Blogolj!
Pintér M. Lajos
2019.10.16.

Nem semmi: tízfős nemzetközi autótolvaj-bandát számolt fel Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztálya. A bűnszervezet nem kispályázott: összesen 237,2 millió forintnyi kárt okozott.

Fotó: police.hu

A szerb és horvát állampolgárokból álló bűnszervezet Ausztriából, Németországból, valamint Olaszországból tulajdonított el 26 jelentős értékű gépkocsit, amelyeket szegedi garázsokba szállítottak. Ott megváltoztatták a lopott luxusautók egyedi azonosítójeleit, majd Szerbia területére vitték és magánszemélyeknek vagy autóbontóknak eladták őket – írja az ORFK kommunikációs szolgálatára hivatkozva az MTI.

A büntetőeljárást 2017-ben rendelték el orgazdaság gyanúja miatt. A nyomozás során hét autót megtaláltak és lefoglaltak. A banda összesen 237,2 millió forintnyi kárt okozott, amelyből a megtalált és lefoglalt járművekkel 52,8 millió forint megtérült.

A bűnözői csoport 10 tagjával szemben a nyomozók 56 különböző bűncselekmény gyanúját találták megalapozottnak, köztük bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett lopás, illetve egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettekét.

A bűnszervezet 40 éves szerb vezetője ellen Franciaország már európai elfogatóparancsot bocsátott ki, mivel betöréses lopás és más bűncselekmények elkövetése miatt ott 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték, de ennek letöltését nem kezdte meg. Norvégiában szintén betöréses lopások miatt 3 év börtönre ítélték, és a magyar nyomozás során kézbesítették részére a Szlovéniában ellene folytatott büntetőeljárás vádiratát is.

Jelenleg három gyanúsított letartóztatását tölti Szegeden, hárman szabadlábon védekeznek, négy személlyel szemben pedig elfogatóparancsot bocsátott ki a hatóság.

Pintér M. Lajos
2019.07.20.

Kész szerencse, hogy jó lett a sztori vége!

Fotó: police.hu

Kapaszkodjatok meg, az öveket pedig becsatolni!

Az év autólopásáról tudósít a police.hu portál. A trükk lényege, hogy a gazfickó a verda tulajdonosával fotóztatta magát – igen, abban a kocsiban –, majd jól elhajtott vele. Persze a történet korántsem ilyen egyszerű, pláne nem ilyen kedélyes és vicces...

A rendőrség 2019. április 4-én 6 óra körül arról kapott bejelentést, hogy Sárándon egy férfi a tulajdonos beleegyezése nélkül beült egy autóba, majd elhajtott a helyszínről. A zsaruk nagyszabású, összehangolt akció keretében a 25 éves feltételezett elkövetőt és a gépjárművet is megtalálták az M3-as autópályán. A Heves megyei kopók állították elő a sárándi tagot, akik a hajdú-bihari nyomozók hallgattak ki.

A férfi beismerő vallomása során azt a hajmeresztő magyarázatot adta: megkérte a gépkocsi tulajdonosát, hogy fotózza már le az autóban ülve. A tulaj kiszállt a járműből, ő pedig beült, gázt adott és elhajtott.

No, szerencsére a rend kemény őrei nem vevők erre a humorra: a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság jármű önkényes elvétele bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást, melynek lezárultával az illetékes ügyészségen a sor, hogy vádat emeljen a kevéssé fotogén rosszfiúval szemben.

Pintér M. Lajos
2019.01.08.

Előbb egy kocsit, majd hozzá üzemanyagot is lopott a kiskunhalasi koma, aki végül össze is törte a zsákmányt. Hab a tornán, hogy – naná – nem volt jogsija!

Fotó és videó: police.hu

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított lopás bűntett, valamint egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett és rongálás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt M. Zsolt ellen – számol be a botrányos balhéról a police.hu.

A 26 éves helyi férfi hétfőn dél körül Kiskunhalason elkötött egy a Mártírok útján parkoló Kia Carneval személyautót a benne hagyott indítókulcs segítségével. Ezt követően az autóval a Páfrány utcába ment, ahol – kapaszkodjanak meg! – Suzuki Wagon R+ személygépkocsi rendszámait leszerelte, és azokat felrakta a Kiára.

Az ámokfutást tovább folytatva szűk félórás kocsikázást követően az egyik helyi benzinkúton 37 litert tankolt, majd: lerombolta a töltőállomást. Azaz fizetés nélkül, nagy sebességgel úgy hajtott el, hogy a kútfejhez tartozó tankolópisztolyt, illetve töltőcsövet szándékosan leszakította a kútfejről.

