Blogolj!

Börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzást indítványozott az ügyészség Bige Lászlóval szemben


ves

Lezárult a nyomozás Magyarország egyik leggazdagabb embere ügyében és mint a 24.hu megtudta, az ügyészség, vesztegetés miatt, vádat is emelt a milliárdos ellen.

Még 2018 novemberében szállta meg 300 rendőr és katasztrófavédő szállta meg a vállalkozó szolnoki kénsavgyárának a telephelyét. Hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmények miatt kutakodtak, és rövidesen le is állították a gyárat. Arról, hogy mit jelentenek a más bűncselekmények, a hatóságok nem nyilatkoztak.

2019 tavaszán Bigénél házkutatást tartott a rendőrség és őrizetbe vették. Nem az eddig ismert ügyben, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt hallgatták ki a Bige Holding tulajdonosát, hanem vesztegetéssel gyanúsítják. Részleteket azonban a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el.

Gyanúsítottként hallgatták ki a műtrágyakirályt

Bige László az ötödik leggazdagabb magyar, ám az elmúlt hónapokban több ügyes-bajos dolga is akadt a rendőrséggel. A hatóságok 2018 novemberében ütöttek rajta a Bige Holding szolnoki gyárán, most pedig gyanúsítottként hallgatták ki a tulajdonost. A 24.hu számolt be elsőként arról, hogy hétfőn gyanúsítottként hallgatták ki Bige Lászlót, az ország egyik leggazdagabb vállalkozóját.

A vesztegetési ügy mibenlétéről ezúttal az ügyészség nem óhajtott részletekkel szolgálni, a Nyíregyházi Törvényszék annyit válaszolt a 24.hu-nak, hogy április 21-én érkezett meg hozzájuk a vádirat, a veszélyhelyzetre tekintettel az iratok megvizsgálására és a vádirat kézbesítésére három hónap áll rendelkezésükre. 

Bige ügyvédje, Zamecsnik Péter annyit nyilatkozott, hogy „a vád koncepciója a vesztegetésről teljességgel megalapozatlan”.

Bár sok mindent nem lehet tudni az ügyről, feltehetően arról a vádelemelésről van szó, melyről Dr. Martossy György, megbízott főügyész még áprilisban adott ki egy nyilatkozatot.

Eszerint a vádlott által vezetett cég termeléssel és kereskedelemmel is foglalkozott. Ennek során került kapcsolatba egy másik vállalkozóval, akinek cégei a vádlott által gyártott terméket értékesítették a végfelhasználók felé. A vádlott megállapodott az említett vállalkozóval abban, hogy több ezer tonna terméket ad át részére letéti szerződés alapján, amelynek egy részét a vállalkozó a vevőknek fogja a piaci árnál olcsóbban, ugyanakkor számla nélkül értékesíteni, az így befolyt összeget pedig átadja a vádlottnak. A vádlott egyúttal vállalta, hogy a vállalkozónál letétbe helyezett terméket később az általa vezetett cég leértékeli, azaz kedvezményes áron fogja kiszámlázni, így a vállalkozó is megfelelő haszonhoz juthat.

A megállapodás alapján 2010. januártól októberig tartó időszakban a vállalkozó a végfelhasználók részére készpénzért, számla nélkül értékesített termékből származó összesen 135.400.000,- forintot adott át a vádlottnak, amellyel a saját cége fele nem számolt el. Ezt követően a vádlott utasítására az általa vezetett cégnél minőségi kifogásokra hivatkozással leértékelték a vállalkozónál letétben lévő terméket, majd azt így számlázták ki a vállalkozó felé.

Az ügyészség vagyonelkobzást indítványozott a vesztegetési pénzre, amit a nyomozóhatóság Bige László bankszámláján már le is foglalt, és további 20 millió forint büntetést is szükségesnek tart. Emellett börtönbüntetést kér a milliárdosra, de abban az esetben, ha az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség megelégedne két év börtönbüntetéssel öt évre felfüggesztve.

Címkék: vesztegetés
https://birosagiugyek.blogstar.hu/./pages/birosagiugyek/contents/blog/94773/pics/lead_800x600.jpg
vesztegetés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?