Blogolj!
2020.07.09.

A fővárosi főügyész csütörtöki tájékoztatása szerint elítélte a bíróság a koronavírussal kapcsolatos álhírek gyártásával nyerészkedő "kattintásvadász" férfit.

Ragnar Volarus
2020.05.12.

Rémhírterjesztés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Szerencsi Rendőrkapitányság egy 64 éves férfival szemben, mert valótlan dolgokat tett közzé a legnagyobb közösségi oldalon.

A posztban a férfi nem kevés elképesztő sületlenség mellett azt írta, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését. Amely véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet. A közzétett bejegyzéshez rövid időn belül tizenkilencen hozzászóltak, és tizenegyen meg is osztották.

A szerencsi rendőrök a nyomozás során azonosították az elkövetőt, akit kedd reggel elfogtak, majd gyanúsítottként hallgattak ki. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja az közösségi oldalakat használók figyelmét, hogy a rendőrség folyamatosan monitorozza az internetet, és megteszi a szükséges intézkedéseket: eltávolíttatja a kifogásolható tartalmakat, és súlyosabb esetben büntetőeljárást is indít.

Címkék: álhír
2020.04.28.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya több nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. 

2020.04.10.

Többek között a koronavírus magyarországi megjelenésével kapcsolatban közöltek valótlan tartalmakat.

Címkék: álhír, fake news
Dorogi László
2020.03.15.

Kattant a nyolcas annak a férfinak a csuklóján, aki a videoblogján elsőként beszélt arról a minden alapot nélkülöző híresztelésről, hogy az operatív törzs a főváros lezárására készül.

Fotó: Pixabay

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályának munkatársai azonosították a vloggert és le is tartóztatták. A férfi budapesti lakásán házkutatást tartottak és számítástechnikai eszközök mellett 5,64 gramm kábítószergyanús növényi származékot is lefoglaltak - számolt be az MTI.

A nyomozók a férfit közveszéllyel fenyegetés miatt gyanúsítottként hallgatták ki, nem tagadta, hogy ő készítette és töltötte fel a videót az internetre. Az operatív törzs a történtek után ismét megerősítette, mindenki viselkedjen felelősen a helyzet súlyának megfelelően és kizárólag a hatóságok iránymutatásait kövesse, hiteles forrásból tájékozódjon, ne higgyen az álhíreknek és kamu oldalak információinak.

A letartóztatott férfi akár két év börtönbüntetésre is számíthat.

Címkék: álhír
2020.03.13.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya az új koronavírus magyarországi megjelenését követően folyamatosan monitorozza az interneten a fertőzéssel kapcsolatos tartalmakat.

Pintér M. Lajos
2020.02.08.

Azt terjesztették, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében.

Fotó, videó: police.hu

A koronavírus kapcsán kattintásvadász címekkel operáló álhírgyáros weboldalak szerkesztőit számoltatták el a rendőrök.

A friss hír szerint Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. Internetes oldalakon több olyan hírt jelentettek meg valótlanul, amelyek

azt állították, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében.

A rendőrök megállapították, hogy a több tucat „kamuportál” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken a közvélekedést éppen aktuálisan foglalkoztató témájú – de valótlan állításokon alapuló – cikkeket osztottak meg. A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el. Az oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak.

A rendőrök a hálózat felszámolására pénteken összehangolt akciót tartottak, amely alkalmával több helyen végeztek kutatásokat, és számos informatikai eszközt foglaltak le. Egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, akik az eljárás során szabadlábon védekeznek – jelenti a police.hu.