Érdekesség, hogy az egyik bátor autós látta a történteket, és követte a gépkocsit. M. Zsolt vélhetően a nagy sebesség miatt végül lesodródott az úttestről, és elakadt. A szemtanú nem hagyta annyiban: visszatartotta a rendőrök kiérkezésig a sofőrt, akiről az is kiderült, hogy nem rendelkezik vezetői engedéllyel.

A kiskunhalasi nyomozók őrizetbe vették a gyanúsítottat, és indítványozták előzetes letartóztatását.

Pintér M. Lajos
2018.08.11.

Charlie Firpo néhány pofonnal lerendezte Nimfast és társait, a váci sértettnek a rendőrök segítettek.

Illusztráció: pixabay.com

Sajátos autólopásról adott hírt a police.hu. Történt, hogy a gyanúsított pénteken 5 óra körül ismerőse váci lakásán magához vette a tulaj személygépkocsijának kulcsait, majd engedély nélkül elvitte (értsd: elkötötte) a járművet, és azzal Bercelig közlekedett.

„Mert a kamion a mienk, és el akarunk menni vele!”

Az örökzöld Bud Spence-klasszikusban Charlie Firpo megint dühbe jött, és néhány pofonnal lerendezte Nimfast és társait. A váci sértett a magyar zsarukhoz fordult, és nagyon jól tette.

A 35 éves berceli nőt hamar fülön csípték a balassagyarmati rendőrök, majd a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. Jármű önkényes elvétele bűntett megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás.

Mert azért az autó mégsem az övé, hiába akart elmenni vele...

Pintér M. Lajos
2018.05.28.

Irgalmatlan sebességgel csíptek el a szigetszentmiklósi zsaruk egy szerencsétlenkedő autótolvajt.

A bűnjel. Fotó: police.hu

A kulcsa és a bicskája is beletört a kocsilopásba a 25 esztendős B. Kálmánnak. A budapesti „úriember” a nyomozás jelenlegi adatai szerint május 27-én 1 óra 30 perc körül Szigetszentmiklóson, a Szent Miklós úton nézett ki magának egy ott parkoló személygépkocsit, melyet megpróbált eltulajdonítani.

A police.hu-n olvasható beszámoló szerint azt a módszert alkalmazta, hogy az autó résnyire lehúzott oldalsó ablakát testi erővel (értsd: izomaggyal) lenyomta. Miután jól végezte dolgát, az utastérben talált egy indítókulcsot, mellyel azon nyomban megpróbálta megmozgatni a négykerekűt. Balszerencséjére – a tulaj szerencséjére – viszont a kulcs egy másik járműhöz passzolt, ennek megfelelően némi erőltetést követően el is tört. B. Kálmán pedig iszkolhatott a helyszínről, mert közben megérkezett a gépkocsi gazdája, aki megzavarta tettében. Nem is hajkurászta a gazfickót, hanem azonnal tárcsázta a zsarukat.

A bejelentés nyomán a szigetszentmiklósi egyenruhás egységek egy órán belül azonosították a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, akit a helyszín közelében el is fogtak. A 25 éves férfit gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették, és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására.

B. Kálmán ellen lopás bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik a nyomozás.

2018.02.23.

Meghosszabbították Szegeden annak a három szerb és horvát férfinak az előzetes letartóztatását, akik egy évek óta működő, autólopásra létrehozott bűnszervezet tagjai.

A gyanú szerint az egyik szerb férfi 2015-ben legalább hét szerb, illetve horvát állampolgárságú személy részvételével létrehozott egy bűnözői hálózatot Szerbiában azért, hogy az Európai Unió több országából, jellemzően nagy értékű gépkocsikat lopjanak el.

A szervezetben vezető szerepet betöltő egyik gyanúsított utasítására és irányítása mellett jellemzően Olaszországból, Németországból és Ausztriából a lopott gépjárműveket a szervezet tagjai Szegedre szállították, ahol több garázst bérelve pihentették azokat. Itt a gépjárművek egyedi azonosítóit megváltoztatták, majd azokat a szerb-magyar határon átszállították és Szerbiában értékesítették. A gyanú szerint eddig a bűnszervezet Nyugat-Európa területéről 9 darab nagy értékű gépkocsit juttatott el így Szerbiába.

A bűnszervezet három tagjának előzetes letartóztatását a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség indítványára a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója további 3 hónappal meghosszabbította, figyelemmel a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés és az eljárás meghiúsításának veszélyére.

(rual)

Ezeket a cikkeket olvastad már?