Blogolj!

Mesterséges intelligenciával csaltak ki milliókat egy német cégtől

Dorogi László

Beköszöntött a bűnözés huszonegyedik századi korszaka, a történelemben először fordult elő, hogy valaki deepfake hangot használva csalt ki valakitől több millió forintnak megfelelő eurót.

Az elmúlt években egyre nagyobb teret hódít egy, az információs társadalomra igen csak komoly veszélyt jelentő jelenség, a deepfake. Az elnevezés egy amerikai Reddit-felhasználótól ered, aki a deep learning és a fake kifejezések ötvözésével akotta meg azt. Mit jelent? Azt, hogy egy öntanulásra képes, mesterséges intelligencia segítségével gyakorlatilag bárki arcát, hangját rá lehet illeszteni egy már létező videóra, meghamisítva annak az embernek a személyazonosságát.

Napjainkban megfelelő szakértelemmel gyakorlatilag bárkiről készíthető hamis videó- vagy hangfelvétel, a gépi intelligencián alapuló algoritmusok ráadásul olyan gyorsan fejlődnek, hogy a ma még többnapos munka éveken belül néhány órára vagy akár percekre mérséklődhet - világít rá a PCWorld, biztonsági kutatók a technológiákat és a lehetőségeket látva már információs armageddonról beszélnek, illetve többen elképesztően fejlett zsarolóvírusok terjedését vizionálják.

A cyberbűnözés ezen szegmensének első áldozata egy német tulajdonú angol energetikai cég lett, amelytől a Wall Street Journal beszámolója szerint 220 ezer eurót (ez több mint 72 millió forintnak megfelelő összeg) csaltak ki. A csalás a következő módon történt: a német cégvezető felhívta telefonon az angol cég vezérigazgatóját, hogy utalja át az összeget egy ismeretlen magyar beszállító számlájára. Az igazgató végre is hajtotta a tranzakciót, csakhogy a telefon másik végén egyáltalán nem a német cégvezető beszélt, hanem egy mesterséges intelligencia által generált deepfake hang.

A PCWorld azt írja, manapság egyre több cég kísérletezik a valós idejű hangmanipulálással, a legtovább eddig az Adobe és a kínai Baidu jutott, utóbbi állítása szerint mindössze pár másodpercnyi hanganyag birtokában egyszerűen reprodukálható bárkinek a hangja, így nem volt megoldhatatlan feladat a csaló számára, hogy lemásolja a cégvezető hangját.

A csaló viszont az első hívás sikerén felbuzdulva ismét felhívta az igazgatót, és újabb utalásra szólította fel, azt állítva, hogy a tranzakció nem teljesült, majd harmadszor is telefonált, ekkor is újabb utalásra kérve a brit vezetőt. Az áldozat ekkor fogott gyanút, ugyanis ellenőrizte az első tranzakciót, ami sikeresen lezajlott, és ekkor vette azt is észre, hogy a hívás nem Németországból, hanem egy osztrák számról érkezett.

Mire azonban rájött a csalásra, a 220 ezer euró már átvándorolt az eredeti magyar bankszámláról egy mexikói számlára, majd innen is további számlákra mozgatták az összeget. Az eset egyébként még márciusban történt, de csak most került nyilvánosságra.

Címkék: Csalás
https://birosagiugyek.blogstar.hu/./pages/birosagiugyek/contents/blog/83278/pics/lead_800x600.jpg
Csalás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?