Blogolj!
Pintér M. Lajos
2019.04.05.

Tavaly több mint 21 milliárd forintjukban fájt a magyaroknak a gyorshajtás. Ezúttal is sokan szomorkodhatnak a rendőrség huszonnégy órás Speedmarathonja miatt.

Fotó: MTI/Varga György

A rendőrök 5686 sebességtúllépést mértek a Speedmarathon elnevezésű, huszonnégy órás, országos sebességellenőrző akcióban. Ezt az Országos Rendőr-főkapitányság közölte a police.hu-n.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a Tispol kezdeményezéséhez csatlakozva szerdán 6 órától megtartott nagyszabású akcióban 850 rendőr részvételével 1305 helyszínen összesen 1 569 262 járművet ellenőriztek.

A rendőrség úgy összegzett: a sebesség helytelen megválasztása évekre visszamenően vezető baleseti ok, a gyorshajtás a balesetek mintegy harmadával közvetlen összefüggésben van.

2018-ban egyébként a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések megsértése miatt 623 142 esetben szabtak ki bírságot, több mint 21 milliárd forint értékben.

Pintér M. Lajos
2019.03.27.

Ha így teszel, tutira épségben marad a fejed (is).

Fotó, videó: police.hu

Megjelent az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság míves minimozijának második része. A Kreszmenők ezúttal a bringás sisak viselésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Egyedi megközelítést alkalmazva, elméleti síkon biciklizve.

A rendőrség új animációs sorozatának célja a közlekedési balesetek megelőzése. Úgy legyen!

Pintér M. Lajos
2019.03.24.

A rendőrség sokat vár a Kreszmenők című vadiúj minimozitól.

A közlekedési balesetek megelőzésére Kreszmenők címmel indít új animációs sorozatot a rendőrség.

Ezt az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztályának megbízott vezetője jelentette be az M1-en. Berzai Zsolt rendőr alezredes hozzátette: a sorozat nem a szankcionálható kihágásokat taglalja, hanem inkább ajánlásokat tesz a mindenki számára biztonságos közlekedés érdekében.

Az első rész a láthatósági mellény viseletének fontosságára hívja fel a figyelmet, míg a jövő héten megjelenő második epizód a kerékpáros fejvédő használatáról szól. Hozzátette, évente átlagosan nyolcvan kerékpáros veszti életét Magyarország közútjain, ebből a legtöbb eset a láthatóság hiányával, illetve a baleset okozta komoly fejsérüléssel függ össze.

Az MTI azt írja, a sorozat hanganyaga a rádiókban is hallható lesz a következő hetekben.

Pintér M. Lajos
2019.01.08.

Előbb egy kocsit, majd hozzá üzemanyagot is lopott a kiskunhalasi koma, aki végül össze is törte a zsákmányt. Hab a tornán, hogy – naná – nem volt jogsija!

Fotó és videó: police.hu

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított lopás bűntett, valamint egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett és rongálás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt M. Zsolt ellen – számol be a botrányos balhéról a police.hu.

A 26 éves helyi férfi hétfőn dél körül Kiskunhalason elkötött egy a Mártírok útján parkoló Kia Carneval személyautót a benne hagyott indítókulcs segítségével. Ezt követően az autóval a Páfrány utcába ment, ahol – kapaszkodjanak meg! – Suzuki Wagon R+ személygépkocsi rendszámait leszerelte, és azokat felrakta a Kiára.

Az ámokfutást tovább folytatva szűk félórás kocsikázást követően az egyik helyi benzinkúton 37 litert tankolt, majd: lerombolta a töltőállomást. Azaz fizetés nélkül, nagy sebességgel úgy hajtott el, hogy a kútfejhez tartozó tankolópisztolyt, illetve töltőcsövet szándékosan leszakította a kútfejről.

Érdekesség, hogy az egyik bátor autós látta a történteket, és követte a gépkocsit. M. Zsolt vélhetően a nagy sebesség miatt végül lesodródott az úttestről, és elakadt. A szemtanú nem hagyta annyiban: visszatartotta a rendőrök kiérkezésig a sofőrt, akiről az is kiderült, hogy nem rendelkezik vezetői engedéllyel.

A kiskunhalasi nyomozók őrizetbe vették a gyanúsítottat, és indítványozták előzetes letartóztatását.

Pintér M. Lajos
2018.12.13.

A cseles férfi azt használta ki, hogy a haverja elszenderedett, azon nyomban meglovasította az autóját. Apró bökkenő, hogy nem tudott vezetni...

Fotó: police.hu

Elképesztő baleset ügyének nyomozását zárta le a napokban a hajdúnánási rendőrség. A tettes, egy 31 éves „úriember” ismerőse autóját tulajdonította el, majd balesetet okozott vele. Nem is akárhogy!

