Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!
Pintér M. Lajos
2018.10.23.

Mondjuk a bíróság előtt nehéz lesz megmagyaráznia tettét a forrófejű egerbaktai fiatalembernek.

Fotó: police.hu

Elképesztő bűncselekményről számol be a police.hu: ez a hír a bizonyíték rá, hogy továbbra sem könnyű világ a taxisoké. Ezúttal késsel támadtak egy taxisra, és kötötték el járművét – kész szerencse, hogy személyi sérülés nem történt.

Az Egri Rendőrkapitányság egy 21 éves férfi ellen indított eljárást, aki az eddigi adatok szerint vasárnap este taxit hívott egerbaktai otthonához, majd azzal egy másik településre akart menni. Cseppet sem meglepő módon a taxisofőr a nagy távolság miatt előre kérte a viteldíjat, így a férfi menet közben megpróbált egy bankautomatánál pénzt magához venni, azonban nem sikerült. Mégsem üres kézzel ült vissza a kocsiba, ugyanis kést rántott, és életveszélyesen megfenyegette a sofőrt. Istennek hála a taxis ki tudott szállni annak ellenére, hogy támadója megpróbálta visszatartani.

B. László elhajtott a járművel, melyet Egerbakta belterületén végül – ki tudja, miért – hátrahagyott, és gyalog elmenekült. Nem jutott messzire, a szemfüles zsaruk hamarosan csattintották rajta a bilincset. Zsarolás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult ellene eljárás.

Pintér M. Lajos
2018.10.09.

Debrecenbe kéne menni – a pulykakas sofőrnek felforrt az agyvize, és kirobbantotta a tesztoszteronháborút. Ti azért vezessetek óvatosan!

Fotó: police.hu

Hajmeresztő bűnügyről tudósít a police.hu. Az elképesztő eset Debrecenben esett meg, ahol egy macsó, agyatlan autós gázsprayvel és ököllel rendezett le egy közlekedési vitát.

Az egyik sértett férfi tett bejelentést a rendőrségre vasárnap este arról, hogy személyautójával Debrecenben, az Attila téren közlekedett, amikor egy másik autóssal konfliktusba keveredett, és a szóváltás tettlegességig fajult. A rendőrök hamar kézre kerítették, majd gyanúsítottként kihallgatták a provokátor-pankrátor szegedi férfit, aki beismerte a bűncselekmény elkövetését. A nyomozás adatai szerint a 38 éves nemúriember sofőr szóváltásba került a másik autó vezetőjével, akit – miután kifogyott az érvekből – többször megütött és gázsprayvel is lefújt. A bántalmazás láttán a sértett utasa kiszállt az autójukból, azonban R. János őt is megütötte, és a nyakánál fogva az autónak szorította. Majd angolosan távozott a helyszínről, de nem jutott messzire.

Súlyos testi sértés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás ellene.

Ti pedig vezessetek körültekintően, óvatosan és udvariasan!

Pintér M. Lajos
2018.10.06.

A jogbiztonságot erősíti majd az új közigazgatási bírósági rendszer. Erről Trócsányi László igazságügyi miniszter beszélt a Magyar Időknek adott nagyinterjúban. A tárcavezetőt annak apropóján kérdezték, hogy hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslat.

Fotó: Gémes Sándor

Trócsányi László úgy fogalmazott: a mostani jogalkotási folyamat több mint egyszerű igazságügyi reform, az átalakítás az 1990-es évek óta tartó alkotmányos fejlődés utolsó fejezete.

– A kormány a jogállamiság védelme, az állampolgárok jogvédelmének erősítése felé tesz óriási lépést az új bírósági rendszer kialakításával, s a szándéka az, hogy teljessé tegye a jog uralmát a közigazgatás fölött. A Közigazgatási Felsőbíróság kialakítása összhangban áll Magyarország történeti hagyományaival és több uniós tagállam gyakorlatával. Az előkészítésre munkabizottságot hoztunk létre, ez az elmúlt hónapokban megvitatta a szakmai kérdéseket. A testület tagjai túlnyomórészt bírák – így a Kúria elnöke és az Országos Bírósági Hivatal delegáltjai, a közigazgatási bírók egyesületének elnöke –, valamint a magyar jogtudomány elismert képviselői, köztük professzorok és a jogi karok vezetői

– reagált Trócsányi László a közigazgatási bíráskodással kapcsolatos hazai és külföldi kritikákra.

