Blogolj!
2018.03.23.

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Röszke közelében.

A rendőrök március 22-én 23 óra 45 perckor a település határában két szír és két iráni férfit tartóztattak fel. Ellenőrzésük során a migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően az illegális migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

(rual)

2018.03.23.

Csaknem egy kilogramm marihuánát találtak a Csongrád megyei rendőrök egy szegedi férfi lakásán, akit őrizetbe vettek. A kereskedő egyik vásárlóját is felelősségre vonták a nyomozók.

A Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Alosztályának járőrei március 21-én 21 óra 15 perckor igazoltattak két férfit Szegeden. Az intézkedés során egyikük kabátzsebéből kábítószergyanús növényi törmelék került elő. A 32 éves férfinél tartott házkutatás során is marihuánagyanús növényi törmeléket foglaltak le a nyomozók. Az adatgyűjtés során megállapították, hogy a gyanúsított a kábítószert a szintén igazoltatott 40 éves társától, U. Józseftől vásárolta.

U. Józsefnél a főkapitányság rendőrei házkutatást tartottak. Ennek során közel egy kilogramm kábítószergyanús növényi törmeléket találtak befőttes üvegekben, valamint nejlontasakba csomagolva a hűtőben. Emellett a nyomozók a mérlegeléséhez használatos tárgyakat, továbbá kis mennyiségben szintén kábítószergyanús fehér port is lefoglaltak.

A szegedi rendőrök a férfiakat előállították és gyanúsítottként kihallgatták. D. Gábor ellen kábítószer birtoklása, U. József ellen - akit a rendőrség őrizetbe vett - kábítószer-kereskedelem miatt indult eljárás.

(rual)

2018.03.22.

Több mint 13 ezer hamis ruhát találtak a NAV pénzügyőrei egy lengyel kamionban az M43-as autópályán.

A fináncok a román határtól Szegedre vezető M43-as autópálya Krak-éri pihenőhelyén egy lengyel kamiont ellenőriztek, Csanádpalota közelében. A rakomány átvizsgálásakor a pénzügyőrök több mint 13 ezer különféle márkajelzéssel ellátott ruházati terméket, kiegészítőt, cipőt pakoltak ki a zsákokból. A lengyel sofőr a termékek származását nem tudta hitelt érdemlően igazolni. Elmondta, hogy a zsákokat Törökországban rakodták fel, és különböző lengyel címzettekhez kell eljuttatnia.

Az előzetes szaktanácsadói vélemény szerint a termékek hamisítványok, amiket a védjegy tulajdonosának, illetve a versenytárs engedélye nélkül hoztak forgalomba és szállítottak.

A pénzügyőrök a több mint 200 millió forintra becsült értékű szállítmányt lefoglalták, a pénzügyi nyomozók iparjogvédelmi jogok megsértése miatt az ügyben eljárást indítottak.

(rual)

2018.03.22.

Indítványt tett a Csongrád Megyei Főügyészség a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírójának, hogy rendelje el annak a férfinak az előzetes letartóztatását, akit a kedden vettek őrizetbe a NAV nyomozói.

Fegyőrök vezetik 2018. február 22-én Czeglédy Csabát a Szegedi Törvényszék tárgyalótermébe. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A gyanú szerint a férfi a Czeglédy Csaba által vezetett Humán Operátor Zrt. alkalmazottjaként működött közre a bűnszervezet működése során az állami költségvetés megkárosításában. Az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a férfi a szombathelyi székhelyű részvénytársaság működése során többek között könyvelési tevékenység végzésével, az iskolaszövetkezetek adóbevallásainak elkészítésével és benyújtásával vett részt a bűncselekmény elkövetésében.

A gyanúsítottal kapcsolatban közölt megalapozott gyanú szerint a közreműködésével az állami költségvetést ért vagyoni hátrány összege 950 millió forint.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult nyomozásban a főügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán indítványozta a férfi előzetes letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését.

(rual)

2018.03.21.

Vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség azzal a hódmezővásárhelyi nővel szemben, aki egy ásóval több mint 12-szer ütötte meg a vele együtt élő, a támadáskor ágyban fekvő férfit.

A vádirat szerint a vádlott több éve szívességi lakáshasználóként lakott a 60. életévét már betöltött férfinél Hódmezővásárhelyen. Az asszony 2017. június 18-án a város különböző kocsmáiban italozott, majd éjjel ért haza és a konyhában főzni kezdett. Az éjszakai főzés miatt a sértett és a vádlott között szóváltás alakult ki, ekkor a férfi is megütötte a vádlottat. Erre a nő az udvarra ment és magához vette egy falhoz támasztott ásót, majd a házba visszatérve az ágyban fekvő sértettet néhány perc alatt legalább 12-szer fejen és felsőtesten ütötte.

A férfi a hirtelen támadással szemben védekezni próbált, oldalra fordult, kezével igyekezett az ütéseket elhárítani és a fejét megvédeni. A nő, amikor látta, hogy az ásócsapások miatt a sértett erősen vérzik, nem ütötte tovább, hanem felhívta a rendőröket, majd kerékpárjával eltávozott. A helyszínre kiérkező rendőrök a sértetthez mentőt hívtak, míg a támadót másnap délben sikerült Hódmezővásárhelyen elfogniuk.

A férfit kórházba szállították és 8 napon keresztül gyógykezelésben részesült, ugyanis a felsőtestén, a fején többszörös vágott sérüléseket szenvedett el, arccsontja is eltörött, valamint koponyaűri vérzése is keletkezett. A mentő kiérkezésekor a sértett közvetett életveszélyes állapotban volt.

A főügyészség a vádlottat emberölés bűntettének kísérletével vádolja. A vádemeléskor előzetes letartóztatásban levő asszony bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

(rual)

2018.03.20.

Miután a Szegedi Törvényszék jogerősen helybenhagyta dr. Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásának az elrendelését, az ezzel összefüggő ügyészi eljárást törvénysértőnek, a jogállamiságot megcsúfolónak minősítő nyilatkozatok jelentek meg. Ezekkel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást kaptuk a Csongrád Megyei Főügyészségtől.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

"Az előzetes letartóztatás ismételt elrendelését követően a gyanúsított védője az egyik kereskedelmi televízióban kifejtette, hogy az ügyészség megsértette védence mentelmi jogát, mivel olyan bűncselekmény miatt rendelték el őrizetbe vételét, és hallgatták ki gyanúsítottként, amelyre nézve a mentelmi jog felfüggesztése nem történt meg. A védő hivatkozott arra az eljárási akadályra is, amely szerint ugyanabban az ügyben nem lehet újra a gyanúsítottat őrizetbe venni.

Ugyanebben a műsorban más, magukat jogi szakértőknek nevező megszólalók kifejtették azt is, hogy az ügyészség eljárása, a törvénysértés mellett, a jogállam megcsúfolása is. Megismételték azt a véleményt, hogy ugyanabban az ügyben nem lehetett volna Czeglédy Csabát újból őrizetbe venni, vagy amennyiben mégis egy új ügy miatt történt az őrizetbe vétele, akkor a mentelmi jogát sértették meg, tehát az ügyészség eljárása így is, úgy is törvényt sért. Hivatkozási alap volt az is, hogy Czeglédy Csabát a nyolc hónap alatt egyszer hallgatták ki gyanúsítottként, és azt is ő kérte. Felrótták azt is, hogy az ügyész az ülésen Czeglédy Csaba érdekében megnyilvánuló politikai befolyást emlegetett. Jogsértésként hívták fel azt is, hogy a védő az ülés napján reggel 8 órakor kapott 2000 oldalnyi iratot, és esélye sem volt így a felkészülésre.