A police.hu beszámolója szerint az egyenruhások akkor szembesültek a balhéval, mikor bejelentést kaptak egy őszi reggelen, hogy Polgáron egy beton-vízelvezetőnek ütközött egy személyautó, a kőkemény sofőr, valamint utasai pedig stílszerűen hátrahagyták a gépkocsit, és elhúztak a helyszínről.

A rend őrei hamarosan kézre kerítették a 31 éves tiszalöki „sofőrt”, aki kénytelen-kelletlen elismerte, soha nem rendelkezett jogosítvánnyal, és a járgányt is úgy kötötte el, hogy nem szólt a tulajnak. Egy pörgős és mámoros születésnapi bulin kihasználta, hogy ismerőse elszunnyadt, és kivette a zsebéből az autókulcsot. Állítása szerint „csak kocsikázni akart”, a kaland azonban hamar véget ért, mivel nekihajtott a vízelvezetőnek. Isteni szerencse, hogy a balesetben senki nem sérült meg.

A Lúzer FC kapitánya így is jármű önkényes elvétele bűntett elkövetése miatt magyarázkodhat majd a bíróságon.

Pintér M. Lajos
2018.10.06.

Alaposan szétcsapta magát a lengyel fickó, akire a bűnözésben nincs barátság jegyében a magyar zsaruk csaptak le.

Fotó: police.hu

Dunakeszin lopott el egy tehergépkocsit és egy defibrillátort egy lengyel férfi pénteken, majd mikor egy benzinkúton megállt italt vásárolni, a rendőrök elfogták – számol be a sikeres akcióról a police.hu.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint a férfi ittas állapotban (a fotók tanúsága szerint egy üveg vodka társaságában) kötött el egy Dunakeszin lévő cég telephelyéről egy tehergépkocsit, amellyel útnak indult, majd megállt egy benzinkúton, ahol megint csak italt vásárolt, hogy ne szomjazzon.

Nem volt már beszámítható állapotban, hiszen a benzinkúton a lopott járművel bokrok közé hajtott, majd az időközben helyszínre érkező rendőrök elfogták.

A Dunakeszi Rendőrkapitányságon beismerő vallomást tett, és azt is elmondta a nyomozóknak, hogy a tehergépkocsi ellopása előtt egy parkoló mentőautóból kivett egy táskát, amit magával vitt. Később a rendőrök megállapították, hogy egy defibrillátor készülék volt ebben a táskában, a mentőautó pedig egy kft. tulajdonát képezi. A készüléket sértetlen állapotban foglalták le a nyomozók.

Arról nem szólnak a hírek, hogy mit akart kezdeni a piás polák a tehergépkocsival és a defibrillátorral, de a bíróság előtt majd erről is lesz lehetősége számot adni.

Pintér M. Lajos
2018.08.13.

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki balesete után magukra hagyta a vele utazó gyermekeket, köztük két sajátját.

Fotó: police.hu

Apa az ilyen? Férfi az ilyen? Ember az ilyen?

A Győri Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt egy 39 éves illető ellen, aki idén februárban balesetet okozott, majd az autójában utazó három sérült gyermeket hátrahagyva elment a helyszínről.

Elképesztő történet. Ilyen nincs, de sajnos mégis van – aktualizálhatjuk a riporteri szállóigét.

A történet negatív főszereplője három gyermeket szállított az autóban, közülük kettő a sajátja volt. A helytelen sebességválasztás miatt – magyarul ment mint a meszes – az egyik kanyarban kisodródott az autóval, és egy kerítést átszakítva a templomkertbe hajtott Enesén. Egy szobornak ütközve állt meg. A balesetben mindhárom gyermek megsérült, a vádlott tizenegy éves fiának a keze is eltört. A sofőrt minden hidegen hagyta, nem hívott segítséget a gyermekekhez, ehelyett saját magát(!!!) szállíttatta el a helyszínről, és csak később adta fel magát a rendőrségen.

Egy közelben lakó a történtekkor hatalmas csattanásra lett figyelmes, észrevette az autót a templomkertben, és sikoltozást hallott. A három gyermeket sokkos állapotban találta. Kivette őket a kocsiból, majd egy arra közlekedőtől segítséget kért, aki visszavitte őket az iskolába. A balesetet okozó felesége két sajátjukat hazavitte, onnan kerültek a kórházba, a harmadik a mentők kiérkezéséig az iskolában maradt.

Takács Péter Győr-Moson-Sopron megyei főügyész közleménye szerint a 39 éves illetőt segítségnyújtás elmulasztásával és közúti baleset gondatlan okozásával vádolják. Tettéért négy év szabadságvesztés is kiszabható.

