Blogolj!
2020.07.09.

A fővárosi főügyész csütörtöki tájékoztatása szerint elítélte a bíróság a koronavírussal kapcsolatos álhírek gyártásával nyerészkedő "kattintásvadász" férfit.

2020.07.07.

Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen a Szegedi Törvényszék kedden azt a négy férfit, aki januárban egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutott be Magyarország területére.

2020.06.01.

Kaiser Ede neve a móri mészárlás miatt lett ismert, ám ahhoz nem volt köze. 2002-ben nyolc embert öltek meg egy bankban, emiatt pedig Kaisert életfogytiglanra ítélték, mint kiderült, tévesen. Ennek ellenére más rablások miatt ülnie kellett és 18 évet kapott.

Címkék: börtön, Kaiser Ede
2020.03.31.

Az EMMI minisztere levelének meghamisított verziója terjed a közösségi médiában. A rendőrség közveszéllyel fenyegetés bűntett miatt nyomoz.

2020.03.04.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság öt év nyolc hónap börtönre ítélte elsőfokon azt az afgán férfit, aki még 2018-ban megtámadott és szexuálisan zaklatott egy nőt egy fővárosi gyorsétteremben.

Dorogi László
2020.02.27.

A kormány harmincmilliárd forintot bocsát a Belügyminisztérium rendelkezésére, hogy megszüntesse a börtönök száz százalék fölötti telítettségét.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a pénzből akár ideiglenes büntetés-végrehajtási intézmények, úgy nevezett mobilbörtönök is létrehozhatók. A magyar börtönök telítettsége jelenleg 115 százalékos, ezért haladéktalanul kezelni kell a problémát, ugyanakkor Gulyás Gergely hozzátette, 2013-ban még ennél is rosszabb volt a helyzet, akkor 143 százalékos volt az arány.

Megszületett a döntés: felfüggesztik a börtönkártérítések kifizetését

Az Országgyűlés kedden elfogadta Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatát, és megszavazta a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos kártalanítások kifizetését. A javaslatot 139 igennel, 2 nemmel és 4 tartózkodás mellett fogadták el: a Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselői igennel voksoltak, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők nemet nyomtak, az LMP képviselői tartózkodtak, míg az MSZP és a DK politikusai nem szavaztak.

A miniszter kiemelte, fontos lépést tett a kormány a héten azzal, hogy elfogadta a törvényt, amely átmenetileg felfüggeszti az elítélteknek a kártérítések kifizetését, egyértelművé vált ugyanis, hogy egy iparág épült fel erre, amelynek megálljt kell parancsolni. Az elfogadott jogszabály rögzíti, az igazságügyi tárcának előterjesztést kell tennie azzal kapcsolatban, hogy ha mégis kártérítést kell fizetni, akkor azt az áldozatok kaphassák meg.

Címkék: börtön
Dorogi László
2020.01.30.

Több börtön építése jelenleg is folyamatban van, de ideiglenes fogva tartási helyek is nyílhatnak.

Fotó: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök évnyitó Kormányinfója óta központi téma a honi közéletben a börtönök, valamint az elítéltek által indított kártérítési perek ügye. Rengeteg az elítélt, a férőhely viszont kevés a börtönökben, a kormány ezért megoldást sürget.

A börtön ablakába tízmilliárd forintért sem süthet be a nap

Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Csúnya szövődményekkel járhat a D-vitamin hiányos állapot, ezt elismerem. De az is kifejezetten károsan hat az emberi szervezet rendeltetésszerű működésére, ha valakit lecsapnak egy baseball-ütővel, megszúrnak egy késsel, megerőszakolnak, vagy éppen megkárosítanak több millió, ne adj Isten, milliárd forinttal.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról számolt be, a kormány felhatalmazta Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akár ideiglenes fogva tartási helyeket is megnyisson, emellett több börtönépítés is folyamatban van, ugyanis a jelenleginél körülbelül 1500-zal több férőhelyre lenne szükség.