Hozzátette, a közigazgatási jogviták merőben eltérnek például a polgári perektől. A közigazgatási ügyben az ügyfél, az állampolgár nem vele azonos helyzetű szereplővel áll szemben, hanem valamelyik állami, önkormányzati szervezettel. A hatóság helyzete szükségképpen erősebb, ami például abban is megmutatkozik, hogy nála van minden dokumentum. A bíró szerepe az ilyen ügyekben lényegesen eltér attól, amit a többi pertípusban megszokhattunk, és a miniszter szerint már csak emiatt is indokolt a külön közigazgatási bírósági rendszer kialakítása. Ráadásul a felkészült közigazgatási bíráskodás a hatóságok működését is jobbá, hatékonyabbá teheti.

– Óriási hatással lehet a közigazgatás működésére a bíróság például azzal, hogy bizonyos vitás ügyekben egyértelmű irányt mutat. Kiváló példa a francia bíróság döntése az úgynevezett immateriális közrend kérdésében, amely a burka viselésének betiltása kapcsán került napirendre. A francia bíróság úgy foglalt állást, hogy a közrend nemcsak akkor sérülhet, ha emberek csapnak össze, ha vagyontárgyak rongálódnak meg, hanem akkor is, ha olyan társadalmi, kulturális, spirituális értékek kerülnek veszélybe, amelyeket meg kell védeni

– mutatta be a közigazgatási bíróság jogfejlesztő tevékenységét.

Az interjúból kiderül: a kormány nemrégiben fogadta el a közigazgatási bíróságok kialakításáról szóló koncepciót, eszerint 2020. január elsején kezdi meg tevékenységét az új, kétszintű fórumrendszer. Az első szinten nyolc közigazgatási törvényszék lesz, ilyen fórum dolgozik majd Budapesten, Pécsett, Győrben, Szegeden, Debrecenben, Veszprémben, Miskolcon és Pest megyében. A második szint a Közigazgatási Felsőbíróság lesz, amely fellebbezési és felülvizsgálati ügyeket tárgyal majd.

– Az érdeklődők 2020-tól a közigazgatási bíróságokon kérhetnek jogorvoslatot a hatóságok határozatai ellen például az adó- és az építési ügyekben, a közbeszerzések kapcsán vagy a választási, a népszavazási és a gyülekezési jogvitákban. Itt lehet megtámadni az úgynevezett kvázi jogszabályokat is, tehát azokat a normákat, amelyek nem jogszabályok ugyan, mégis meghatározzák az élet bizonyos pontjait. Sok más mellett ilyenek a különféle szabályzatok. S az önálló közigazgatási bíróságok határoznak majd az önkormányzati rendeletek érvényességéről is

– sorolta a tárcavezető, milyen ügyek tartoznak majd az új bíróságokhoz.

Minden olyan bíró, aki ma közigazgatási ügyekben ítélkezik, kérheti átvételét az új bíróságokra, és kérelmére automatikusan át is veszik – tájékoztatott a miniszter, aki véleményezte, azaz szakmai alapon visszautasította azokat a balliberális vádaskodásokat is, melyek szerint „a kormány pártbíróságot hoz létre, és saját, most a közigazgatásban dolgozó embereivel tölti majd fel az új rendszert”.

– A közigazgatási bírákat – a rendes bírósági bírákhoz hasonló – pályázati eljárás után, a bírói testületek által ajánlott pályázók közül, az igazságügyi miniszter javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A közigazgatási bírák kiválasztásában tehát meghatározó szerepet kapnak a bírói önkormányzati szervezetek, amelyek egyrészt az egyes bíróságok szintjén működnek, másrészt létrejön egy országos szintű közigazgatási bírói fórum is. Jól mutatja a bírói testületek jelentőségét, hogy bírói álláshelyre kiírt pályázatot csak a bírói tanács kezdeményezése alapján lehet majd érvénytelennek nyilvánítani

– vázolta.

Az interjúban arra is kitért, hogy a Közigazgatási Felsőbíróság elnökét várhatóan jövő tavasszal választja meg az Országgyűlés. Trócsányi László szerint több alkalmas személy is szóba jöhet, ugyanakkor még nem jutottak el oda, hogy nevekről beszéljünk. A kormány által nemrégiben elfogadott koncepció alapján az Igazságügyi Minisztérium hozzálátott a szükséges tervezet kimunkálásához, hamarosan a szakmai egyeztetés is kezdetét veheti. Az Országgyűlés még az idén meg is szavazhatja a törvényt.

A következő év a felkészülésé lesz. Sok más mellett gondoskodni kell az új bírósági szervezet infrastruktúrájáról, elsősorban a Közigazgatási Felsőbíróság székháza kapcsán akad tennivaló. Az új fórumnak Esztergomban lesz a székhelye, egy hatezer négyzetméteres, impozáns épületben a Kanonok soron, nem messze a Bazilikától. Az épület átalakítása elkerülhetetlen, a szükséges munkálatok jövőre befejeződhetnek – árulta el a miniszter.