E sorok szerzője szerint alaposan rászolgált a hűsölésre.

Pintér M. Lajos
2018.08.07.

Kész szerencse, hogy komolyabb sérülés nélkül ért véget a három idióta közlekedési kalandja.

Fotó: police.hu

Alighanem elment az esze, de legalábbis megártott a kánikula és a kábszer annak a három brit férfinak, aki annyira bepartizott a magyar fővárosban, hogy otthon érezve magát a menetirány szerinti bal oldalon kezdett el száguldozni.

A police.hu friss híre szerint a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály nyomozói kerítették kézre a trió tagjait, akik egy bérelt kocsit hajtva összeütköztek három autóval, majd angolosan távoztak: azaz segítségnyújtás nélkül, gyalogosan elhagyták a helyszínt. A 25 éves brit állampolgár és két utasa vasárnapra virradóra roncsderbizett Budapest V. kerületében, a Pesti alsó rakparton. A bal sávban három, szabályosan közlekedő járművet ütöttek tropára, összetört autójukból adataik hátrahagyása nélkül sétáltak el, mint akik jól végezték dolgukat. A balesetben ketten nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek, kész szerencse, hogy senkinek sem esett komolyabb baja.

A kiérkező zsaruk amúgy három pakett kábítószergyanús zöld növényi törmeléket is találtak a másállapotú szigetországiak verdájában. A nyomozók még aznap délután elfogták őket Budapest XIII. kerületében abban az autókölcsönzőben, ahonnan az autót bérelték, úgyhogy nem ússzák meg a felelősségre vonást.

Pintér M. Lajos
2018.07.03.

Bíróság elé állítják azt az ittasan vezető férfit, aki nekiütközött egy házfalnak, majd mint ha mi sem történt volna, folytatta tovább útját: a kocsmába.

Fotó: police.hu

A rendőrség javaslata szerint bíróság elé kell állítani a szóban forgó „úriembert”, aki még február 6-án, egy havas, hideg éjszakán Hangonyban személygépkocsiját ittasan vezetve balesetet okozott.

A 32 éves helyi illetőségű illetővel szemben az ózdi zsaruk nyomoztak nagy erőkkel – írja a police.hu. A gyanúsított a hangonyi Rákóczi úton ittas állapotban haladt járgányával, de elveszítette a kontrollt, a kocsi megcsúszott, és egy házfalnak ütközött.

A szesz vonzása azonban olyan erősnek bizonyult, hogy emberünk rükvercbe kapcsolt, majd rajta, előre, folytatta útját a helyi italozóba. A defektes és sérült autójával a kocsmába hajtott, és ott tovább folytatta az alkoholfogyasztást. Kihallgatásán a bűncselekmény elkövetését elismerte. Mi mást is tehetett volna?

2018.04.13.

Vonat elé hajtott tavaly nyáron Szatymaz külterületén az a szerb férfi, akivel szemben most vádat emelt Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség.

A vádirat szerint a vádlott 2017. július 20-án délután 4 órakor hajtott át a Szeged-Budapest közötti vasútvonal átjáróján Szatymaz külterületén a kamionjával. Tette ezt a piros jelzés ellenére. A vészhelyzetet még időben észrevette az egyébként mintegy 100 km/h sebességgel közlekedő mozdony vezetője, aki az átjáró előtt úgy 160-170 méterrel gyors-fékezésbe kezdett. Ennek ellenére a vonat nekiütközött a kamion pótkocsijának, és azt a sínekről lesodorta úgy, hogy a pótkocsi fel is borult, és kidöntötték a vasúti átjárót védő lámpaoszlopot is. A vonat végül az ütközéstől 300 méterre állt meg. A kamionnal ütköző mozdonyhoz hat személyszállító kocsi volt csatolva és a vonaton mintegy 180 utas ült.

A baleset következtében a mozdonyvezető szenvedett 8 napon túl, mintegy 3-4 hónap alatt gyógyuló sérüléseket, míg az utasok közül senki sem sérült meg. A mozdony megrongálásával, az eredeti állapot helyreállításával a MÁV Start Zrt.-nek mintegy 50 millió forint kára keletkezett.

A vádlott cselekményével megszegte azon közlekedési szabályt, mely szerint a vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni, valamint az átjáró előtt meg kell állni, ha a fénysorompó villogó, piros jelzést ad. Ezért a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottat a vasúti közlekedés biztonsága elleni súlyos testi sértést okozó gondatlanságból elkövetett vétséggel vádolja. A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

(rual)

Ezeket a cikkeket olvastad már?