A börtönviszonyokra vonatkozó kártérítési igényekkel kapcsolatban a miniszter elmondta, a bűnelkövetők eddig 12 ezer hasonló pert indítottak és több mint tízmilliárd forintot pereltek ki a magyar államtól. Mint mondta, ezeknél a kártérítési igényeknél ipari mértékű lett a joggal való visszaélés az európai és a magyar jogszabályokkal.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a bűnelkövetők "bizniszszerű" pénzszerzési lehetőségeit meg kell szüntetni, ha pedig bármilyen jogcímen pénzhez jutnak, akkor lehetővé kell tenni, hogy az az áldozatoknak legyen kifizethető. A miniszter hozzátette, a kártérítési jogszabályt az igazságügyi tárca vizsgálja felül, az Országgyűlés pedig a február közepi üléskezdés után dönteni fog az ügyben.

Címkék: börtön
Dorogi László
2020.01.16.

A rendőrség lezárta a nyomozást annak a két holland férfinek az ügyében, akiket brutális mennyiségű droggal csíptek fülön a Sziget fesztiválon tavaly augusztusban.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A huszonéves elkövetők gyanús viselkedésére a biztonságiak lettek figyelmesek a tavalyi Sziget fesztivál nulladik napján, ugyanis a 21 és a 22 éves férfihez többen is odaléptek, majd kábítószert kaptak tőlük - természetesen pénzért cserébe. A biztonsági őrök azonnal értesítették a fesztivál rendőri biztosításáért felelős parancsnokot, nem sokkal később pedig már kattant is a bilincs a hollandusok csuklóján - mint később kiderült, egyikőjük a holland nemzeti atlétikai csapat tagja volt.

A rend éber őrei a drogdílerek cuccait átvizsgálva több kábítószergyanús anyagot, sőt árlistát is találtak, továbbá lefoglaltak két kulcsot a gyanúsítottaktól. A nyomok először egy a fesztivál területén lévő értékmegőrzőhöz vezettek, itt ecstasy-t találtak a rendőrök, a másik kulcs pedig egy autóhoz tartozott, ám ennek hollétéről akkor még nem tudtak a hatóságok.

Mivel a két férfi a kihallgatása során nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését és nem tettek vallomást, a bizonyítékok alapján őrizetbe vették őket. A rendőrség mindeközben megtalálta a gyanúsítottaktól lefoglalt kulcshoz tartozó autót, amelyben még több drogot találtak - zömében marihuánás cigarettát.

A rendőrök két nap leforgása alatt 20 kilogramm kábítószert foglaltak le a két fickótól, akik jelenleg is letartóztatásban vannak és Magyarországon folytatják le velük szemben a büntetőeljárást.

A rendőrségi beszámoló szerint a két drogdílerénél annyi füves cigit és ecstasy-t találtak, amivel a fesztivál látogatóinak felét elláthatták volna droggal azon a napon.

A hollandusok komoly büntetésre számíthatnak, ugyanis a jelentős mennyiségre - és ez bizony az - elkövetett kábítószer-kereskedelem büntetési tétele 5 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztés, de adott esetben életfogytiglan is kiszabható a bűncselekményért.

Egy vegyész szakértő véleménye szerint egyébként a férfiaktól lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyag-tartalma a jelentős mennyiség alsó határának az ötvenegyszerese(!). Mivel a vevőket nem sikerült azonosítani, így az sem derült ki, hogy mennyi kábítószert adhattak el a Szigeten a gyanúsítottak, mindenesetre így is a nyakukon maradt 20 ezer adag, 100 millió forintnyi értékű kábítószer, amit már nem tudtak értékesíteni.

Dorogi László
2020.01.02.

A közfeladatot ellátó személy elleni emberölés kísérletével gyanúsított fiú a büntetőtörvénykönyv szerint öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, de még egy igazságügyi elmeorvosi szakértőnek meg kell vizsgálnia.