– Nem egyszerű igazságügyi reformról van szó, hanem az utolsó fejezetéről annak az alkotmányos fejlődésnek, amely valójában már az 1990-es évek elején megkezdődött. Az alapkövet ugyanakkor az előző kormányzati ciklusban raktuk le azzal, hogy az Országgyűlés elfogadta a hasonló ügyek elintézését szabályozó törvényt, az első magyar közigazgatási perrendtartást. Most jutottunk el odáig, hogy teljessé tegyük a közigazgatási bíráskodás szervezeti és eljárási rendszerét

– összegzett Trócsányi László.

Forrás: Magyar Idők

Pintér M. Lajos
2018.10.06.

Alaposan szétcsapta magát a lengyel fickó, akire a bűnözésben nincs barátság jegyében a magyar zsaruk csaptak le.

Fotó: police.hu

Dunakeszin lopott el egy tehergépkocsit és egy defibrillátort egy lengyel férfi pénteken, majd mikor egy benzinkúton megállt italt vásárolni, a rendőrök elfogták – számol be a sikeres akcióról a police.hu.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint a férfi ittas állapotban (a fotók tanúsága szerint egy üveg vodka társaságában) kötött el egy Dunakeszin lévő cég telephelyéről egy tehergépkocsit, amellyel útnak indult, majd megállt egy benzinkúton, ahol megint csak italt vásárolt, hogy ne szomjazzon.

Nem volt már beszámítható állapotban, hiszen a benzinkúton a lopott járművel bokrok közé hajtott, majd az időközben helyszínre érkező rendőrök elfogták.

A Dunakeszi Rendőrkapitányságon beismerő vallomást tett, és azt is elmondta a nyomozóknak, hogy a tehergépkocsi ellopása előtt egy parkoló mentőautóból kivett egy táskát, amit magával vitt. Később a rendőrök megállapították, hogy egy defibrillátor készülék volt ebben a táskában, a mentőautó pedig egy kft. tulajdonát képezi. A készüléket sértetlen állapotban foglalták le a nyomozók.

Arról nem szólnak a hírek, hogy mit akart kezdeni a piás polák a tehergépkocsival és a defibrillátorral, de a bíróság előtt majd erről is lesz lehetősége számot adni.

Pintér M. Lajos
2018.10.02.

Három gazfickót kapcsoltak le a budapesti rendőrök: a gyanúsítottak milliókat csaltak ki ártatlan állampolgároktól.

Fotó, videó: police.hu

„Unokázós” csalókat füleltek le a XVIII. kerületi rendőrök – számol be a remek hírről a police.hu. Nem mindennapi bűnügyről van szó, mely azonban számos fontos tanulsággal járhat az olvasóknak, különös tekintettel a védtelenebb idősekre, nézzük hát a részleteket!

A Budapesti Rendőrkapitányság XVIII. kerületi Rendőrkapitánysága D. Henrietta, B. Gyula és M. Róbert ellen folytat büntetőeljárást csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 36 éves D. Henrietta naponta több száz telefonszámot hívott fel: legtöbbször a hívott fél unokájának adta ki magát, és milliókat kért azzal az indokkal, hogy balesetet okozott. A nő azt is mondta, hogy kórházban van, ezért egy jó barátja megy el a pénzért. Közben a 39 éves társa, B. Gyula telefonon irányította a taxisként dolgozó 32 éves M. Róbertet, aki a megadott címre elment a megbeszélt összegért.

Az ördögi hármas akkor bukott le, miután nemrég egy idős nő bejelentést tett a rendőrségen, hogy közel másfél millió forintot csaltak ki. D. Henrietta ezúttal unokahúgként jelentkezett a sértettnél, és sírva kérte tőle a pénzt. A gyanútlan néni elhitte, hogy a családtagjával beszél, és át is adta a taxisnak a borítékba tett 1 millió 200 ezer forintot.

A kerületi nyomozók munkájának köszönhetően a BRFK Bűnügyi Főosztály Bűnügyi Bevetési Osztály munkatársai lakcímükön elfogták a nőt és a két férfit. A nyomozás során kiderült, hogy a csalók telefonkönyvet használtak, és névsorban haladva, naponta minimum 150 telefonszámot hívtak fel.

A három gyanúsított több hónapon keresztül, több száz hasonló csalást követett el, az ügyek felderítése folyamatban van. A rendőrök indítványozták a három gyanúsított előzetes letartóztatását.

