Blogolj!

Elhunyt Kovács Tamás korábbi legfőbb ügyész

Pintér M. Lajos

2006-tól 2010-ig töltötte be a legfőbb ügyészi tisztséget.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Életének 79. évében elhunyt Kovács Tamás nyugalmazott legfőbb ügyész – tájékoztatta a Legfőbb Ügyészség hétfőn az MTI-t.

Kovács Tamást 1968-ban nevezték ki katonai ügyésszé a Szegedi Katonai Ügyészséghez. 1983-ban a Katonai Főügyészség főügyészségi ügyésze, majd 1986-ban a Budapesti Katonai Ügyészség vezető ügyésze, míg 1989-ben a Katonai Főügyészség főosztályvezető ügyésze lett. 1990-től 2006 októberéig a legfőbb ügyész helyettese és katonai főügyész volt, vezérőrnagyi, majd 1994-től altábornagyi rangban.

Az Országgyűlés 2006. október 9-én legfőbb ügyésszé választotta, amely posztot a hetvenedik életévéig, 2010. december 13-áig töltötte be. Kovács Tamás nyugállományba vonulása után az Országos Kriminológiai Intézet igazgatói szakmai főtanácsadója volt.

A köztársasági elnök 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntette ki. Kovács Tamás – több külföldi díja mellett – a legmagasabb jogászi és katonai elismeréseket – a Kozma Sándor-díjat, a Finkey Ferenc-díjat, a Hunyadi János-díjat, a Szalay László-emlékérmet, a „Pro Facultate” érdemérmet, „A jog szolgálatában” kitüntető címet – is kiérdemelte.

Kovács Tamás nyugalmazott legfőbb ügyészt az ügyészi szervezet a saját halottjának tekinti.

https://birosagiugyek.blogstar.hu/./pages/birosagiugyek/contents/blog/93972/pics/lead_800x600.jpg
gyász,Kovács Tamás,Legfőbb Ügyészség,Ügyészség
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?