Az ügyészség eljárását törvénysértőnek és a jogállamiság megcsúfolásának minősítő, nyilvánosság előtt tett nyilatkozatokkal kapcsolatban kiemelendő, hogy az 1998. évi XIX. törvény, vagyis a büntetőeljárási törvény 126. § /4/ bekezdése szerint ugyanazon bűncselekmény miatt, ha a körülmények nem változtak, az őrizetbe vétel újra nem rendelhető el. Az ezzel kapcsolatos, az ügyészség eljárását minősítő nyilatkozatok folyamatosan és tendenciózusan az ugyanazon ügyben történő őrizetbe vételt hívták fel a törvénysértés alapjául, szemben a jogszabály ugyanazon bűncselekmény miatt történő őrizetbe vételre vonatkozó tilalmával.

A bíróság jogerős végzésében megállapította, hogy a legfőbb ügyész indítványozta a gyanúsított mentelmi jogának felfüggesztését, és az eljárás folytatásának, a gyanúsított őrizetbe vételének törvényi akadálya nem volt. A mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványban szerepelt mind a korábbi gyanúsításban közölt költségvetési csalás bűncselekménye, mind pedig a nyomozás során feltárt, és az ismételt őrizetbe vétel alapjául szolgáló további bűncselekmény, a gazdasági csalás bűntettének gyanúja is.

A bíróság a jogerős végzésében azt is megállapította, hogy az előzetes letartóztatás elrendelésének feltételei mind az általános okok, mind a különös okok tekintetében fennálltak. Így kimondta a bíróság, hogy mind a korábbi gyanúsítás tárgyát képező bűncselekmények – így a költségvetési csalás –, mind az újabb bűncselekmény – a gazdasági csalás – kapcsán a megalapozott gyanú fennáll. A különös okok tekintetében felhívta a bíróság azt is, hogy az eljárás meghiúsításának a veszélye többek között azért is fennáll, mert Czeglédy Csaba a nyomozás során utasításokkal látta el az eljárás több szereplőjét arra nézve, hogy a nyomozó hatóság előtt milyen magatartást tanúsítson, milyen adatokat közöljön.

A gyanúsított érdekében megszólalókkal szemben tény az, hogy Czeglédy Csabát mindeddig öt alkalommal hallgatták ki gyanúsítottként. Ezen túl az előzetes letartóztatás tárgyában tartott üléseken is vallomást tehetett. Több alkalommal szembesítésre hívta a nyomozó hatóság a gyanúsított védőjét, aki ezen alkalmakkor közölte, hogy az időpontok nem felelnek meg, a nyomozati cselekmények ezen okból hiúsultak meg.

Az eljáró ügyész az ülésen arra tett indítványt, hogy a bíróság az iratok tartalma alapján döntsön, és hagyja figyelmen kívül azt a politikai nyomásgyakorlást, amely, többek között, a bíróság épülete előtt a döntést megelőzően tartott sajtótájékoztatón elhangzottakban, az eljárás résztvevőinek felelősségre vonására tett nyilatkozattal nyilvánult meg.

Az előzetes letartóztatás elrendelése előtt maga a védő jelentette ki, hogy amennyiben 6 órával az ülés előtt nem kapja meg az iratokat, nem indul el, és nem vesz részt az ülésen. Bár a jogszabály ezzel kapcsolatban határidőt nem, csak annyit ír elő, hogy az ügyészi indítványt megalapozó iratokat a védőnek kézbesíteni kell, az ügyészség kifejezetten a védő kérésének megfelelő időpontban, az ülés kezdete előtt 6 órával, rendelkezett azok kézbesítéséről, így az ezen eljárást jogsértőnek minősítő hivatkozás értelmezhetetlen.

Az ügyészség eljárása a bíróság jogerős végzésével is megállapítottan jogszerű és törvényes volt. Az ügyészség nemcsak Czeglédy Csaba, hanem ezt követően Kőrös Gusztáv országgyűlési képviselőjelölt esetében is hasonlóan, ugyanezen jogszabályhelyekre hivatkozva, hasonló időszerűség mellett járt el.

Mindezekre figyelemmel az ügyészség eljárását törvénysértőnek és a jogállamiságot megcsúfolónak minősítő nyilatkozatok minden alapot nélkülöznek" – áll az ügyészég közleményében

(rual)

2018.03.20.

