Blogolj!

Életbe lépett a tényleges életfogytiglan Szerbiában


Illusztráció

December elsejétől már tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik Szerbiában a nemi erőszakot elkövetőket, a gyermekgyilkosokat, illetve a várandós nők és a magatehetetlenek gyilkosait.

A korábbi, 40 évig terjedő börtönbüntetés megszűnt helyette lépett életbe az életfogytig tartó börtönbüntetés. Ez azokra vonatkozik, akik különös kegyetlenséggel követettek el gyilkosságokat, kiskorút rontottak meg, a legmagasabb állami méltóságokat öltek meg, súlyosan vétettek az alkotmányos rend és Szerbia biztonsága ellen, valamint a népirtásra, emberiesség elleni bűncselekményekre, háborús bűnökre vagy terrorista cselekményekre szövetkeztek.

A még májusban elfogadott törvénymódosítás szerint az elítéltek ezentúl legalább 27 letöltött év után lesznek feltételesen szabad lábra helyezhetők, kivéve a gyermekek, várandósok és magatehetetlenek gyilkosai, esetükben nem lesz mód a feltételes szabadon bocsátásra.

A javaslat civil kezdeményezésre készült el, azok után, hogy még 2014-ben a mindössze tizenhat éves Tijana Juricot elrabolták és meggyilkolták. Gyilkosát 40 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A kislány édesapja azt mondta, elégedett a büntetéssel, később mégis petíciót indított az életfogytig tartó börtönbüntetés bevezetésére, amelyet több mint 160 ezren írtak alá, így a javaslat a parlament elé került.

A büntető törvénykönyv módosítása azonban csak a hatályba lépés után elítéltekre vonatkozik, így Tijana Juric gyilkosa büntetése kétharmadának letöltését követően kérheti feltételes szabadon bocsátását.

(forrás: MTI)

Címkék: életfogytiglan
https://birosagiugyek.blogstar.hu/./pages/birosagiugyek/contents/blog/86831/pics/lead_800x600.jpg
életfogytiglan
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?