Pintér M. Lajos
2018.09.18.

Ezért nem árt óvatosnak lenni. A szürkésfekete ingatlanpiacon bármi megtörténhet, ha az ember nincs észnél.

Fotó: police.hu

Elképesztő bűntényt göngyölítettek fel a debreceni zsaruk. A hajdúsági városban egy férfi két vevőnek is értékesítette lakását, és mindkét hoppon maradt áldozattól begyűjtötte a lóvét. De vajon hogy gondolhatta, hogy ezt megússza?

A police.hu friss híre szerint egy nő tett feljelentést a rendőrségen 2018. április 11-én arról, hogy egy ingatlaniroda által hirdetett debreceni lakást megvásárolt, azonban megtudta, hogy a tulajdonos azt már egy másik vevőnek is értékesítette. A sértettek több millió forintot fizettek a lakásért, hiszen az elkövető mind két vevővel adásvételi szerződést is kötött.

A rendőrök adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, amelynek eredményeként elfogták, majd előállították a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, R. Zoltánt. Az 51 éves csalót gyanúsítottként hallgatták ki, és – mit mást tehetett volna – beismerő vallomást tett. Legközelebb majd a bíróságon magyarázkodhat.

Arról viszont sajnos nem szól a fáma, kié lett a lakás...

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a két rendőrt életveszélyesen megsebesítő Teréz körúti robbantás vádlottját többszörösen minősített emberölés és terrorcselekmény kísérlete miatt a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett, elsőfokú ítéletében. Továbbá a bíró 110 millió forint megtérítésére is kötelezte a vádlottat.

2018.09.07.

A Komlói Járásbíróság hat év börtönbüntetésre ítélte és végleg eltiltotta a pedagógusi foglalkozástól azt a férfit, aki az általa szervezett táborban kislányokat molesztált - tájékoztatta a Baranya Megyei Főügyészség pénteken az MTI-t.

Pintér M. Lajos
2018.07.03.

Bíróság elé állítják azt az ittasan vezető férfit, aki nekiütközött egy házfalnak, majd mint ha mi sem történt volna, folytatta tovább útját: a kocsmába.

Fotó: police.hu

A rendőrség javaslata szerint bíróság elé kell állítani a szóban forgó „úriembert”, aki még február 6-án, egy havas, hideg éjszakán Hangonyban személygépkocsiját ittasan vezetve balesetet okozott.

A 32 éves helyi illetőségű illetővel szemben az ózdi zsaruk nyomoztak nagy erőkkel – írja a police.hu. A gyanúsított a hangonyi Rákóczi úton ittas állapotban haladt járgányával, de elveszítette a kontrollt, a kocsi megcsúszott, és egy házfalnak ütközött.

A szesz vonzása azonban olyan erősnek bizonyult, hogy emberünk rükvercbe kapcsolt, majd rajta, előre, folytatta útját a helyi italozóba. A defektes és sérült autójával a kocsmába hajtott, és ott tovább folytatta az alkoholfogyasztást. Kihallgatásán a bűncselekmény elkövetését elismerte. Mi mást is tehetett volna?

Pintér M. Lajos
2018.06.23.

A béna barkácsolókat a végén úgyis megrendszabályozzák a rend éber őrei.

Fotó: police.hu

A tilosban járt egy pécsi és egy molványi úriember, akik valószínűleg már bánják gyarlóságukat, hiszen a bíróság előtt adhatnak magyarázatot cselszövésükkel kapcsolatban. A csalárd autósok megpróbáltak túljárni az egyenruhások eszén, de – képletesen szóval – csak a hosszú hajig jutottak. Talán korábban kellett volna kelniük!

A police.hu beszámolója szerint a 33 esztendős pécsi fószert a helyi kapitányság járőrei igazoltatták, és rögvest kiszúrták, hogy egy másik személygépkocsi forgalmi rendszámával nyomul az istenadta. A férfi a bűncselekmény elkövetését azzal takargatta, hogy a külföldről behozott verdát még nem vitte el műszaki vizsgára, de addig is közlekedni akart vele, ezért rászerelte a felesége autójának a rendszámtábláit. No, ezzel persze nem hatotta meg a zsarukat.

Ugyancsak kénytelen volt beismerni tettét 19 éves molványi kollégája, aki Szigetváron akadt fenn a rendőrségi rostán. A megalapozott gyanú szerint az apja gépkocsijára kiadott rendszámtáblát biggyesztette saját autójára, így indult útnak. Ő is jobban járt volna, ha nem barkácsolgat.

A páratlan páros egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett elkövetése miatt izzadhat majd a bíróságon.