Blogolj!

Hova tűntek a fémtolvajok?

Öt évnek sem kellett eltelnie ahhoz, hogy a fémlopások száma jelentősen visszaessen. A közszolgáltatók 2012-ben még 2154 káresetet regisztráltak, ez a szám 2017-ben már 50 körüli volt.

Több mint 1 mázsa vashulladékot akart ellopni egy makói telephelyről két helybeli férfi. Még távozásuk előtt a rendőrök tetten érték és elfogták őket – kaptuk a hírt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól.

A gyanúsítottak 2018. március 21-én 11 óra körül jutottak be a makói ingatlanba, amelynek kazánházában csaknem 120 kiló vashulladékot készítettek össze. Idő közben állampolgári bejelentés érkezett a rendőrségre a besurranókról. A közelben lévő és néhány percen belül helyszínre érkező körzeti megbízott és járőrtársa tetten érte a lassan „dolgozó” tolvajokat, és előállították őket a Makói Rendőrkapitányságra. A 28 és a 32 éves férfi a kihallgatása során beismerő vallomást tett. Ellenük lopás vétség kísérletének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A makói nyomozók a napokban bíróság elé állítás javaslatával továbbították az ügy iratait az illetékes ügyészségre.

A jelentéktelennek tűnő bűneset néhány éve még aligha ért volna meg egy hírt. Már csak azért sem, mert nap mint nap ennél jóval nagyobb tételben károsították meg a fémtolvajlásra szakosodott bandák a nemzetgazdaságot. Ám 2013 után a feketegazdaság e „különleges” ágazata néhány év alatt „elrozsdásodott”. 2013. november 25-ével hatályba lépett ugyanis az új, fémkereskedelemről szóló törvény, amelynek célja a lopások visszaszorítása mellett a kulturális javak védelme, az illegális fémkereskedelem felszámolása és a közszolgáltatók kárának csökkentése is volt.

Ennek néhány fontosabb rendelkezése így hangzik: égetett kábel nem vehető át, csak közszolgáltatótól, csak 18. életévét betöltött személytől nem vehető át fémhulladék, az ellenérték fizetése nélküli tevékenység már nem végezhető engedély nélkül, tehát „begyűjtésből” származó fémhulladék nem vehető át, jogellenes forrásból származó anyag felajánlásáról értesíteni kell a rendőrséget.

A törvény elérte hatását: a közszolgáltatók 2012-ben még 2154 káresetet jelentettek, ez a szám azonban 2013-tól jelentősen csökkent. Például 2015-ben az összes közszolgáltató által regisztrált káreset száma már csak 195 volt. A fémtörvény hatályba lépése előtt a kárérték több mint 1 milliárd forintot tett ki évente, tavaly már kevesebb, mint 32 millió forintra rúgott ez az összeg. A fémlopásokból eredő károkozáson kívül a helyreállítás költségei is jelentősen visszaestek, 723 millió forintról 78 millió forintra, azaz megközelítőleg a tizedükre csökkentek. Ez persze csak a közszolgáltatóktól kapott adat, a magánházak, kisebb vállalkozások udvaráról, raktáraiból ellopott fémek nem szerepelnek az összesítésben.

Érdemes külön is foglalkozni a MÁV adataival, hiszen a vasúti társaságnál fél évtizeddel ezelőtt már joggal tarthattak attól, hogy a fémlopások miatt súlyosan veszélyeztetetté válik a vonatközlekedés, hiszen fontos vasúti szerelvények, alkatrészek tűntek el. Míg a 2010-es évek elején évente 500-nál több esetben követtek el kábellopást vagy rongálást, tavaly ez a szám az ötvenet sem érte el,

(rual)

1
https://birosagiugyek.blogstar.hu/./pages/birosagiugyek/contents/blog/51360/pics/lead_800x600.jpg
bíróság,bűnügy,Lopás,rendőrség,Ügyészség
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-04-17 21:50:45
Ezt - normáliséknál - úgy hívják: rendcsinálás.
Ennyi.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?