Előzetes szóváltást követően több alkalommal megszúrta vitapartnerét egy helybeli férfi Hódmezővásárhelyen. A rendőrök a gyanúsítottat rövid időn belül elfogták, majd őrizetbe vették.

A vita március 19-én 17 óra körül robbant ki a két férfi között az egyik hódmezővásárhelyi kocsma előtt, amely verekedésig fajult. A dulakodás során a 40 éves B. Sándor a nála levő késsel ötször megszúrta vitapartnerét, aki súlyosan megsérült.

A kiérkező rendőrök a bejelentést követő néhány percen belül a helyszín közelében elfogták a feltételezett elkövetőt, és a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságra előállították. Ellene súlyos testi sértés és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A nyomozók a gyanúsítottat őrizetbe vették, majd az illetékes ügyészségen előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására.

(rual)

2018.03.19.

Több mint 52 kiló kábítószer előállítására alkalmas prekurzort találtak a pénzügyőrök és a rendőrök egy autóbuszban, Röszkén.

A NAV munkatársai a rendőrséggel közösen egy Koszovóból Ausztriába tartó koszovói autóbuszt ellenőriztek Röszkén. A jármű sofőrje úgy nyilatkozott, hogy bejelenteni való árut nem visz magával.

A pénzügyőrök a nyilatkozatot elfogadták, azonban feltűnt, hogy a busz belső szerkezeti felépítése eltér a szokásostól, ezért röntgenvizsgálat mellett döntöttek. A röntgenképek elemzésekor egyértelműen látszott, hogy valamit elrejtettek a busz hátsó utasterében, a tetőkárpit mögött. A hátsó világítás burkolata mögül, 40 csomag, összesen több mint 52 kiló fehér színű tabletta került elő. A sofőr a fináncoknak azt elmondta, azok fejfájás csillapító tabletták.

Az előzetes szakértői vélemény szerint a több mint 52 kiló tabletta, kábítószer előállítására alkalmas prekurzor. A pénzügyőrök a kábítószergyanús anyagot, valamint a férfit feljelentéssel átadták a rendőrségnek.

(rual)

2018.03.19.

Több mint fél kilogramm marihuánát talált a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség kutyavezetője egy szerb állampolgárságú férfinél Röszkén. A gyanúsított a derekára rögzítette a kábítószert.

A 36 éves férfi március 19-én 1 óra körül egy autóbusz utasaként akart az ország területére lépni a röszkei autópálya-határátkelőhelyen. Az ellenőrzés során a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség kutyavezetője kábítószergyanús növényi törmeléket talált nála. A szerb utazó a több mint fél kilogrammos csomagot a derekára rögzítette. Az abból vett mintán a gyorsteszt marihuánára pozitív eredményt jelzett.

A férfi ellen a Szegedi Rendőrkapitányságon kábítószer birtoklása miatt indult eljárás. A nyomozók a feltételezett elkövetőt gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették, majd az illetékes ügyészségen előterjesztést tesznek az előzetes letartóztatásának indítványozására.

(rual)

2018.03.18.

Csaknem egy kilogramm heroint talált egy szerb személyautóban elrejtve a határrendészek Röszkén. A sofőrt őrizetbe vették.

A 28 éves szerb L. Nikola kocsijával március 17-én nem sokkal 8 óra előtt jelentkezett belépésre a röszkei autópálya-határátkelőhelyen. A gyanúsított járművét a rendőrök kábítószer-kereső kutyával vizsgálták át, melynek során a négylábú az autó műszerfalánál jelzett „találatot”.

A kutyavezető az autóban elrejtve csaknem egy kilogramm kábítószergyanús anyagot fedezett fel. A csomagból vett mintán a gyorsteszt heroinra pozitív eredményt mutatott.

A férfi ellen a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon kábítószer birtoklása miatt indult eljárás. A nyomozók a feltételezett elkövetőt gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették, majd az illetékes ügyészségen előterjesztést tettek az előzetes letartóztatásának indítványozására.

(rual)

Ezeket a cikkeket olvastad már?