Blogolj!

Jogos védelem miatt nem gyilkos a férjét agyonverő szegvári asszonyt

Felmentette az emberölés vádja alól a Szegedi Törvényszék azt a szegvári asszonyt, aki 2000 novemberében egy pajszervassal agyonverte a férjét, majd a holttestet úgy elásta egy Szentes melletti szántóföldön, hogy azóta sem találták meg.

Fotó: delmagyar.hu

Féltékenység és anyagi jellegű ellentétek miatt verekedésig is fajuló veszekedés jellemezte azt a megromlott házasságot, ami 2000 novemberében egy évekig felderítetlen gyilkossággal végződött. Pedig előbb úgy tűnt, hogy a békétlenség békésen is megoldható: az asszony elhatározta, hogy elválik férjétől, majd be is nyújtotta a bontókeresetet a bíróságon.

De végül nem így történt...

A nő 2000. november 17-én este a család traktorával Szentes-Magyartés külterületén szántott, amikor éjfél előtt megjelent a férj. A féltékeny és részeg férfi kérdőre vonta az asszonyt, majd összeverekedtek, a férj a hajánál fogva rángatta ki feleségét a traktorból. Ekkor az asszony előkapta a traktor ülése alatt lévő pajszervasat, lesújtott párja fejére, aki a földre esett, majd a nő az évek óta felgyülemlett sérelmei miatt dühből a vassal még többször megütötte férfit.

Ezután a holttestet a szántóföldön egy gödörbe húzta, majd betemette és a traktorral hazaindult. Otthonából kerékpárral ment vissza az elkövetés helyszínére, a kerékpárt és a pajszervasat a kocsiba tette, később pedig a Szentes és Csongrád közötti Tisza-hídról a Tiszába dobta.

Néhány héttel később az asszony bejelentést tett a Szentesi Rendőr-kapitányságon, azt állítva, hogy férje otthonukból 2000. november 17-én ismeretlen helyre távozott.

A rendőrség államigazgatási eljárás keretében kezdte meg felkutatni a férfit, azonban hollétére vonatkozóan adat nem került elő, így az eljárást befejezték. Az asszony több mint hat év elteltével kezdeményezte férje holttá nyilvánítását, ami meg is történt.

Később a gyanú az asszonyra terelődött, ezért 2015. október 13-án újból kihallgatták, ő pedig védője jelenlétében beismerte, hogy ő ölte meg a férjét. (A férfi holtteste egyébként a mai napig nem került elő, mivel a nő nem tudta pontosan megmutatni a holttest elásásának helyét.)

Az I. fokú bíróság tegnap ítéltében azt állapította meg, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetésekor jogos védelmi helyzetben volt, ugyanis az ittas állapotban lévő férje azon az estén nemcsak szidalmazta, hanem különböző módon bántalmazta is. A vádlott a sértett további bántalmazásának elhárítása érdekében vette magához a traktor ülése mellett elhelyezett pajszervasat és vágta fejbe támadóját.

Már pedig a hatályos Büntető törvénykönyv szerint nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges. A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha azt személy ellen éjjel követik el.

A törvényszék a vádlottat a fenti törvényi rendelkezés alapján jogos védelmi helyzete okán felmentette. A bíróság ítéletével szemben az ügyész fellebbezést jelentett be, míg azt a vádlott és védője tudomásul vette, így az ítélet nem jogerős.

(rual)

https://birosagiugyek.blogstar.hu/./pages/birosagiugyek/contents/blog/54065/pics/lead_800x600.jpg
bíróság,bűnügy,Gyilkosság,rendőrség,Szegedi Törvényszék,Ügyészség
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?