Fotó: Magyar Nemzet

A 17 éves H. András december elején szúrta meg többször is egy késsel 51 éves osztályfőnökét egy fizikaórán a győri szakképzési centrumban, miután a tanárnő hármast adott neki egy dolgozatra. A tanárnő súlyos sérüléseket szenvedett, a karját műteni is kellett, sérülései nyolc napon túl gyógyulóak, azóta is otthonában lábadozik.

Megkéseltek egy tanárt egy győri középiskolában

ha NEKED is számít a vélemény. Közéleti válogatás a legfontosabb és legütősebb cikkekből, a napi muníció, hogy képben légy. Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Csütörtökön, dél környékén megszúrtak egy tanárt a győri Jedlik Ányos középiskolában - számolt be róla az Index olvasói értesítések alapján.

A rendőrök kétszer hallgatták ki a támadás után a tizedikes fiút, aki a tettét még aznap beismerte és megbánta, annak ellenére, hogy a támadásra állítása szerint egyáltalán nem emlékszik.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a fiú nem tudja megindokolni, miért késelte meg tanárát, a fiú ügyvédje viszont a lapnak nyilatkozva elmondta, az emlékezetkiesés okának megállapítása érdekében sürgős lenne védence igazságügyi elmeorvosi szakértői vizsgálata, már csak azért is, hogy eldöntse, alkalmas-e a fiú egyáltalán a börtönre, vagy a letartóztatás körülményei miatt további pszichés sérülés éri.

Az elmeorvosi szakértői munka a nyomozást irányító ügyész soron kívüliséget kérő indítványa miatt még nem kezdődött el. Egyelőre az sem tisztázott, hogy a diák valóban kitervelte-e a támadást előre - ahogy azt osztálytársainak mesélte a késelés előtt -, vagy csak pillanatnyi indulatból cselekedett.

Címkék: börtön, késelés
Dorogi László
2019.12.02.

A részeges komlói asszonyt a bíróság nyolc hónapos börtönbüntetésre ítélte, amiért borzalmas körülmények között nevelte gyermekeit.

Fotónk illusztráció.

Az elítélt asszony a komlói Családok Átmeneti Otthonában nevelte élettársával együtt korábbi kapcsolatából született kettő, valamint a jelenlegi élettársi kapcsolatából született egy kiskorú gyermekét. A nő csupán családi pótlékból, valamint a gyerekek után járó GYES-ből tartotta el gyerekeit, de a pénzt rendszerint alkoholra költötte.

Nem gondoskodott a gyerekek évszaknak megfelelő ruházatáról, rendszeresen koszos, elhanyagolt és vizelettel átitatott ruházatban járatta őket az óvodába. Olyan is előfordult, hogy a legkisebb gyermekét egész nap abba a kiságyban hagyta, amibe beleöntötte a piát. A gyerekek nem kapták meg a szükséges orvosi ellátást, nem vettek részt a kötelező vizsgálatokon és a megfelelő étkezésük sem volt biztosítva. A nőt többször is figyelmeztették, hogy gyermekei tetvesek, de ezt sosem vette figyelembe.

Ha mindez nem lenne elég, az elítélt rendszeresen bántotta gyerekeit, indokolatlanul kiabált velük, egy alkalommal egy műanyag lapátot is eltört az egyik gyerek fején. Többször ment el italozni este úgy, hogy csak másnap reggel tért haza, közben a kicsiket felügyelet nélkül az átmeneti otthonban hagyta. De olyan is előfordult, hogy az alkoholizálás miatt egész napokat átaludt, ilyenkor sem gondoskodott csemetékről.

A bíróság megállapította, a körülmények miatt mindhárom gyerek személyiségének fejlődési szintje mind szellemi, mind erkölcsi, mind érzelmi téren jelentősen elmarad a hasonló korú gyerekekétől. Az asszonyra azért szabták ki a börtönbüntetést, mert a gyermekeivel szemben fennálló nevelési, felügyeleti, gondozási kötelességeinek súlyos megszegésével veszélyeztette azok testi, értelmi és erkölcsi fejlődését.

A bírósági ítélet egyelőre nem jogerős, a nő és védője fellebbeztek az ítélet ellen.