbenten szembesült vele, hogy a megküldött fűrész üzemképtelen volt, és sem a típusa, sem a gyártási éve nem egyezett az eladó által meghirdetett eszközzel.

Egyszóval: kész átverés!

A büntetőeljárás során a pápai rendőrök látókörébe egy 26 éves dömsödi férfi került, akit a nyomozók március 13-án gyanúsítottként hallgattak ki. A férfi beismerő vallomásában elmondta, hogy az általa feladott internetes hirdetésben szándékosan működőképesnek és újszerű állapotúnak tüntette fel a használhatatlan munkagépet, majd az érte kapott összeget elköltötte.

Csalás miatt kell majd felelnie a bíróságon.

Vádat emeltek Czeglédy Csaba és húsz társa ellen hétfőn, a vád szerint több mint hatmilliárd forint adót csaltak el - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség.

Pintér M. Lajos
2018.12.04.

Azzal hitegette a sértettjét, pénzért cserébe elintézi, hogy ne kapjon büntetést az ittas vezetése miatt, sőt a jogosítványát is visszakapja.

Illusztráció: pixabay.com

Csaló álrendőr bukott le Somogy megyében! A nem mindennapi bűnesetről a police.hu számol be.

Az ügy adatai szerint az érintett gadányi asszonyság 2018 októberében több alkalommal is felhívott egy férfit, és rendőrnek adta ki magát. A nő azt mondta a sértettnek, pénzért cserébe elintézi, hogy ne kapjon büntetést az ittas vezetése miatt indult eljárásban, sőt a jogosítványát is visszakapja.

A rendőrök azonban forró nyomon kézre kerítették az álkollégát. Az utolsó telefonhívásnál a sértett otthonában tartózkodtak, és a hívás alatt azonosították hangja alapján az elkövetőt. A 46 éves hölgyre otthonában csaptak le, majd a Marcali Rendőrkapitányság marcona nyomozói csalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Azóta már az illetékes ügyészség asztalán pihen a vádemelési javaslat.

Pintér M. Lajos
2018.10.02.

Három gazfickót kapcsoltak le a budapesti rendőrök: a gyanúsítottak milliókat csaltak ki ártatlan állampolgároktól.

Fotó, videó: police.hu

„Unokázós” csalókat füleltek le a XVIII. kerületi rendőrök – számol be a remek hírről a police.hu. Nem mindennapi bűnügyről van szó, mely azonban számos fontos tanulsággal járhat az olvasóknak, különös tekintettel a védtelenebb idősekre, nézzük hát a részleteket!

A Budapesti Rendőrkapitányság XVIII. kerületi Rendőrkapitánysága D. Henrietta, B. Gyula és M. Róbert ellen folytat büntetőeljárást csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 36 éves D. Henrietta naponta több száz telefonszámot hívott fel: legtöbbször a hívott fél unokájának adta ki magát, és milliókat kért azzal az indokkal, hogy balesetet okozott. A nő azt is mondta, hogy kórházban van, ezért egy jó barátja megy el a pénzért. Közben a 39 éves társa, B. Gyula telefonon irányította a taxisként dolgozó 32 éves M. Róbertet, aki a megadott címre elment a megbeszélt összegért.

Az ördögi hármas akkor bukott le, miután nemrég egy idős nő bejelentést tett a rendőrségen, hogy közel másfél millió forintot csaltak ki. D. Henrietta ezúttal unokahúgként jelentkezett a sértettnél, és sírva kérte tőle a pénzt. A gyanútlan néni elhitte, hogy a családtagjával beszél, és át is adta a taxisnak a borítékba tett 1 millió 200 ezer forintot.

A kerületi nyomozók munkájának köszönhetően a BRFK Bűnügyi Főosztály Bűnügyi Bevetési Osztály munkatársai lakcímükön elfogták a nőt és a két férfit. A nyomozás során kiderült, hogy a csalók telefonkönyvet használtak, és névsorban haladva, naponta minimum 150 telefonszámot hívtak fel.

A három gyanúsított több hónapon keresztül, több száz hasonló csalást követett el, az ügyek felderítése folyamatban van. A rendőrök indítványozták a három gyanúsított előzetes letartóztatását.